PENAFIAN

Selain daripada catatan sendiri , artikel di blog ini mungkin adalah berdasarkan sumber lain ( ada dinyatakan di hujung artikel ). Rujukan utama adalah Al-Quran dan As-Sunnah. Selain daripada itu adalah ilmu daripada mak abah , para guru , ustaz, ustazah , sahabat serta beberapa perkongsian melalui majalah JOM , juga majalah SOLUSI . Cubalah beli , pasti tak rugi. Serius.

Macamana nak edit GAMBAR, nem?

يَعْمَلُ عَلَى شَاكِلَتِهِ فَرَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَنْ هُوَ أَهْدَى سَبِيلاً


Ertinya : Katakanlah: ""Tiap-tiap orang berbuat amalan menurut keadaannya masing-masing"". Maka tuhanmu lebih mengetahui siapa yang lebih benar jalannya" ( Al-Isra : 84 )


_____________________


Erm.. ada beberapa orang sahabat acapkali bertanya soalan umum, bagaimana nak edit (sunting) gambar? Anem meminta mereka tanya lebih detail, nak tahu software yang diguna ke, atau edit konsep macamana ( CONTOH). Anem menggunakan software Adobe - photoshop dan sedikit ILUSTRATOR.


Kebanyakan tutorialnya Anem belajar di universiti ( pengajian NEWMEDIA), melalui rakan-rakan , buku dan juga internet (antaranya). Dalam penghasilan sesuatu rekaan , kita perlu banyak rujukan, inspirasi. Perlu berani, selalu mencuba, dan kena gila-gila sedikit. Tidak kira sama ada nak mereka kartun, grafik, filem mahupun web. Kita selalunya perlu ada identiti tetapi perlu belajar keluar dari diri, jika berhubung dengan karakter atau orang lain.





Klik untuk bacaan selanjutnya


Ini contoh permintaan seorang kenalan FRIENDSTER anem, yang Anem sendiri tak pernah jumpa. Insan ini meminta Anem menghilangkan rakan disebelahnya, dalam banyak cubaan, Anem mendasarkan effect LOMO ini adalah antara yang paling ok, insyaallah.


(KLIK GAMBAR UNTUK LEBIH JELAS)


Anem hanya insan yang baru belajar dan lebih suka manipulate gambar.lihat di SINI. Tapi Anem tak keberatan jika kalian ingin Anem buat Carporat identity (CI seperti bussiness card, letterhead) atau design pamplete, banner , dan seumpamanya, mahupun memerlukan idea untuk t-shirt, mahupun lawan web (flash) . Bayaran kecil sahaja, boleh dirunding , memandangkan anem baru sahaja tamat pengajian.^_^



SALAM UKHWAH MAHABBAH.




12 yang menasihati:

  1. assalamualaikum kak nem..

    kak nem ni komen pertama saya selepas blog akak ni hilang kejap juga selepas kija baik pulih blog saya siap.

    kak anem diberi jemputan bertandang ke blog saya.. mari komen layout saya. budak baru belajar mintak tunjuk ajar..

    oh ya dulu pun sya pernah mintak tujuk ajar ngan akak psl fone. fone yang akak guna selalunya menarik.

    akak guna ae x? kalau ya sila beri tutorial. haha...ngada ja sy ni..

    -zue-

    ReplyDelete
  2. Alaikummussalam dik zu:)

    dik syg, terima kasih sudi komen ea. boleh jer, pape nanti adik tnye je akak yg:)

    erm..;)

    ae? adobe,ilus,after effect atau kain2 ke,dik? agak guna;p

    :)

    ReplyDelete
  3. nice tutorial

    mmg terer ke guna adobe photoshop

    ReplyDelete
  4. KhairiL:

    sikit2, masih belajo2 sndri:)

    ReplyDelete
  5. fandainyyerr boleh hilangkan kawan teww.. magik sungguhhh.. salammm

    ReplyDelete
  6. salam en_me..

    thenkiu..sikit2 jer..salam :)

    ReplyDelete
  7. salam kenal dari aku, baloot.

    hmm, not bad. teruskan usaha lagi..

    aku bukannya pro mana pun. marilah kita sama2 tingkatkan hasil seni photoshop kita. dan majukan industri seni photoshop di malaysia.

    regards,
    baloot.

    ReplyDelete
  8. salam baloot..

    insyaallah.mari kita perjuangkan.
    buktikan sesuatu.

    oh ya, terima kasih sudi ke sini^_^

    ReplyDelete
  9. yeh!!!!! GOOD JOB!!!

    huhu..agak susah nak dapat kaum hawa seperti ini..

    target:
    1. tutorial melayu
    2. komuniti produktif

    ingat nak buat komuniti..tapi dah jumpa

    http://forum.kaixer.net/

    jom join..sama2 memeriahkan.

    p/s:
    1. tempat budak muda baru nak membangun.
    2. kalo dah semangat jom buat web laa..erm

    ReplyDelete
  10. SALAM esan.studia:)

    insyaallah, ala2 sifoo.com ea.
    menarik2..insyaallah.

    jazakallahu khyran ea;)

    ReplyDelete
  11. Ske main Photoshop.. best gak~

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.


Protected by Copyscape Plagiarism DetectionPersonal Blogs :)
Diubahsuai oleh : Anem Arnamee