Keputusan UPU (kemasukan ke IPTA) bagi Lepasan STPM / Matrikulasi / Asasi / Setaraf Sesi 2011/2012 mula keluar 15 Julai 2011 , takut tak ?

Semakan kemasukan ke IPTA bagi Lepasan STPM / Matrikulasi / Asasi / Setaraf Sesi 2011/2012 boleh dibuat mulai 15 Julai 2011(Jumaat) mulai jam 12 tengahari.

Untuk semak keputusan UPU secara online korang boleh  pergi ke laman web berikut dengan memasukkan korang punya nombor MYKAD

Ministry of Higher Education (MOHE) http://upu.mohe.gov.my
Universiti Utara Malaysia (UUM) http://www.jpt.uum.edu.my
Universiti Teknology Malaysia (UTM) http://www.jpt.utm.my

Jika dapat tawaran ke IPTA, korang kena confirmkan penerimaan korang tu dalam tempoh 7 hari bekerja dan print lah surat tawaran yang ada dekat laman web MOHE tu.

Atau siapa pula yang tak dapat tempat, boleh buat rayuan UPU ke IPTA ni mulai 15 Julai tu juga dalam tempoh 10 hari bekerja. Dan ingat korang hanya boleh merayu pada tempat yang korang tanda 'no' selain dari 8 bidang yang korang isi masa permohonan. Boleh buat semakan keputusan rayuan IPTA/UPU di laman web yang sama nanti.

Untuk lihat keputusan UPU atau kemasukan ke IPTA ini secara sms (khidmat pesanan ringkas ) macam ni:

Check UPU results by SMS
Type: UPU[jarak]RESULT[jarak]No. kad Pengenalan (IC) dan hantarkan ke 15888 

Contoh : UPU RESULT 928888-00-5557

Check UPU results by Call
Hotline : 03-8883 5858 (10 lines)

Selepas tu ?
Menurut  FAQ oleh UPU:

11.Adakah saya dibenarkan menukar program pengajian yang telah ditawarkan oleh sesebuah IPTA?
TIDAK DIBENARKAN.

12. Adakah pemohon dibenarkan menukar IPTA setelah menerima tawaran?
TIDAK DIBENARKAN.

Tapi selalunya, ikut pengalaman Anem, menukar bidang dibolehkan bagi kebanyakkan unversiti. Bergantung kepada syarat yang ditetapkan,insyaalllah.

Dan diingatkan korang semua akan mula belajar mungkin pada mnggu pertama bulan Sembilan ini. Sila bersedia kerana kehidupan di unversiti adalah sangat jauh dengan kehidupan di sekolah. Masing-masing sibuk hal sendiri, kena berdikari dan rajinlah jumpa pensyarah.Rajin bertanya dan buat kajian adalah satu bonus untuk mereka yang mahu berjaya. Inilah tempat kumpul teman & pengalaman, belajar rajin-rajin tau !

Tahniah untuk mereka yang dapat, tak dapat sila usaha merayu lagi, rezeki ada di mana-mana. Dan semua dugaan ada sebab dan hikmahnya. Bertabahlah. Kuatkan hati. Kejayaan dtentukan oleh diri kita bukan di mana kita!

UPU stands for Unit Pusat Universiti which has been upgraded and renamed as Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP) since January 1, 2005. However, it is still widely known as UPU among students even until today. UPU is responsible for the IPTA intake and appeal results checking (semakan kemasukan dan rayuan ke IPTA).- VIA this web


8 yang menasihati:

  1. wah... all the best!

    ReplyDelete
  2. siapa dpt UM...lai2....roger me..

    ReplyDelete
  3. InsyaAllah..Allah tentukan yang terbaik :)

    ReplyDelete
  4. @sara ;) : Insyaallah, semoga baik2 buat semua:D

    ReplyDelete
  5. Anonymous6:04 PM

    aku menanti terbitnya mentari

    ReplyDelete
  6. Anonymous5:38 PM

    jumaat???bukan ahad ke?

    ReplyDelete
  7. Anonymous5:39 PM

    jumaat???bukan hari ahad ke??

    ReplyDelete
  8. Anonymous10:55 AM

    palui

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top