Mengandung : Cara didik anak dan menjadi ibubapa yang mithali


Baiklah, post ini Anem hadiahkan untuk sahabat-sahabat Anem yang sedang berbadan dua, tiga mahupun empat. (InsyaALLAH kot-kot ada rezeki dapat anak kembar yang comel, ye dak ?Anem doakan ). Walaupun Anem belum berkahwin , namun hasil pembacaan yang tak seberapa ini, diharap dapat dikongsikan buat kalian , sahabat yang Anem sayangi. Sudikan membaca. Semoga dipermudahkan segalanya, doa yang baik-baik dan kuatkan semangat, semoga sihat selalu ya. Insyaallah .

Cara didik anak ketika bayi dalam kandungan [amalan ketika mengandung]

-Jaga solat wajib, banyakkan solat sunat
-Banyak mengamalkan zikir
-Banyak baca al-quran
-Mendengr muzik yang menenangkan
-Baca buku ilmiah
-Jaga adab
-Jaga emosi, elak stress
-Lakukan kerja ringan sebagai senaman
-Makanan yang berkhasiat dan halal
-Elak sifat mazmuah
-Senyum dan sabar

Doa dan Amalan :Surah bacaan ketika mengandung:
Surah al-fatihah: untuk terang hati dan kuat daya ingatan.
Surah maryam- untuk mudah ibu bersalin, dapat anak yang taat
Surah luqman- bagi anak cerdik
Surah yusuf- bagi anak cantik rupa
Surah al-hujurat – untuk banyak susu ibu, dan anak bsifat hati2
Surah yasin- untuk ketenangan hati dan anak2 jauh dar igangguan syaitan
Surah al-tawbah : untuk bersih jiwa terpengaruh dari maksiat
Surah al-nahl : untuk lahirkan anak berdisplin.

Nota : Tips ini perkongsian dari Ustazah Siti Nur Bahyah


11 Sifat ibu bapa yang cemerlang /  menjadi ibu bapa mithali

- Membersihkan hati dan perasaan
- Membina kebahagiaan secara proaktif
- mendidik diri sendiri
- Mengamalkan komunikasi dan hubungan kemanusian melalui al-mawaddah (kasihsayang) dan al-rahmah (kasih-mengasihani)
- mengistiqamahkan sunah Rasullullah s.a.w dan penghayatan islam dalam rumah tangga
- mengamalkan sikapdan pegangan yang betul
- mengamalkan suasana yang harmoni dan membina
- menjaga pemakanan dan kesihatan keluarga
- Mengamalkan pergaulan hidup berumah tangga yang diredhai
- Muhasabah diri sebelum tidur malam
- Berdoa memohon petunjuk dan keredhaan ALLAH

Nota :Ini pula Tips dari Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah

Apapun, kita hanya boleh berdoa, berusaha dan berikhtiar, selainnya serah pada ALLAH, yang penting ikhlas, insyaallah. Sekian entri dari orang bujang..Hihi :)


12 yang menasihati:

  1. yey...dh follow u dh :) hope dptlah jadi ibu yang solehah :)

    ReplyDelete
  2. tiba2 rasa macam nak ada anak sendiri haha~
    tak pasal2.


    nice sharing kak
    ;)

    ReplyDelete
  3. org bujang tp bfikiran suda bstatus ibu..
    kih3..
    nice one

    ReplyDelete
  4. salam...
    perkongsian yang bagus anem.. anem pula bila agi ni? hehehe...

    ReplyDelete
  5. thanks 4 da info..;)

    ReplyDelete
  6. waaa bagus blogger..awk ini penuh dengan fakta yang berfaedah...Ini nak bertahu sikit ..saya baru mula blogger...kalau sudi..kunjung2 lah blogger saya....kalau boleh follower me:)

    ReplyDelete
  7. meo tringin nk jaga baby

    ReplyDelete
  8. @ayuorked : Thanks, insyaallah.
    @syarifah radiah ibrahim :Sama-sama dik .
    @faiq zaini : Hahah. jiwa jiwa.
    @Faaein Himura : Salam. Lama lagi, mungkin.
    @senydream :Sama-sama dik
    @Hyundai Sport : Insyaallah,sekadar kongsi dari bacaan :)
    @meo : Haha. kahwinlah segera :)

    ReplyDelete
  9. anem my dear..tq kongsi info ni...tapi memang dinda iva nak amalkan semua tu sebab harapan agar bakal baby nanti membesar menjadi anak yg soleh dan solehah..takut dengan apa yang ada zaman sekarang ni,,banyak menyesatkan....Ya Allah....Kau perliharalah hamba-hambaMu Ya Allah dari segi hati,jiwa,pandangan dan segalanya...amiinnnn

    ReplyDelete
  10. @Dinda Iva : InsyaALLAH Kak iva. Semoga akak terus dapat baby yang comel2 dan baik dunia akhiratnya. Insyaallah dia akan dapat membahagiakan akak dan suami bila beso kelak. InsyaALLAH, semoga dipermudahkan dan dipeliharaNYA. Aminnn :)

    ReplyDelete
  11. tq dik...amin ..aminn...ya rabbal al-amin...

    ReplyDelete
  12. @Dinda Iva : Sama-sama, insyaallah :)

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top