Salam. Hai. Saya Anem. Minat membaca, menulis dan mengambil gambar. Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Jika ada teguran, cadangan atau pendapat, boleh tinggalkan di ruangan komen. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian. :)

E-mail: arnamee@gmail.com


Melatih Anak-Anak Berpuasa

Bulan puasa telah tiba-tiba. Selain berniat puasa sendiri, kebanyakan ibubapa juga sebolehnya mahu anak-anak juga berpuasa. Untuk mendidik anak-anak berpuasa, perlu bertahap . Dan antaranya adalah demikian [ antara rujukan : solusi oleh Rashidah Mustaffa]  :
TAHAP PERTAMA


- Mula-mula , kenalkan pada anak-anak tentang puasa , puasa tu apa dia, macamana. (Menahan diri dari lapar, dahaga, perkara yang membatalkan puasa dari terbit fajar sehingga terbenam matahari kerana ALLAH ). Kenapa umat islam wajib berpuasa? - Ganjaran dan faedah .Dapat pahala serta menahan diri dari pelbagai sifat seperti marah dan lain-lain, dan dapat merasai kemiskinan dan kesungguhan orang yang lebih kekurangan .Dari segi kesihatan - perut perlu berehat setelah bekerja sepanjang tahun.

Anak seusia 3 atau 4 tahun boleh di ajar ikut kemampuan seperti selepas sarapan, hanya boleh makan semula setelah petang .Atau separuh hari.

“Orang yang berpuasa akan merasakan dua kegembiraan (besar): kegembiraan ketika berbuka puasa dan kegembiraan ketika dia bertemu Allah.” (Hadis Bukhari & Muslim)


TAHAP KEDUA


- Lakukan Secara bertahap

Latih mereka bersahur. Mulakan dengan bertahan sehingga tengahari . Kemudian ke Asar, lama-lama mereka akan sedikit-sedikit dapat berpuasa sehingga waktu berbuka. Memandangkan mereka bersekolah, bagi mereka tidur sebentar selepas subuh untuk segar ke sekolah.

-Sibukkan mereka dengan aktiviti

Jika mereka penat, benarkan mereka tidur atau berehat tapi tidak berlebihan . Dan luangkan masa dengan anak membuat pelbagai aktiviti rumah, persiapan raya, mewarna bersama, kerja kraftangan atau membantu kemas rumah - atau membantu menyiapkan persiapan berbuka puasa di dapur, supaya mereka terlupa memikirkan makan dan minum seketika.

-Beri ganjaran jika berpuasa
Ia boleh dijadikan motivasi sebagai permulaan . Misalnya beli alat tulis atau makanan kegemaran mereka jika dapt berpuasa penuh. Atau boleh merancang hadiah misteri seperti melancong.

"Alhamdulillah , Oleh kerana ayah dan ibu memiliki anak yang soleh, telah berpuasa penuh , ALLAH swt telah memberi rezeki berlebihan pada hari raya ini."

Walaubagaimanapun perlu ingatkan pada anak-anak, puasa bukan lah untuk dapat ganjaran atau upah, tapi tanda ketaatan kepada ALLAH. Barulah ibadah puasa dijalani penuh bermakna.

-Jaga waktu tidur mereka
Galakkan tidur awal, dan bekalkan susu untuk lebih kalsium supaya bertenaga. Selalu kongsikan cerita dan keberkatan ramadan. serta ceritakan kesengsaraan kanak-kanak di negara lain yang kuat walaupun penuh kesusahan. Allah menyukai mukmin yang kuat dan tidak malas.

-Sediakan makanan berkhasiat ketika sahur
Sediakan makanan yang berserat, ada kalsium, karbohidrat , dan beprotein. Biar anak makan banyak masa sahur supaya bertenaga.

-Balik kerja awal sebelum berbuka
Ibu bapa pulang awal, boleh memasak banyak, kesukaan anak-anak dan luangkan masa bersama mereka. Minta anak agih-agihkan pada jiran . Tradisi ini serta masa yang ibu bapa perlu luangkan mungkin membuatkan anak seronok untuk berbuka , akan menyebabkan mereka mungkin seronok untuk berpuasa pada keesokan harinya .

--------------------

Semoga ibu bapa berjaya memujuk anak-anak untuk berpuasa , elakkan menghukum anak-anak jika dia tidak mahu berpuasa , bagi yang belum baligh lagi . Ajak mereka duduk semeja berbuka sama. Dengan cara ini memberi kesan psikologi untuk anak-anak merasa tercabar melihat akak dan abang mereka berpuasa. Selamat mencuba dan selamat berpuasa semua :)
4 yang menasihati:

 1. Terima kasih atas tips tersebut..boleh cuba amalkan tahun ni.. :-)

  ReplyDelete
 2. Makasih ya..Tips nya...Anak ane baru 4 tahun bisa kagak ya...:)

  ReplyDelete
 3. Terima kasih tips. Jemput ke blog saya http://vitamincerdik.blogspot.com

  ReplyDelete
 4. Assalammualaikum .
  Betul tu apa yang dikatakan oleh cik puan punya blog :)Melentur buluh biarlah dari rebungnya.Baca Tips Mudah Untuk Melatih Anak berpuasa Di Bulan Ramadhan. Jom kita jalani kehidupan yang sihat dan miliki tubuh badan yang cergas dan minda yang cerdas .

  ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.

Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥click to te top