Tips Komputer (virus autorun , lajukan pc )

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh Wamaghfiratuhu Waridhwanuhu...

Semoga semuanya sihat di bawah RahmatNya..

Oh ya, di kesempatan ini, kiranya Anem ingin berkongsi dengan semua soalan-soalan popular yang sering sahabat-sahabat Anem tanyakan berkaitan komputer kepada Anem (dunia internet khususnya).Anem sertakan dengan jawapan sekali..

1. Macamana nak pergi ke lawan sesawang (website) yang telah di block..?

Di sini kalian boleh pergi ke lawan sensawang di bawah ini dan taip website yang kalian semua nak pergi (cuba satu-satu ya):
atau
atau

2.Macamana nak ambil video atau nak download dari youtube?

Pertama,pergi ke website youtube,pilih video yang nak ditengok, copy(klik kanan tetikus) laman web video yang sedang di tonton, pergi website ni:
dan paste kat ruangan yang disediakan, kemudian beberapa ketika,ada tulis link save as kat bawah tu.. anda klik kanan tetikus save as/ save target..

3.Thumdrive/Hardisk tiba2 kosong atau tak dapat di detect..macamana ea?

Ni sebenarnya virus.ia ada fail nama autorun . jangan panik. Cuba buka dengan winrar (alah, software yang selalu buka fail .zip tu)..jika tiada nak dapat ia di website ni.
(klik tetikus kanan di website TERSEBUT,untuk download)

tada..anda akan dapat lihat isi pendrive tersebut melalui perisian(software winrar ini).Tak hilang pun.

4. Lajukan Pc macamane ea?selain remove program yang tak dipakai lagi kat control panel..macamane lagi.

Antara yang boleh dibuat, cuba delete semua laman web yang anda dah pergi. Pastinya anda dah save dan bookmarks website yang best-best kan. Jadi delete la fail dalam temporary file tersebut.

Jika dekat mozilla:
Dekat Firefox windowOn the menu bar, klik kat Tools menu, and pilih Clear Private Data....

Jika dekat Internet Explorer:
  • Tools | Delete Browsing History |
Atau
Di computer anda,terus pergi ke Control Panel | Internet Options | General tab
  • Click the "Delete Files" button
Nak detail:

5. Edit gambo online ,macamane? Tak semua pc ada Adobe,Gimp la..

Anda boleh cuba di sini (salah satu) :

Jika nak buat kad pula:

Atau teringin nak buat gambar bergerak (animated gif)


Sekian.
"Man jadda wa jada, man zara'a hasoda"

Oh ya,Selamat Mencuba ya.
Sebarang Kritikan dan Cadangan amat dialu-alukan..
*Saya budak baru belajar..(^_^)


23 yang menasihati:

  1. Man 'arafa nafsahu..
    'arafa rabbah..

    ReplyDelete
  2. hoyeah...

    tq for the tips anem..

    :D

    ReplyDelete
  3. Salam...

    alternatif kalau nak download video dari youtube, dailymotion, myspacetv, google video n sewaktu dgnnya... boleh juga install RealPlayer... bila saja anda lalukan mouse cursor di frame video tu akan muncul button "download this video" di atas kanannya. http://www.real.com

    lagi tips utk lajukan loading video dari youtube n portal2 video seaktu dengannya... install speedbit video accelerator. http://www.videoaccelerator.com/

    yg penting tiap2 kali video tu gh loading jgn gopoh nk download... tunggu dulu sampai dia abih loading i.e. sampai bar dia tu dah penuh, pastu lalukan mouse cursor di atas frame video tersebut, bula muncul butang "download this video" klik aje... insyaAllah berdesupp... Speedbit Video Accelerator + RealPlayer memang serampang 2 mata yg berkesan bagi saya...

    bergantung kepada tempat anda lah ye... kalau kat kampus tu, in case kena block tak boleh guna benda2 ni maaf lah ye... carilah alternatif lain...

    sekian selamat mencuba...

    ReplyDelete
  4. peh
    tengkiu bebeh

    copy.

    man jadda wa jada tu apa dah?
    gua penah belajor dulu ni

    ReplyDelete
  5. ezo :

    same2 wan..=)

    Nazrul Hilmi :

    terima kasih atas ilmu yg sudi anda kungsikan.kat USM ,alhamdulillah byk yg berkesan..=p


    poyotito's :

    ur welcome beb=p
    erm..sape yg rajin,pasti berjaya maksudnya..(^_^)

    ReplyDelete
  6. Salam ziarah,wow...informative blog site. Tahniah.

    ReplyDelete
  7. Peace Loverz4:05 PM

    salam anem...
    thanx 4 da tips....
    pc peace ni lembap ni....
    mgkn dgn tips anem ni, insyaAllah leh...
    hehehe... ;)

    ReplyDelete
  8. Peace Loverz4:30 PM

    salam anem...
    thanx 4 da tips....
    pc peace ni lembap ni....
    mgkn dgn tips anem ni, insyaAllah leh...
    hehehe... ;)

    ReplyDelete
  9. Dr.Araz :

    salam kembali.terima kasih ea..
    all the best to you~

    Peace Loverz :
    alaikummussalam peace.
    insyaallah,peace.pape gitaw ea..=)

    ReplyDelete
  10. syukran kak! :D
    nak add ym la..

    ReplyDelete
  11. nadia-ady:
    eheh.same2..tq2..=p


    mahsyar90:
    afwan dik.erm..sile2..tq=p

    ReplyDelete
  12. anem ~

    ada cdgn sket

    bila anem nak letak shoutbox kat blog anem ni?

    leh memekak kat situ ~ hehe

    p:s ada tag utk anem tau
    :)

    ReplyDelete
  13. iwan~

    dlu nak letak..tapi anem online sekejap2..tu tak letak,tgoklah nanti,insyaallah anem letak ea..=p

    taggg???huwwwa..tulun2..huhu=p

    ReplyDelete
  14. salam..nice sharing here..

    oh yea...thx for the visit =)

    ReplyDelete
  15. Najlaa:

    terima kasih kembali..

    =)

    ReplyDelete
  16. huhu, suka betul rupanya saya simpan file autorun tu, hoho, virus rupanya, sumpah tak tahu, kui kui

    ReplyDelete
  17. Salam Syahidah, tak semua, tapi memang ada virus nama tu :)

    ReplyDelete
  18. yg webbie utk bypass proxy tu xley bukak kt cni..
    huhu
    derang blok juge..
    hebat tol admin ni

    ReplyDelete
  19. pandai admin tue:)

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top