Cara Membina Tabiat Membaca | Bukan mahu membaca untuk lulus Exam saja !



Haritu ada seorang kenalan Facebook Anem tanya. macamana nak membeno kan pintu hati dia tersuka membaca. Alah baca buku.. kalau baca blog memang selalu.. ops.. Jadi Anem belek punya belek satu-satu buku Anem ada, ini tips paling ilmiah Anem jumpa, jangan tak baca pula , bro ..Hihi..Tada:

-Cuba bermesra dengan buku yang anda minati.[ photography, fesyen , gadget ,kereta etc]
-Tetapkan sasaran, nak baca buku berapa setahun.
-Mempunyai masa khusus untuk membaca, berapa minit?
-Membuat senarai buku2 yg ingin dibaca
-Cari tempat sesuai yang sunyi - untuk membaca  bukan buat benda lain..
-Kurangkan membuat aktiviti yg tak berfaedah [Er..twitter berfaedah okkay:p]
-Asingkan buku yang telah dibaca, supaya tak jadi perhiasan semata
-Jika ada adik2 atau anak2, bacakan buku untuk mereka
-Jadikan ia aktiviti yg menyeronokkan, makan2 atau minum2 time membaca ker.
-Sediakan pendapatan khas untuk beli buku. [Sanggupkah kamu?]
-Pelbagaikan cara membaca- menonton rancangan berkaitan adalah cara terbaru [Jom tengok tv!]
-Pilihlah bacaan yang ilmiah
-Biar sedikit asalkan konsisten (istiqamah)

Iqra ..


p/s: Nak seribu daya, bro..! 

Note : Majalah tu a part of book juga, cuma bila kita dah selalu bemesra dengan words, insyaallah suatu hari nanti kita akan suka membaca sesuatu yang lebih ilmiah- macam majalah solusi tu- anem dah addict with that magazines owh !




9 yang menasihati:

  1. akak.. hehe
    lama x singgah
    sy suke giler membaca
    buat sy ngantok. tu yang syok membaca ni

    ReplyDelete
  2. semuanya mesti lahir dari hati. kalau hati nak membaca memang macam mane pun akan tetap membaca. :D

    malas baca tengok discovery channel ke. National geographic ke. hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous8:37 PM

      Wah...that it was good thing! :-)

      Delete
  3. thanx cadangan dn pndagan tue!

    ReplyDelete
  4. @PinQibSalam dik. haha. boleh pulak. sabo jelah :)

    ReplyDelete
  5. @AdamBetul2, pelbagaikan cara membaca:)

    ReplyDelete
  6. @Anip™Hurm, cara tu efektif owh. :P

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top