Tamak cinta (versi Berangan lebih )

Puisi kata lalu ini di kedepankan kerana hati seakan mengalami frasa ulangan.



Satu satu aku duduk depankan.
Kenangan lurus, tragedi senget dan luka semalam
Aku susun carik-carik kecil ditelapak tangan .

Aku mahu semua.
Tolong jangan tertinggalkan .
Aku mahu yang himesfera,
yang segi-segi,
yang berkaca - SEMUA kan aku kata?

Lagak macam ku terfahamkan .
Gaya macam ku memilikkan .
Konon sajalah .

Mahu tidak dilepas
Tarik tidak, sorong pun tidak
Aku cop mana-mana yang mahu - beri - minta

Pendam diam saja di sana,
simpan dalam lagilah di sini,
tak terkesiankan mereka?
Aku sorok rasa
Pasti kuterperasankan.

Tapi ku diam.
Tetap.
Walau tahu salah.

Buat diri, jangan cicir apa yang dikendong ,
kelak yang tinggal hanya bebayang , tahu !

Yalah, dasar manusia nafsu tertamakkan
kasih semua orang .

Sedarlah wahai diri .
Kau tak hebat mana - berangan saja lebih .


p/s:

buat diri sendiri ,jangan tamak .

maaf.



5 yang menasihati:

  1. Buat diri, jangan cicir apa yang dikendong ,
    kelak yang tinggal hanya bebayang , tahu !

    aiwah. ada maksud di balik ayat.

    ReplyDelete
  2. @Syafiq Лomoтехн , oh, maksud disimpan sendiri :D

    ReplyDelete
  3. suka yg ni--> Buat diri, jangan cicir apa yang dikendong ,
    kelak yang tinggal hanya bebayang , tahu !

    ReplyDelete
  4. Hi ! I'm new here. hehe. thanks follow my blog and i dah follow sini. ^^

    pssst... fall in love with this puisi. :D nanti buat lagi yaa sb sy suka baca puisi cmni.. ada ala2 Fynn Jamal gituu~ words yang straight to the point but the meaning is really deep. <3 <3 <3 all the best ! ^^

    ReplyDelete
  5. Hmm menarik memang menarik .... best puisi ni

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top