Salam. Hai. Saya Anem. Minat membaca, menulis dan mengambil gambar. Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Jika ada teguran, cadangan atau pendapat, boleh tinggalkan di ruangan komen. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian. Selamat berpuasa. :)

E-mail: arnamee@gmail.com


Cara Membina Tabiat Membaca | Bukan mahu membaca untuk lulus Exam saja !



Tempoh hari ada seorang kenalan Facebook Anem tanya. macamana nak membenarkan pintu hati dia tersuka membaca. Membaca buku. Jadi Anem belek punya belek satu-satu buku Anem ada, ini tips paling ilmiah Anem jumpa.

- Cuba bermesra dengan buku yang anda minati. [Photography, fesyen , gadget ,kereta etc]
- Tetapkan sasaran, nak baca buku berapa setahun.
- Mempunyai masa khusus untuk membaca, berapa minit?
- Membuat senarai buku-buku yg ingin dibaca
- Cari tempat sesuai yang sunyi - untuk membaca. Lebih fokus.
- Kurangkan membuat aktiviti yg tak berfaedah.
- Asingkan buku yang telah dibaca, supaya tak jadi perhiasan semata.
- Jika ada adik-adik atau anak-anak, bacakan buku untuk mereka.
- Jadikan ia aktiviti yang menyeronokkan, makan-makan atau minum-minum waktu membacakah.
- Sediakan pendapatan khas untuk beli buku.
- Pelbagaikan cara membaca - menonton rancangan berkaitan adalah cara terbaru [Jom tengok tv!].
- Pilihlah bacaan yang ilmiah.
- Biar sedikit asalkan konsisten (istiqamah)

Iqra ..

p/s: Nak seribu daya, bro..! 

Note: Majalah tu a part of book juga, cuma bila kita dah selalu bemesra dengan words, insya-Allah suatu hari nanti kita akan suka membaca sesuatu yang lebih ilmiah.




9 yang menasihati:

  1. akak.. hehe
    lama x singgah
    sy suke giler membaca
    buat sy ngantok. tu yang syok membaca ni

    ReplyDelete
  2. semuanya mesti lahir dari hati. kalau hati nak membaca memang macam mane pun akan tetap membaca. :D

    malas baca tengok discovery channel ke. National geographic ke. hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous8:37 PM

      Wah...that it was good thing! :-)

      Delete
  3. thanx cadangan dn pndagan tue!

    ReplyDelete
  4. @PinQibSalam dik. haha. boleh pulak. sabo jelah :)

    ReplyDelete
  5. @AdamBetul2, pelbagaikan cara membaca:)

    ReplyDelete
  6. @Anip™Hurm, cara tu efektif owh. :P

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top