Tips ambil gambar guna apapun (teknik ambil gambar guna Handphone, Kamera digital atau DSLR)

Rasullullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
“Andai kata kamu berangkat untuk mempelajari satu bab dari ilmu pengetahuan (yang membolehkan kamu mengenali Allah SWT), adalah lebih utama dari kamu melakukan solat sunat seratus rakaat.”

Salam.
Baik, kali ni Anem mahu berkongsikan sedikit tips mengambil gambar menggunakan handphone, kamera kompak (yang biasa) tu, dan buat orang yang baru memiliki DSLR mahupun yang ingin memiliki DSLR.





____________________________________________________
*Untuk yang menggunakan handphone (telefon bimbit berkamera) :


1) Kita kena tahu , kamera handphone tu dapat ambil gambar besar mana, jaraknya , tahu Mega Pixel (MP) nya, okke?

2) Tangan adalah tripod (tapak) kepada handphone tersebut, jadi kena tahu kawal "getar" pada tangan, kadangkala kerana teruja (jumpa selebriti atau melihat peristiwa bersejarah) depan mata, kawalan tangan jadi gigil, untuk elakkan kena pandai kawal keterujaan dalam hati , fokus untuk 'mahu yang cantik', dan fikir positif, insyaallah gambar taklah berdepan dengan tahap 'goyang' teramat.

3) Kena menghargai apa yang ada di sekeliling, Jika ambil gambar di rumah, belajar gunakan lampu, rajin selak tingkap untuk bagi cahaya semulajadi masuk, jika taknak guna lampu.Jika diluar rumah, manfaatkan cahaya matahari.Kemudian jika ada subjek cun ( ahli keluarga) atau model cute (macam kucing atau hamster), GUNAKAN .

4) Belajar konsep pantang, iaitu pantang berpeluang , ambil gambar sebanyak mungkin , dan senget-sengetkan handphone tu (main angel namanya), jika rajin guna props (bahan atau alatan di sesuatu tempat shoot), guna. Menyorok balik dedaunan ke, anda nak shoot dari atas kerusi, subjek tu dekat bawah ke, lakukan, cuba, cuba dan cuba.- ini adalah latihan sebelum guna kamera betul.

5) Akhir sekali, balik pada yang pertama, dah sedar tahap kemampuan kamera handphone seadanya, belajar tukar-tukar settingnya, main-main dengan teknologi itu.:)


contoh gambar dari hphone:
 
ini dari flickr anem
____________________________________________________

*Untuk pengguna kamera kompak ( yang biasa itu) .


1) Setting kamera sila belajar untuk teroka, main-main, tolong jangan 'takut rosak' atau 'takut salah tekan', sedangkan kamera itu sendiri manusia yang cipta (Tapi kena hati-hatilah). Kena ambil tahu Digital zoom berapa (TAPI lebih baik jangan guna ;p), Pixel berapa, flash nya, then GUNA. Kalau suka shoot gambar makanan, wajib ada tripod neh (Maksudnya wajib kamera tu dalam kedudukan stabil supaya gambar lagi cun.)

2) Kena rajin, rajin untuk mengambil gambar dari pelbagai posisi dan pelbagai situasi, jangan kerana ada acara baru nak on kamera comel anda itu. tau!

3) Belajar main dengan jarak, jangan terlalu ikut tradisi subjek kena center dan perlu nampak dari kepala ke kaki, TIDAK. Cuba jadi kreatif.

4) Sekarang kamera kompak dah makin canggih, dah , apa tunggu lagi, pi shoot !;p


contoh dari kamera padat :
____________________________________________________

*Untuk pengguna DSLR, or wannabe.


1) Dapatkan kamera yang best dan mampu kita beli , lepas tu kita kenalah tahu semua benda alah yang wujud kat kamera tu, tahu tapi kena guna jugalah, belajar.


*kena tahu maksud istilah2 kat kamera tu, belaja guna manual. Main-main dengan aperture (ketajaman gambar, blur tak blur), Shutter , ISO (makin tinggi ISO, makin kurang contrast)

*sape suka CANDID (ISO 400 adalah digalakkan ;p)
*nak shoot outdoor yang cantik, small sikit aperture tu;p
*sunset pula akan cun pula dengan f/3.5 ke, belajar up/down kan , then try, and error.

r.2)Komposisi gambar :

*tarikan utama- iaitu subjek (kena tahu manfaatkan)
* Tahu Rule of third (ROT)
*kekemasan latar belakang
*Menghadkan fokus (biasanya ia dicapai dengan mengawal aperture , biasanya yang paling luas f2.8 atau f1.4)
*Keseimbangan (balance)

3) Ambil banyak gambar, boleh belajar mula dengan lihat style orang, namun jangan asyik jadi copycat, cari pengenalan diri juga, ea.

4) Kawal warna, mahirkan diri dengan white balance. Vivid mode untuk warna paling menarik.Potrait mode pula akan dapatkan warna kulit asli.

5) Pencahayaan kena bagus, waktu cerah semulajadi memang akan memberi impak pada gambar. Jika blur, atau keadaan berkabus, naikkan exposure, jika malam pula guna night mode atau rear curtain flash. (Cuba gabungkan cahaya matahari (flare), rear curtain flare dan kelajuan shutter yang perlahan, kerana ia mampu memberikan impak yang cantik)

6) Jika ambil gambar dekat, gunakan close up filter, selalulah bersihkan lens, Manakala jika subjek laju, gunakan continuous focus.

7) Akhir sekali, kena selalu bertanya, jangan malu dan cuba dan amalkan yang terbaik . Berikan hadiah untuk mata anda. Orang yang tidak ada DSLR amat mengidam benda tu, yang ada kenalah hargai sebaiknya.Kan?


contoh dslr:
____________________________________________________

Sebenarnya, cara pegang kamera dengan betul, jenis-jenis angle, dan banyak lagilah perlu kita tahu jika cerita tentang photography tips ni, how to shoot , Anem sendiri, masih belajar, berlatih , mencuba. Paling penting jika teringin nak jadi photographer yang baik ni kena rajin panjangkan kaki, ada inisiatif nak berfikir dan berani cabar diri, nak kelainan, jangan cepat puas, dan jangan mudah mengalah. Kalau orang kata gambar kita tak ok, atau kutuk-kutuk, sebenarnya ia adalah cabaran, ambil gambar bukan buat duit je, ia adalah seni dari hati, macam menulis juga. :)

P/S: Diriku hanya amatur. ^_@ Jika berlaku kewujudan maklumat yang salah dan longgar , sila menambah atau menegur . Opss.., Korang semua, ambil ambil gambar juga, sembahyang jangan tinggal ea:)




52 yang menasihati:

  1. wah.. siap ada tips menarik.. suka! saya newbie guna dslr..

    ReplyDelete
  2. salam..thanks 4 this anem..nice tips awak bagi..:]]

    suka kalo dapat tahu bab nih dengan lebih lanjut macam Anem bagi nie....
    saya tak pandai agi bab2 nie..
    tapi mmg suka..

    Anem pakai DSLR ek ?

    ReplyDelete
  3. ghitewww.. ehehe

    ReplyDelete
  4. huhuhu... pakcik haram tak tau seme nih.. muwakakak....

    TQ da tips/...

    ReplyDelete
  5. aih..tips bergune nih..thanks ya!

    ReplyDelete
  6. info yg bagus...tips berdasarkan pngalaman...hehe..

    ReplyDelete
  7. Tips Bagus niy ...
    Thankz yah ...

    salam hangat selalu

    ReplyDelete
  8. Aku ada DLSR tp gunanya x.. Wahhahaha..

    ReplyDelete
  9. ilmu baru nie.. saye pun tak berape tau sangat tentang ilmu menangkap gambar nie.. tq anem... =)

    ReplyDelete
  10. slalu men terjah je tgkap gmbo x guna teknik3 pon haha

    ReplyDelete
  11. wah byk pahala kamu dpt neh :)

    ReplyDelete
  12. Salam Anem,
    LOL juga suka bab amik2 gambar nie.
    Setiap kali ada xtvt kelas (dulu) LOL akan jadik jurugambar.
    Yg best jadik jurugambar ialah tak terlibat dengan aktiviti. Hanya amik pict.

    Tapi LOL main hentam jek nak amik pict.
    xde basic tapi LOL suka.

    Thanks for sharing this ok.
    So sweet..

    *Mesti anem ni terrer nak amik pict..

    Cheers..

    Happy weekend.

    ReplyDelete
  13. tima kaseh berkongsi tips anem... =)

    tapi geram tau, kawan2 nuar semua tangan tak bedung agaknya. amek gbr mesti gegel2 tak sudah...grrr...

    =D

    ReplyDelete
  14. salam..
    i like this topic..
    mmmm...
    after this i want practice..
    hohoho..

    ReplyDelete
  15. Terima kasih Anem,saya memg tak reti langsung teknik2 tangkap gambar ni.Tangkap belalang reti lah ha ha ha

    ReplyDelete
  16. baru paham,nk shot yg bagus..
    teringin nk beli camera SLR.
    duit asik kelain jer. :-)

    ReplyDelete
  17. Mus , oh ,okke .thenkiu sudi baca:)

    Nine , sama2 nine . terima kasih kembali DSLR? APA tu?ekeke;p

    en_me ,ya

    dotblogspotdotkom eheh, berkongsi jer pcik, sme2

    aZizoLlaoshii ,samo2:)

    :Fathiha Zainal:. same2:)

    syinrayafa tahu takpe:)

    Rizal ur welcome, salam hangat:)

    KertaZ ekeke,sile2 gune;p

    Putra Al-Maliki sama-ama awak:)

    imHepPie sile2, gune dik mimi3:)

    Abcdeftyyhahh. wallahu'lam syg, insyaallah sekadar kongsi tq.:)

    LotsOfLove-Pearls LOL, eheh, takpe,mula perlahan2. anem biase2 je yg:)

    Omiyan sila2:)

    Blog Anuar Kamaruddin™ , sama-sama nuar, pelan2 ea, oke tu nanti, try3;p

    Nur Syahirah Qahira Binti NOrdin , salam yg, sila3:)

    ijoks2009 salam ijok, ekeke.takpe,ok gak tu;p

    lanz_evo7 ,salam lan. eheh, sila merancg sikit2.tet;p

    ReplyDelete
  18. saye ade DSLR, tapi mmg blur sikit nak gune :D

    Masih bertatih.. tu pun kdg2 mls nak bawak berat.. huhu

    But still want to be a good photographer..

    Thanks for DSLR tips.. like this! :)

    ReplyDelete
  19. salam dik...
    tq kongsi ilmu ^_^

    ReplyDelete
  20. err len kali buat tutorial edit gambar guna Photoshop sket boleh ke Neem? tq .. :)

    ReplyDelete
  21. wahh.. tips yang menarik..

    p/s;

    untuk pengguna handphone,

    kalau nak quality gambar lagi cun,

    gunakan adobe lightroom. ;D

    ReplyDelete
  22. Adney , bestnyer, takpe2, perlahan2:) btw, sme2:)

    cun09 , sama2 akak:)

    Izariza , insyaallah, kena select betul2:)

    keiroro, alhamdulillah, tenkiu awak:)

    ReplyDelete
  23. bgus2...maceh bkongsi info n ilmu ngan kami..=)..shaye suke gmbar anda kt buku itu..ahakz..=)

    ReplyDelete
  24. wah...nice tips...

    thanks...

    ReplyDelete
  25. huhuhu
    amat berguna
    thank q
    sedang mempraktikan ia


    *singgah ler ke blog

    ReplyDelete
  26. dilot pun xpandai bab2 photography ni...

    tgh blaja2 gak..tp xde camera lg..hehe..

    ReplyDelete
  27. TIAP MUSLIM HARUS HAFAL TERJEMAHAN FATIHAH, dan menyebarluaskan kemampuan hafalan tersebut ke orang lain.

    ReplyDelete
  28. Waduh agak2 bingung bacanya..

    salam kenal dari Indonesia, ijin blogwalking.

    ReplyDelete
  29. Salam anem..

    wah. best2.. semakin tak sabar nak memiliki satu dslr.. dapat gune senjata tu pun bile abg sy balik kg aje.. wah.. bestnye anem.. lepas ni leh aju lagi ye anem.. sy skang ni bermain2 dengan kamera biase2 aje.. (^__^)

    ReplyDelete
  30. Peace Loverz11:16 AM

    salam....
    hihi....
    bgus2 sume tips ni!....
    ley cube manfaatkn ni.....
    thanx anem.....
    cyg dierrrrr.... ;)

    ReplyDelete
  31. izaFiza , tet;p nakal akak ni;)

    msanissyahirah , sama2:)

    tengku_fir21 ,okke fir:)

    dilot ,alolo,okke, meh2;p

    MZ ARIFIN , insyaallah,pasti:)

    Triunt ,sila2, tq sudi baca ya:)

    Faarihin ,salam faa, alolo. okke,pape let me noe yg:)

    Peace Loverz , sme2 rina;p cyg kamuu juga.

    ReplyDelete
  32. Peace Loverz2:42 PM

    eheh.....
    danke(thanx)anem..... ;)

    ReplyDelete
  33. thanks for sharing!
    guna cam hp pon okey..
    ;)

    ReplyDelete
  34. Peace Loverz, ;)
    alouq ur welcome:)

    ReplyDelete
  35. Peace Loverz4:12 PM

    ;)

    ReplyDelete
  36. Peace Loverz4:12 PM

    ;)

    ReplyDelete
  37. Selama ni snap gambar pakai smartphone je.

    ReplyDelete
  38. thanks for sharing...nice!!!

    ReplyDelete
  39. Nice info..thanks for sharing

    ReplyDelete
  40. saya takda dslr..tp pegi klas photog

    ReplyDelete
  41. tips yg sgt berguna :-)

    ReplyDelete
  42. akk anem . nak tanya ni . kalau jadi photography kan ? klu untuk jadikan dia sebagai hobi ataupon partime berbaloi tak ?? ain minat dengan semua ni . kalau nak jadikan satu cita2 konpem la kena tentang ngn parent dari awal2 lagi . ain ada tangkap gambar ni hasil tangn sendiri . entah lah lawa kew tak . ain guna dslr sony . cer bagi pndapat dngn apa yang ain tangkap .http://aenvanilla.blogspot.com/2012/03/boleh-ke-tak.html

    ReplyDelete
  43. Saya newbie....byk yg nak belajar..

    ReplyDelete
  44. Anonymous11:22 PM

    ada camera nikon d5ooo ok x

    ReplyDelete
  45. thanks bro...nanti nak cuba...tapi lom ada kamera...nak pergi beli satu dulu..he he he

    ReplyDelete
  46. tip yang menarik kak... saya baru beginner classs nak belajaq banyak lagi... dalam seni photoghaphy nie.....

    ReplyDelete
  47. Anonymous1:10 PM

    nice blog and share :) Alhamdulillah..besar pahala utk menyebarkan ilmu..keep it up anem :)

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.


Protected by Copyscape Plagiarism Detection Personal Blogs :)
Diubahsuai oleh : Anem Arnamee