Resepi Durian Crepe & Burger Bakar Masterchef Izyan

Nah, resepi daripada Masterchef Izyan yang Anem share kali ni adalah dua makanan paling popular tahun 2012. Kira memang makanan fenomena lah . Sana sini sebut dan jadi trending. Ramai jadi usahawan dah . Ok, jom layan resepi durian crepe dan resepi burger bakar simple daripada Masterchef Izyan Hani,si cantik manis , juara masterchef musim kedua kita . Jom cuba , tak cuba tak tahu :)


RESEPI DURIAN CREPE

Bahan-bahan

250grm tepung gandum
2 biji telur
500ml santan
1/2 sudu teh garam
Pewarna (ikut suka nak warna apa. saya selalu buat warna hijau&kuning telur)
Filling**
1 cawan Non Dairy Whipping Creme yang sudah dipukul kental
Isi Durian yg telah dilenyek.
Cara-cara

Campur semua bahan kemudian blender dan tapis.
Panaskan non-stik pan dengan api yang kecil.
Tuang 1 senduk adunan dan ratakan hingga menjadi crepe. (tak perlu terbalikkan dan biarkan permukaan atas kering. Angkat dan biarkan sejuk.
Bentangkan sekeping crepe dan letakkan whipping cream ditengah-tengah,lapis dengan isi durian, tutup semula dengan whipping cream. Akhir sekali lipat dan simpan didalam peti sejuk.

 

BURGER BAKAR SIMPLE

Bahan- Bahan :


Daging Kisar (Kalau minat ayam, boleh pakai ayam)
Bawang sebanyak yang korang suka
Telur ayam
Sos BBQ
Oregano
Blackpaper (Tak kisah yang nak kena tumbuk ataupun yang macam ajinomoto)
Whitepaper(Sama seperti di atas)
Garam
Seasoning(atas pilihan masing-masing hendak atau tidak)
Lobak merah (potong hlus atau hancur)
Salad halus atau hancur

Cara-cara

Gaul rata ke semua bhn di atas.
Simpan di dlm peti lebih kurang 30 minit atau lebih.
Bentukkan burger mengikut kesukaan saiz.
Bakar burger hingga masak.
Sediakan roti. sapu sedikit butter pd roti.
Dgn kreativiti masing2, topping burger mengikut citarasa.

 Sumber & lain lain resepi boleh dapat di sini :
 


Izyan atau nama penuh beliau Izyan Hani seorang wanita berkerjaya yang lahir pada November 1987 dan kini berkerja sebagai Pegawai Geologi Selangor. Izyan Hani merupakan seorang graduan dalam bidang sains dari Universiti di Kanada. Beliau seorang yang ceria suka berkayak, menulis lagu dan juga pernah bekerja di pelantar minyak. Antara masakan kegemarannya adalah mac and cheese with chicken. 

Paling penting Izyan seorang yang peramah, dan jika dia ada masa, dia akan share resepi yang kita tanya di facebooknya, menarik bukan ? Apapun terima kasih pada beliau kerana tidak lokek ilmu. Semoga terus berjaya , insyaallah :)
 


4 yang menasihati:

  1. ^_____^ teringin nak cuba buat durian crepe ni..tak pernah rase lagi..tapi nak buat kulit dia..takut tak cantik la.hurmm..takpe..saya cuba insyallah

    ReplyDelete
  2. Tiba-tiba banyak yang berbicara mengenai durian crepe ni, dah jadi trend agaknya. haha

    ReplyDelete
  3. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  4. ejaiphoto2:08 AM

    salam.....tqqq...kerane kongsi bsame....

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top