Ben Ashaari vs Kong Geng Blogger



Perkara ni lama tak lama juga.Bak kata pepatah barang yang lepas jangan dikenang, namun bila Anem koreksi diri sejenak, apa yang berlaku sepanjang tahun lalu, ini adalah isu peribadi yang Anem perlu ingat supaya bermanfaat di kemudian hari. Perkara ni benar-benar menunjukkan kelemahan Anem,sekali kena dalam berblog, pengajarannya adalah seumur hidup.Itulah, korang kena berdikari dalam dunia media baru ni sebenarnya, tau !

Ceritanya macam ni:

Anem akui Anem sangat noob tentang facebook developer sebelum ni [konon berblog dari 2006, benda tu pun phailed,nem oi] , kiranya, sangat kagum tak pasal lihat laman web gengblogger boleh sign in guna facebook semasa awal kemunculan Geng Blogger (GB) tu, almaklumlah tak tahu pape time tu (ada hati buat website commercial yang log in macam tu juga sebenarnya). Jadi, Anem lihatlah disebalik GB tu, tengok ada nama Ben,waktu tu, Ben taklah popular sangat macam hari ni. Ben baru nak naik time tu..

Tanpa google sendiri, Anem terus tanya ben kat mesej Facebook, macamana nak buat sesuatu web yang sign in / login by Facebook macam GB tu? Ben jawab nanti dia tanya Kong, kawan baik dia yang merupakan Founder GB. Then lepas tu, Ben pun minta maaf sebab Kong kata ini semua melibatkan business - faham jelah memang susah sikit.

Anem faham maksudnya. Tapi  Anem try lagi (degil + malas bebeno Anem time tu) "Ben tanyalah dia, dia rujuk web mana untuk buat macam tu,sikit pun jadi." Tapi takdelah pula Ben kata Kong jawab dah lepas tu,  mungkin sebab Kong busy dan yelah, dia berniaga guna kemahiran dia kan,kenalah faham.

Hurm..memandangkan Anem pun guna juga GB jugak sebagai a tool for promoting my blog. [GB tu tempat ping blog yang popular juga] Jadi, kiranya usaha Kong pun dah banyak menyumbang juga kat blogspot Anem yang merudum jatuh setelah hilang tiba-tiba sejenak beberapa tahun lalu ni.

Kini, Kong pun ada blog sendiri dah. Banyak juga tips untuk blogger dia bagi [kliksini]

Apa pun, terima kasih atas alasan Kong tu, sebab buat Anem sedar :

Pengajarannya:
 Sebelum korang tanya orang experts ni,apa kata korang manfaatkan enjin carian sebaiknya! 

Kini, Ben Ashaari yang jenis peramah ,tak kedekut idea , dan memang banyak tolong blogger baru tu memang sangat popular sekarang. Layak pun dia capai tahap sekarang. Ohoo! sangat terkejut , google Ben Ashaari jumpa keyword ' Ben Ashaari tuhan trafik " ,  Anem pun pernah baca dari blog DausPozi (tuan tanah blog hijau tu)- Kes Ben Nyah yang duplicate Blog Ben Ashaari" - apakah? Haha. Macam- macam..

P/S: Ops. kepada Encik Ben Ashaari dan Kong , maaf silap salah ...:)


16 yang menasihati:

  1. segalanya mungkin..apa apa pun boleh...

    ReplyDelete
  2. wah da lama rupenya blogging.. hehe otai nih





    Mari tengok Kedudukan Kelajuan Internet Dunia dan Malaysia

    ReplyDelete
  3. salam kenal dr kakD...kakD dtg dr blogBA
    dah folo(884) sini jg...

    ReplyDelete
  4. hai.. singgah dari blog ben.. first time sampai sini terus follow

    ReplyDelete
  5. huyyoo... hari ni saya baca bnyak isu2, crisis2 dan kecelaan2 dlam dunia blogging ni... hampir patah semangat.. huhuhuhuu.. =,

    ReplyDelete
  6. tak paham jugak camne nak buat tu.. almaklum blog ni baru lagi... huhuhu...

    ti usha2.... hehehe....

    ReplyDelete
  7. dia guru kepada mereka yang masih baru dalam blog
    hehehe

    ReplyDelete
  8. woahhh lamenye berblogging..hehehe

    ReplyDelete
  9. singgah dari blog BA.. salam kenal.. what u give.. u get back.. mungkin berganda-ganda atau dlm bentuk yang lain.. tak rugi berkongsi ilmu

    ReplyDelete
  10. OO... macam tu kisahnya!

    ReplyDelete
  11. patot rr

    ingt ben yng urus GB

    :)

    usaha tngga kjyaan >><<

    ReplyDelete
  12. @rinie din Tak rugi kan, ben ashaari memang baik, dah masuk majalah rapi dah ben sekarang : popular.:)

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top