Hijrah tu apa?




Yang pasti hijrah bukan cekodok, nyum2.;p

Oh ya, Hijrah, sempena tahun baru maal hijrah 1431 yang bertemakan "Memantap Ukhuwah Memperkasa Ummah" ni, Anem nak kite, anem dan korang fikir sejenak apa hijrah yang kita lakukan dah tahun sebelum ni, dan  tahun ni apa  pula azam kita, meh. Tapi jangan hijrah sonsang ( memetik kata-kata pengacara suara siswa), udahler.

Nauzubillahiminzalik. huhu.


contoh hijrah yang tak patut itu:
- dari bertudung kepada tidak.
-dari tak merokok kepada perokok tegar
-dari skema kepada budak yang sangat nakal
-dari pendiam kepada bermulut laser - ouwh.

no,no, no, katakan tidak kepada yang tak patut.

Semua orang nak enjoy kan, tapi dalam masa yang sama semua nak dapat pahala, nak masuk syurga, jadi jom mari sama-sama kita cari diri kita, saling menasihati,insyaallah kita dapat berhijrah kepada yang lebih baik, macam anem ni, masih cari diri- anem bukan baik sangat, tapi jika kita sayang orang tu,kita pasti nak terbaik untuk dia,kan? Anem sayang diri Anem, keluarga ,korang semua keranaNYA, jadi, mari be a better person :)

Dunia ni pun sementara je ..

p/s ; ada budak giler, ini hijrahnya - klik update dia - ntahpape


36 yang menasihati:

  1. moga diri ini tabah..

    ReplyDelete
  2. Salam...:)

    Berjalanlah, nescaya akan kau dapatkan ganti orang yang kau tinggalkan, dan berbekallah, kerana kenikmatan hidup akan didapatkan dalam kelelahan. Aku lihat air yang beku berubah menjadi busuk. Jika ia bergerak tentu akan baik, rasa dan rupanya. Harimau jika tidak meninggalkan sarangnya tentu takkan memangsa. Dan anak panah jika tidak meninggalkan busur takkan mengenai sasarannya. Serbuk emas itu, ketika masih di tempatnya, sama dengan tanah dan kayu gaharu dari negeri asalnya sama dengan kayu bakar.

    Salam hijrah

    ReplyDelete
  3. hijrah itu something yang sangat signifikan kan?

    ReplyDelete
  4. hijrah lah kearah kebaikkan wlpun ianya hanya sebesar zarah yang berukuran o.001

    ReplyDelete
  5. same2la kite berhijrah dr something yg xelok kpd yg lebih better...=D

    ReplyDelete
  6. aku pon nak hijrah nie...hijrah keluar dari opis...

    ReplyDelete
  7. mari sme2 berHIJRAH ke arah lebih baek dan bgs!

    ReplyDelete
  8. jum samer2 kiter berhijrah kearah yg lebey baek dn lebey baek....

    ReplyDelete
  9. 'berbekallah,dan sebaik-baik bekal ialah taqwa'-al Quran.

    hijrah tahu ini memerlukan kita umat islam membewa bekal yg lebih banyak.bukankah dgn berlalunya masa,nyawa kita makin pendek?

    salam maal hijrah~

    ReplyDelete
  10. insaf aku
    bile la aku nak hijrah jadi baek ni
    isk2~~~

    ReplyDelete
  11. brhijrah dr jht ke baik...

    dr baik kpd sgt2 baik :)

    ReplyDelete
  12. Hijrah.. perkataan yang selalu diulang-ulang.. namun masih ada yang belum mengerti bukan?

    ReplyDelete
  13. berhijrah ke arah kebaikan sahaja!

    ReplyDelete
  14. hijrah status bole tak???hehe

    ReplyDelete
  15. salam dik ^_^

    " Iaitu bagi siapa di antara kamu yang berkehendak segera atau lambat" (Al Muddatthir 37)

    Salam maal hijrah...

    ReplyDelete
  16. org skg lebih cenderung pada pertanyaan "apa azam baru ko taun ni?"...jarang skali dengar ape hijrah ko smpena maal hijrah ni ye?"



    kan?renung2kan

    ReplyDelete
  17. mari selusuri sejarah nabi Muhammad saw.

    mari selusuri perjuangan sultan muhammad al-fatih.


    *berhijrahla untuk lebih banyak berubah

    ReplyDelete
  18. nobuta ,insyaallah :)

    Abd Razak ,salam hijrah saudara, syukran:)

    LORD ZARA 札拉 , betul tu syg:)

    tengku_fir21 , betul walau sebesar zara:)

    sue_pinky , yerp, sme2 lah kite sue:)

    ~0~ , sila2 keluar;p

    ~@k1 is @utuMn!~ , mari sygs:)

    Auna , jum yg, baik, baik, baik:)

    iqbalsyarie , salam maal hijrah, manfaatkan umur yg ada;)

    mamai , mari pcik:)

    ♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ , jum2 yg, kita maish muda;)

    meo188 , sgt2 meo,insyaallah:)

    Faridrashidi , ya perlukan lebih penghayatan:)

    sI tEDI , ya, yang baik sahaja:)

    chokio_nia , boleh chokio, kamon2.;p

    cun09, salam akak, yeah~ syukran:)

    [ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ , mari, renung2kan:)

    erma fatiha, mari2 sama yg, dengan izinNYA:)

    ReplyDelete
  19. dunya pinjamann kannns.. salamm arname tewww

    ReplyDelete
  20. tepatt..
    katakan TIDAK pd yg bersekutu.. =D

    ReplyDelete
  21. assalammualaikum

    oo.. hijrah ke domain sendiri ya... baguslah..

    ReplyDelete
  22. en_me, salam, betul2, hanya pinjaman:)

    ツ No-NaMe ツ, ya, benar2;p

    a kl citizen , bukan berhijrah akak, kira 2 blog sekarang :)

    ReplyDelete
  23. anem..

    slm maal hijrah;)

    ReplyDelete
  24. ibu telah memaksa eisya bhijrah dr berPUTING kepada TIDAK hehehe
    alhamdulillah
    ~berjaya

    kini cuba pula dari berPAMPERS kepada TIdak
    ~sdang berusaha

    ReplyDelete
  25. ♥chentaMAYA™, selamat syg, thnks:)

    jane, jane syg, syukran:)

    ReplyDelete
  26. eRiNsZ, wah, alhamdulillah, tahniah eisya:)

    akk, insyaallah,perlahan2, smeoga dipermudahkan:)

    ReplyDelete
  27. berhijrah lah seikhlas hati utk kebaikan bersama..jgn hangat2 tahi ayam jer..hikhikhik

    ReplyDelete
  28. JMR, insyaallah, sme2 lah kite:)

    ReplyDelete
  29. waaa blog kamu sudah berubah ea!

    ReplyDelete
  30. asal hijrah ke arah positif, dan setapak lebey dekat ngan Allah, kire Hijrah jugak r tu~~

    ReplyDelete
  31. Uruchimaru @ kf , lama dah:p

    SCHAKEYRA Pastinya , syg:)

    ReplyDelete
  32. anem! plez vote for me! num 5.chentamaya http://shawlsayucinta.blogspot.com/2009/12/undian-dibukajom-undi-mereka.html

    ReplyDelete
  33. ♥chentaMAYA™, dah yg:)
    Mr_aMAd , yes;p

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top