Kau pilih:Valentine Day atau Maulidur Rasul ?


Dengan rambut kusut masai, mata redup soalan besar itu ditanya seseorang. Kalau kita ada seseorang yang sedang menetap dihati , rasa serba salah menafi :'oh, saya tak sambutlah valentine'. Hakikatnya sayang lebih bukan pada hari-hari tertentu, setiap hari adalah hari untuk meraikan orang yang tersayang .Bagi yang tak berapa perasan Valentine Day ( Hari Kekasih) meraikan Valentino , paderi zaman lampau tu, pada 14 Februari , manakala Maulidur Rasul ( Hari kelahiran Rasullullah - 12 Rabiulawal 1432 hijrah) tahun ini jatuh pada 15 Februari 2011.

"Eleh, ini pun jadi isu , lain-lain hari  lah , nem !"  Memanglah tak jadi isu sangat bagi sesetengah kita.


Bagi yang single memang tak ambil port sangat, malah bagi yang faham sejarah Valentine Day itu , mungkin akan paling kurang pun duduk depan tv pada 15 Januari ,sama ada tengok RTM 1, tengok astro oasis atau tv al-hijrah - sambut lah tu agaknya bagi dia. Jika ingat, selawatlah pada Nabi Muhammad s.a.w tu , dan kena sedar kenapa nabi Muhammad s.a.w tu diutus untuk orang ramai ke dunia ni. Susah payah dia berjuang, harungi segala , dimarahi semua,  sampai nak meninggal pun masih ingat kita- fikir tentang dosa kita, keadaan kita di akhirat nanti macamana. Sayang bebeno dia kat umat dia, kita yang beragama islam ni.Kalau boleh dia nak kita semua ni masuk syurga. Itulah, sekurang-kurangnya kita perlu kenangi dia, dengan mengingati dia pada hari lahirnya, 12 rabiulawal tu. Selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad s.a.w dan keluarga baginda.

Tapi bagi yang dalam keadaan memang bercinta sakan dan apatah cinta masih baru mekar membara, suasana merah ,sambil berdendang lagu cinta nan romantis, ditemani kek tiramisu dan bunga merah segar dari ladang pada 14 Februari itu adalah detik indah youuu !  Maybe akan ditambah dengan sedikit adegan hollywood yang begitu normal, di kalangan remaja kita hari ini. Wait !" Kenapa tak boleh sambut V-Day ? Dahlah dulu cakap couple tu haram ? Sangat old-fashion, beb !"



Mula-mula cakap kat kawan pun, mereka kata kita ni jiwa orang tua. Atau 'tunjuk alim sangat'. Its not about kita berperangai macam baik. Cuma asal Valentine Day tu pun rasanya kalau tak tahu, boleh google [ guna Bing dengan yahoo search pun boleh]. Kapel jadi haram sebab bila kita buat benda yang tak patut kita buat. Benda tak patut, tetap tak patut walaupun agak normal dipandang oleh budak-budak zaman sekarang . Kenapa haram , ini tak boleh , itu tak boleh , itu boleh tanya mereka yang lebih ilmunya, sekarang ni pun setiap jumaat jam 11.30 pagi, ada siaran langsung rancangan baru di TV9, tanyalah ustazah, pergi call , korang tanya sendiri.Wallahua'lam.

Maybe Jawapan paling dah 'korang dah agak dah' :  tentang 517 kes pembuangan bayi kat Malaysia sudah dicatatkan dari 2005 hingga Januari 2011 . 

Tapi untuk semua yang Anem membebel kan ni, Anem just nak beritahu korang yang sudi baca sampai habis :Sudikan lah join event ni  kat Facebook : Sini : 


Sekian, bebelan dari budak yang sampai sekarang masih mencari diri.





24 yang menasihati:

  1. huu , tuh laa . dalah tahun nih berturut turut tarikhnya , yang mana lgi pnting , yaa for me . maulidur rasul . valentine's - tiap hari sayang kan ! hhahaha . nice entry ! like it

    ReplyDelete
  2. errr
    masa zaman aku kapel2 pun
    aku tak suke smbut menatang nieyhb!

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum.

    terima kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete
  4. erm..iva memang xpenah sambut valentine day...masa kawan dengan kanda dulu pon kami memang tak layan valentine nie...dah kawen ni lagilah...buat ape,,dah tau haramkan...tapi org kita ni suka buat yang dosa...xsuka buat yg pahala..hehehehe..salam maulidur rasul pada anem....ade kesempatan jom ke putrajaya 15 hbln tu...meramaikan umat islam...

    ReplyDelete
  5. malam ni kita ke rembau, dan 14 malam tu pula di masjid darul ehsan, taman tar. dan kalau ikutnya 16-19 ke brunei pula. tapi tak mampu lagi nak ke sana.

    ReplyDelete
  6. @unieMARKS :)Salam. hehe. kan, tiap hari sygg. thanks sudi like :)

    @Lelaki Ini Suka dengan pernyataan itu. good man :)

    @Musafir Melayu alaikummusalam, sama2:)

    @Dinda IvaWah, indahnya sis. Insyaallah,jika berkesempatan, diusahakan:)

    @syafiq.net Confius da. hehe. busy ya lepas ni? Ok, jaga diri :)

    ReplyDelete
  7. seumur hidup x pernah smbut hari kekasih..:P

    ReplyDelete
  8. Anonymous10:40 PM

    nice entry! bgus2...

    ReplyDelete
  9. Jom kita sambul maulidur rasul beramai2 ! =D

    ReplyDelete
  10. dek krn line y kurang elok bru malam ini dpt bce entry ni,huhu2..papepon terime kasih atas perkongsian ini..:)

    *teruja tgok ada gak name sy diprint kat situ,hehe2*

    ReplyDelete
  11. Salam Anem.. first time komen kat sini.. ahaks.. Anyway nice entry.. sama2lah muda-mudi kita 'say no to valentine's day!'

    ReplyDelete
  12. valentines day tak relevan dah kot skrang. hari hari kte ken hargai org kan ? :)

    btw, thanks follow kte awk! :)

    ReplyDelete
  13. @miss beyondSalam, hehe. thanks ya .yeah2!

    ReplyDelete
  14. slm.. nice entry... mohon copy gambar utk Maulidur Rasul ya?

    ReplyDelete
  15. thanks sudi drop komen, salam kenal
    tu pasal, kena gak tempias vday
    ingt malas dh nk layan entri utk hari ni
    tp tiba2 dpt idea,haha

    btw, salam maulidur rasul
    selawat dan salam ke atas junjungan mulia

    ReplyDelete
  16. kompius plak ko :D tu semua majlis maulidurrasul la :p

    ReplyDelete
  17. @TMUkmkdItu yang sedih anem create event ni untuk kita menghargai maulidur rasul dalam hati2 kita. Tapi ramai ingat perarakan. wallahua'lam

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top