Operasi tutup , padam bermula

gambar wayar

Salam semua.

* terjemah tutup atau padam kepada bahasa mereka yang bertaraf linguafranca itu;)

Anem kini dalam kesibukan mencari kenalan yang masih lagi ingin berhubung setelah anem menutup akaun tagged ,ruumz serta muxlim. Dan seterusnya seiring masa bergerak , Anem dalam proses telah pun menutup akaun myspace, hi5, serta netlog. Yang kekal hanyalah akaun yang ada di navigasi bawah header Anem sahaja (di atas dalam blog ini).

Persoalan yang ditanyakan mereka , kenapa tutup ? dan hebat sangat kah Facebook dan Friendster untuk tidak disingkirkan ?

cute cat
Jawapannya kerana ingin mengurangkan sedikit nilai pendedahan maklumat , dengan penyebaran tentang diri yang tidak bertepi,  terlalu banyak, ditakuti tidak tertahan-tahan nanti, apatah lagi di tagged, kebanyakan yang ingin berurusan melalui  testimoni adalah warga luar negeri :)

Selain itu, kerana semakin usia menginjak dewasa, tahap kebosanan pun mulalah melanda, seterusnya hati mahu menerjah dunia baru meronta, dan diri mula belajar untuk fokus hanya kepada sebilangan perkara .

Rasulullah SAW dalam sabda bermaksud: 
"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad)
Tiada alasan ingin lari, atau dalam erti kata lain, korang, jangan fikir bukan-bukan (ada yang kata Anem tak mahu berkawan dengan mereka lagi) , paling kurang email (sebilangannya mengakui tidak ada akaun lain di internet)  adalah ruang kita jika mahu kita terus bersahabat  okke?:)

fs, kenapa kekal?

Jawapannya Anem mula belajar social networking ini melaluinya, kira di dunia maya, ia cinta pertama- siapa dapat lupa cinta pertama, bukan? *wink.
Lagipun Anem cuba-cuba mengaplikasikan css code - buat background sendiri, tukar warna dan saiz font , melalui friendster juga, di situ mulanya (2003), walaupun  Anem mula mereka laman web sejak tingkatan 1 lagi , seawal usia 12 tahun (1999) - itu pun bermula dengan geocities :)

fb, ikut trend kah?

Sepenuhnya dikatakan Anem tak ikut trend nampak menipu bebeno, walaupun Anem tidak aktif berfarmville, menjadi mafia mahupun bermain kuiz, cumanya ia cinta baru , melaluinya juga Anem boleh meluaskan jaringan sebagai seorang Arnamee :)

Budak rabun hati mata,
Anem. Arnamee :)

p/s: Terima kasih pada yang undi dan sudi bagi sokongan pada Anem untuk pertandingan foto yang lalu -takpe lain kali Anem akan cuba lagi,dengan izinNYA ^_@


42 yang menasihati:

  1. btul2,, kte pn tggl ekaun fb je,, pening ble byk2,,

    ReplyDelete
  2. he he he.. myspase aku dah x gerak.. fesbuk.. dagtar lepas tu x ingat pass or username.. terbengkalai..

    twitter pun x tau guna.. ha ha ha

    ReplyDelete
  3. ahah~
    yg laen da xb'usik!
    hik~

    yg usik FB,FS,MS!

    ReplyDelete
  4. yayya , tahu takpe yayya:)

    sI tEDI , eheh, takpe blog akak mantop;)

    ♥chentaMAYA™ , eheh, usik jgn tak usik cikpupu:)

    ReplyDelete
  5. Salam Anem..

    Hmm camna nak cakap ek, banyak sgt social networking Anem..sempat manage ker ? hehe..

    Rasanya tak perlu kut yang mana Anem rasa tak perlu, yg Anem maksudkan tadi..FS,MS,TAGGED dah tak best macam dulu sejak ada FB..:]

    ReplyDelete
  6. Nine, Salam nine, anem delete dah semua, tgal fb and fs je, sebab yg lain tak dapat ,manage:)

    ReplyDelete
  7. huhu
    anem sama lar kite...tapi fir dah tutup fb sbb tak terkawal sgt...
    ader twitter lg mudah sbb info diri tk byk...

    ReplyDelete
  8. tengku_fir21, kan fir,kan? twitte rpling senang nak kawal:)

    ReplyDelete
  9. aku ade fb dgn fs jek..fs pon baru masuk semalam..hahahah

    ReplyDelete
  10. aZizoL, biar sikit asal selamat, anem pun dah sikit dah la ni:)

    ReplyDelete
  11. akak ade sume.. xttp pon.. biar je sume bersawang.. yg penting gmba sume remove dl la.. huhu... pape pon fesbuk jgk best tp sedikit melekakan...

    ReplyDelete
  12. nuar pn ada akaun blog ngan fb je...sbb kalau byk akaun, pening paler nnt nak urus itu ini =)

    ReplyDelete
  13. Anonymous5:34 PM

    betul tu anem...banyak2 pun dah buat apa klu x update. abg pun sekarang tinggal 2 je facebook ngan fs. tp abg lbh suka fs simple dan x berserabut. lg pun fs ni mcm privacy sikit.

    ReplyDelete
  14. Hafiz Hamid , ea?besh2:)

    cinta lea ixora , tahu takpe akak;p, owh ade sume ea;p

    Anuar Kamaruddin™ , itulah pasai, nuar ;)

    Anonymous ,kan? itulah, ea, 'abg", awak ni leh tau sape,maaf tnye ?:)

    ReplyDelete
  15. byknyer anem nyer profile dlm tenet??
    huu~~~
    aki dr dl ad fs sj...
    skrg br la ad fb dan blog.
    ms??
    bkak tok 2 3 mggu..
    pas2 ttp!
    hahahha

    ReplyDelete
  16. maknanya arnamee lebih popular dari syarifah khasif fazillah binti syed badiuzzaman

    ReplyDelete
  17. salam..

    betul tu..banyak2 pun nak buat apa...

    ReplyDelete
  18. anem~~

    jane bru delete FB...sedey sgt2 sbb tu je yg kita ada kat alamcyber nih...huahauahuah

    kawan2 seme trkjut kite delete FB tp trpksa sbb kte tk moh ade syirik kcil tu dlm diri...

    kdg2, kita trfikir, apakah tujuan kita upload gmbr di fb, fs atau blog??

    adakah untuk mnunjukkn wajah kita yg cantik mnjadi tatapan umum???

    walaupun skdr di tag oleh kawan2, tp gmbr kita blh mnjadi siulan org yg tgk kan???n thats why aku tutup sbb bimbng wujud riak dlm dri krana iman yg snipis kulit bawang ni tk mmpu nk ukur sjauh mana ktahann kita trhadap pujian manusia...

    hmmmmmmm..apa2pun...sumenye trpulng pd niat kan syg?

    slps ni mngkin ku akan buka akaun FB yg misteri..tiada gmbr..hahahhaha

    ReplyDelete
  19. ~@k1 is @utuMn!~ ,hahah,comel jer aki ni;p

    alvin takda rumah harga 8juta story, jauh alvin,tak mampu tue,lainlah kamu;p

    anaklaut , salam al, gitulahkan:)5 AM

    jane , jane,itulah,anem baru nak berubah sikit2 yg, erm, tahu takpe, bru nak ckp,okke gak idea jane tu ,tet;p

    ReplyDelete
  20. hye salam...shat x...twitter xde ek

    ReplyDelete
  21. ya la kot..zaman taksub web camtu dah berlalu..bg sy, sy akan teruskan kat blgo sebab saya mau menulis. mencatatkan pengalaman dan kenangan, menajamkan pemikiran..hehe

    ReplyDelete
  22. oh... byk spam yer...

    nthapeapentah warga luar negara yg selalu buat cm tue.

    strategy marketing yg menyusahkan

    ReplyDelete
  23. salam...hahua..awk wtper 2?

    ReplyDelete
  24. Salam anem..

    wah.. pandainyee anem uat web sendiri.. jelesnya.. hehehe..
    sy plak baru aje tidak mengaktifkan fb, fs dlm proses nk tutup.. yg lelain plak dah lama tak bukak.. memang nk delete sumer tu.. nak on blog aje pasni.. tapi mungkin, bila rindu fb baru aktifkan balik kot.. hohoho.. kadang2 bile de banyak2 tak terlayan plak nanti kan.. (^__^)

    ReplyDelete
  25. kalo saya yang aktif banget cuman blog, twitter, facebook, dan YM.

    lainnya punya akun tapi cuman buat cadangan jika dimasa depan web tersebut booming.

    ReplyDelete
  26. hehhe hehhe...saya baru ajer tutup tweeter :D

    ReplyDelete
  27. salam ziarah jgk

    ReplyDelete
  28. Hisham Sheikh ,salam,ada tu:)

    Solehah , eheh, comel3:p

    meo188 ,tahu takpe,demikian mereka meo:)

    AzRi ,saya? blogwalking:)

    Faarihin salam faa, itulah,hilang fokus, ehehe,bese je yg;p

    Triunt ,ia punya persediaan ya:)

    13may uhu,tutup?:)

    Yard ,thnks:)

    ReplyDelete
  29. Salam.

    Gua tak tau gua nak celah kat mana. Gua kena selongkar entri-entri lama dulu.

    ReplyDelete
  30. Nescafe ais,salam, takpe,sile2 ;p

    ReplyDelete
  31. saye setuju . too much information about us on the net is never a good thing. gambar2 yang decent pun org boleh salah gunakan..

    ReplyDelete
  32. BETOI2!!!

    X ELOK TERLAMPAU DDEDAHKAN..

    MACAM KAWAN SY..

    DIE TERSANGAT LEW PANDAI MENGEDIT GAMBO..

    TETIBE ADE GAMBO DIEW TERJMPE KATE PAGE LUCAH!!!!

    ReplyDelete
  33. salam sayang..
    LOL masih ada akaun FS dan Tagged.
    FS memang cinta pertama.
    Akaun MySpace LOL dah delete.

    Utk FB,layan jek.
    mcm best tapi tak sekali-kali hanyut ngn game coz ramai kwn2 LOL mabuk dek penangan games kat FB.
    Huhu..

    ReplyDelete
  34. salam kembara..

    tinge haku dah bute asyek baca komen org dok tanye nape haku x dedahkan pesenoliti haku yg sebenar..

    haku jawab senang je..

    kenalkan diri pon bukan kowang kenal haku pon di maya ni..

    kann.. kann anem..

    ngee..

    ReplyDelete
  35. larasephia, kan syg, kena hati-hati,and avoid;p

    GhOsToNe huhu, nauzubillah ,tatot:)

    LotsOfLove-Pearls, salm syg,alolo,comel jer,itulah ade yg melekakan:)

    ekopelancongan, salam kembara, setuju,itu cara kita,dri kita;p

    ReplyDelete
  36. aku ade blog je yg aktif...yg lain haremmm

    ReplyDelete
  37. ~0~ ,, blog pun mengancam owh:)

    ReplyDelete
  38. Em.banyak2 pun x guna.x paham dgn sstgh orang yg suka amik kesempatan atas smua 2 nk promote dr dgn pakai pakaian menjolok mata..adui

    ReplyDelete
  39. Mr_aMAd, , tahu takpe, minta dijauhkan je:)

    ReplyDelete
  40. hehe..ade byk2 pon pening je..ade satu due je cukup..lalalalalaaa~

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top