PENAFIAN

Selain daripada catatan sendiri , artikel di blog ini mungkin adalah berdasarkan sumber lain ( ada dinyatakan di hujung artikel ). Rujukan utama adalah Al-Quran dan As-Sunnah. Selain daripada itu adalah ilmu daripada mak abah , para guru , ustaz, ustazah , sahabat serta beberapa perkongsian melalui majalah JOM , juga majalah SOLUSI . Cubalah beli , pasti tak rugi. Serius.

It's Jumuah! (Jumaat) : Muslim parodi untuk lagu Friday - Rebecca Black


Ohoo.Salam jumaat. Bila tiba hari jumaat ni, mesti ada yang terbayang video muzik Rebecca Black - Friday , gadis berusia 13 tahun yang berasal dari Calif itu. Tapi kali ini Anem sertakan video Hari Jumaat (Jumuah!) versi Inggeris liriknya menyentuh tentang kelebihan dan amalan pada hari jumaat bagi kita, orang islam. (Parodi sebenarnya kepada lagu Friday yang asli). Miswaking, Miswaking (Yeah!)! Jom layan : 

 It's Jumuah! (Muslim parody of "Friday" by Rebecca Black) 


Lirik :It's Jumuah! (Muslim parody of "Friday" by Rebecca Black

It's Jumuah!

7 am, waking up for Fajr
Gotta make wudu, gotta pray my sunnah
Gotta make ghusl, Gotta clip my nails,
Looking outside, the sun is rising,
Up the sky, and everybody's rushing
Gotta get down to the masjid
Gotta say salam, to the Imam,

Sitting in the first saff, or
chilling in the back saff,
Gotta make my mind up,
Do I want the ajr?

It's Jumuah, Jumuah
Gotta make dhikr on Jumuah,
Everyone is reading Suratul Kahf, Kahf
It's Jumuah, Jumuah
Gotta make dhikr on Jumuah
Everyone is reading Suratul Kahf

Miswaking, Miswaking(Yeah!)
Miswaking, Miswaking (Yeah!)
Pray, Pray, Pray, Pray
Gotta read Suratul Kahf

12:45 the Imam's on the minbar
Talkin bout something like fiqh of zakat
There's whispering, chatterin from the crowd
Don't they know that is haram?

I stand up, you stand up
Prayer's about to start (yeah!)
Foot to Foot, Shoulder to Shoulder
Just don't step on me!

Standing in the first saff, or
Chilling in the back saff,
Gotta make my mind up,
Do I want the ajr?

It's Jumuah, Jumuah
Gotta make dhikr on Jumuah,
Everyone is reading Suratul Kahf, Kahf
It's Jumuah, Jumuah
Gotta make dhikr on Jumuah
Everyone is reading Suratul Kahf

Miswaking, Miswaking(Yeah!)
Miswaking, Miswaking (Yeah!)
Pray, Pray, Pray, Pray
Gotta read Suratul Kahf

Last week I had heart burn (from after Jumuah lunch)
This week I am skipping (on after Jumuah lunch)
I'm on a diet, a veggie diet
Just gonna have some hummus at home

And when I try to leave the masjid, an uncle stops me,
And rubs some itar on my cheeks

--Rap--
Ready, go
Pakistani, Hindustani, Senegalese,
We see them all Jumuah prayer looking for keys
To Jannah, cause that is the goal,
Making dhikr, giving sadaqah, they trying to be whole.
No matter who you are, you gotta come to pray,
Gotta greet your brothers who see in the day,
So put your kufi and roll up yo pants,
It's the day of Jumuah, don't pass up the chance!


It's Jumuah, Jumuah,
Gotta make dhikr on Jumuah,
Everyone is reading Suratul Kahf, Kahf
It's Jumuah, Jumuah,
Gotta make dhikr on Jumuah,
Everyone is reading Suratul Kahf

Miswaking, Miswaking(Yeah!)
Miswaking, Miswaking (Yeah!)
Pray, Pray, Pray, Pray
Gotta read Suratul Kahf

Yeah! Suratul Kahf
It's the Surah of the Cave,
Suratul Kahf

___________________

Yang buat lirik lagu tu cakap, jika sesiapa ada suara lagi bagus,nak nyanyikan cover pun boleh, dan dia pun ada buat versi accapella. Channel youtube beliau sini :
 jijigigi (klik)

___________________

Hah,. Kembali balik tentang si RB tu, awatlah orang ramai , viewers kat video youtube Rebecca Black ni sangat tak suka dia, ada apa dengan Rebecca Black ni sebenarnya ya? Jawapannya sebab ramai cakap suara dia kurang sesuai untuk bergelar penyanyi , videoclip pun dikritik dan lirik juga ramai yang conderm. Mari intai sikit lirik dia:

Yesterday was Thursday, Thursday
Today i-is Friday, Friday
We-we-we so excited
We so excited
We gonna have a ball today


Tomorrow is Saturday
And Sunday comes after ... wards
I don't want this weekend to end

Dengo lagu ni banyak kali, kalau tak berapa ingat hari lagi tak tahulah. Apapun, bagi Anem dia bukanlah menyanyi tahap teruk yang maksima tapi sekarang bukanlah juga masa sesuai buat  dia untuk jadi penyanyi, dia masih muda, banyak boleh belajar lagi. Just never give up and learn, learn, learn !

Nota: Hari Ini Hari Jumaat Seronok Seronok Seronok ! Hihi. Alhamdulillah , kita bernafas lagi, kan? Teruskan amalan yoo.


12 yang menasihati:

  1. first time dgr pasal rebecca ni.. mulut org memang suka ckp mcm2.. mana tau suatu hari nanti dia berjaya mengatasi apa yang org tak suka tu kan...=]

    ReplyDelete
  2. @Faaein Himura : insyaallah,kita pun tak tahu kan:)

    ReplyDelete
  3. Hi Anem..
    selalunya org lebih nampak keburukan daripada kebaikan.. suka kritik dan hentam keromo jek..
    tapi dorang terlupa lak nak pandang diri sendiri..

    OK ke tak...

    heeeeeeeeeeeee..
    mcm2...

    ReplyDelete
  4. @Dearie Pearls : Hye Dear. Kan , manusia suka demikian. Memandang kelemahan, dan mengkritik hebat. Apapun, lihat diridulu, perbaiki sama-sama.

    :)

    ReplyDelete
  5. DTG CNI DAN FOLOW..NT ADA MASE FOLOW LA KTE YE..HEHE..BEST GAK LAGU TU..)

    ReplyDelete
  6. tomorrow monday... tak puas cuti lg... huhuhu

    ReplyDelete
  7. @SYARIFF HAIKAL : Layan saja. Apapun, terima kasih ya:)
    @meow: Tak lagi?. Dua hari dah meo. Haha

    ReplyDelete
  8. salam.

    utk 1st timer, bila dgr suara dia boleh naik berpinau jugak mata ni. hihihi~

    ReplyDelete
  9. Lagu tu agak best xtually. tap rmai jgk yg x suke. hurm.. Nway, Nice to meet u =)

    ReplyDelete
  10. 1st time dengar pasal diee..ketinggalan zaman kah aku? ehhehe =))

    gud info anemmm

    ReplyDelete
  11. @gadisBunga : Salam. wohoo. berpino yeaa:)
    @Affina Fatin : Nice to meet u, dear :)
    @lalink7:Comel. Hihi. Thanks dear :)

    ReplyDelete
  12. besh lirik tuh..:)

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.


Protected by Copyscape Plagiarism DetectionPersonal Blogs :)
Diubahsuai oleh : Anem Arnamee