Cara Aizat Kuruskan Badan : Tips Diet



Nak kuruskan badan ni bukan satu perkara yang mudah. Kita kena ada jati diri yang kuat barulah boleh dilaksanakan. Kalau setakat hangat-hangat tahi ayam, memang tak akan jadilah. Paling penting ialah kerja keras yang konsisten dan mempunyai diet yang betul untuk mengelakkan menjadi gemuk kembali.

Tips Aizat buat :

1. Set jangkamasa nak kurus & target weight. ( Target saya: 75kg- 3 bln). Saya dulu 112kg.
2. Stop makan nasi, air bergas & fast food utk 3 bln ttu. Makan tiap2 4 jam..apa2 makanan yg kurang lemak, minyak dan kurang gula. Aizat dulu banyak makan benda-benda organik. Basically makanan PROSES aizat avoid.
3. Exercise 30 minit tiap2 hari..jogging,... swim,futsal, etc..ni tak boleh miss selama 3 bln.
4. Yang paling penting is self will and determination! Jangan mudah give up.

Will Smith pernah quote:
"When you run, you have this little voice in your head that tells you “I’m too tired, I have to stop running. If I only walk for a second I will regain my composure and can run again. I wish I could just sit down” (paraphrased in my own words). He says that if you can conquer this voice when running, you can conquer this voice in anything that you do in life."

Maknanya, berlari akan mengajar kita supaya tidak mudah 'give up'.
Selalu bila jogging, Aizat akan challenge diri Aizat untuk sampai ke destinasi walaupun badan dah menjerit "PENAT! PENAT!" Its normal but think positive and counter. Make sure you reach your destination/goal. Kalau tak berjaya hari ini! cuba hari esok! Secara automatik dalam kehidupan pun serba sedikit dapat membantu Aizat not to give up and reach my dreams. Saya harap pesanan ini diambil dengan positive! :)

Insyallah Aizat akan update lagi from time to time.

Support our music! Stay positive!

GOOD LUCK!

Nasihat tambahan dari Aizat :

Senaman dan diet yang seimbang sebenarnya penting bagi memastikan badan Aizat kekal seperti sekarang. Selain itu Aizat memang tidak menjamah makanan segera sejak dahulu lagi. Lima bulan baru kurus

P/S: Untuk sebulan pertama memang sakit. Aizat nak buat 'push up' satu pun tak larat haha tapi bila Aizat aim 10 and dapat! Best!!! momentum dah tak boleh stop. So aizat teruskan bersenam.

Diambil dari Facebook Aizat : http://www.facebook.com/AizatAmdan dan artikel tentang Aizat di suratkhabar.

_________

Aizat Amdan - " Years From Now "



Nota : Tips untuk bersenam bagi sesiapa yang tinggal di hostel - http://www.iluvislam.com/gaya-hidup/kesihatan/2242-12-tip-senaman-untuk-pelajar-di-asrama.html

Sekian. Terima kasih dari Anem. 


41 yang menasihati:

  1. lama uncle tak kemarikan apa pun harap kamu okay

    ReplyDelete
  2. terbaik !
    nice info..
    kena cuba ni.
    kekeke~

    ReplyDelete
  3. fahmie dah agak dah nasi tuh ade kene mengene dgn nak kurus. tapi fahmie dah makan nasi hari2 tak gemuk2 pon awk. pelik lah seh..:(

    ReplyDelete
  4. ada sape tahu cara nak naikkan berat plak? badan susah naik...haha

    ReplyDelete
  5. saya pon ada tips, banyakkan solat tahajud pastu duha pon buat juga.. :)

    ReplyDelete
  6. @mamai : insyaallah, ok dah pcik :D

    @~Kirin Selama Perak~ : Sila2 cuba :P

    @Zulfahmi Abidin : aiyak. itulah kadar metabolisma tinggi sgt. turunkan :P

    @Penulis Bogel (the naked writer) : alamak, alamak..sape tahu?:P

    @Dorky Guy: insyaallah . jazakallah awak :)

    @Arenyss : wahh..thanks :)

    ReplyDelete
  7. x knl sape9:41 AM

    saye nak kurus mcm kakak saye

    ReplyDelete
  8. Anonymous4:24 PM

    mkn jusmate 5

    ReplyDelete
  9. Anonymous4:26 PM

    klau korg nk kurus sgt...pegi masuk marathon..mental kene kuat beb

    ReplyDelete
  10. cara kuruskan badan yang bagus pernah saya baca! :-)

    ReplyDelete
  11. dulu tak tau yg aizat ni chubby. haha -_-

    ReplyDelete
  12. Aizat sekarang pun dah hensem, lagi2 ada misai masa perform kat AJL hari tu, :)

    ReplyDelete
  13. Kira berdisiplin jugak Aizat nih, tahan betul. Anem ada jogging jugak?

    Kepada rakan pembaca yang ingin mencuba jogging seperti Aizat, bolehlah melawat JomKitaJogging.com untuk mendapatkan tips, panduan dan teknik jogging PERCUMA.

    ReplyDelete
  14. Very informative post. Let me share 1 video menarik berkaitan dengan topik diet ni. Ini slot dari program bual bicara ABCTV di USA. Just go and watch at http://tinyurl.com/kwuwuqu

    ReplyDelete
  15. Ambik JDM5 pastu kena wat timetable harian mmgla berat bdn akan naik jika kita xde semangat la....kawal pemakanan yg sblm ni satu pinggang nasi kurang jadi 6sudu teh ....bnyk sayur bersenam pun kena jgak baru cpat lemat tu terbakar....

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum & Selamat Sejahtera
    Salam Perkenalan...Menarik info-info disini...
    Saya juga nk share sket berkenaan dgn program pengurusan berat badan nih...
    Ada tiga perkara yg kita kena amalkan...BAKAR...BUANG...BINA
    BAKAR --- Kita perlu BAKAR lemak2 n URAIKAN ikatan lemak
    BUANG --- Bila dh BAKAR, kita BUANG lemak2 n toksin yg ada dalam badan
    BINA --- BILA dh BUANG, kita kena BINA balik badan kita ni supaya x menggelebeh dan bina otot supaya lebih kuat...

    Ingin info lanjut, sila lah ke FB pages saya
    ---->>>http://www.facebook.com/RaiBeautyHealthy
    SHARING is CARING

    ReplyDelete
  17. betul jugak apa yang admin cadangkan. cuma sebenarnya kan, pada pendapat saya, kalau betul-betul nak kurus, seseorang tu kena ada ilmu macam mana kuruskan badan. Untuk kurus, perlu ada 3 langkah yang penting. yang pertama kena detoks semua toksin yang merbahaya dari dalam badan kita. sebab ada kes, seseorang tu meninggal dunia, hanya kerana dia langsung tak "melabur" atau "b**ak" dalam tempoh sebulan. bayangkan, longkang yang tersumbat dengan pelbagai sampah dan kotoran, kalau tak dikeluarkan dalam tempoh sebulan, sudah pasti macam-macam penyakit atau bau yang akan kita hidu. begitulah juga badan. semua sampah atau toksin ni, perlu disingkir dari tubuh.

    kedua, lemak yang ada tu, kenalah di bakar. kalau lemak tak dibakar, nanti lemak tu akan terkumpul di bahagian2 tubuh yang tertentu seperti pinggul, punggung, paha, betis, lengan, perut. sebab tu, ada orang yang kurus, tapi nampak macam lemak bergayut di kawasan ini.

    langkah ketiga yang perlu untuk kurus adalah bina otot. otot ni, penting untuk proses metabolisme. kalau proses metabolisme cepat, barulah cepat tubuh kita nak turunkan berat badan. :)

    ReplyDelete
  18. sharing is caring....
    boleh kongsi info bersama ye...

    ReplyDelete
  19. My cousin makan detox slim. memang berkesan. tak slh mencuba kan :)
    sekadar berkongsi info

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous2:38 PM

      Yeke.detox slim produk yg mn 2 nk taw jgk...hehe.

      Delete
  20. Nak kurus dengan selamat boleh makan sumpliment yang tarbaik..;)

    ReplyDelete
  21. Produk yg sedang Laris dan Meletup di Pasaran! stok baru sudah sampai! Order sekarang!

    Hilangkan Stretchmark, Hilangkan Stretchmark Selepas bersalin, Hilangkan Selulit, Cantikkan Kulit, dan Kuruskan badan anda dengan hanya menyapukan produk L'Arome ini ke bahagian yang dikehendaki, Sangat Mudah

    Hanya Sapu!

    Sila Lawati :
    https://www.facebook.com/LaromeKulitCantikBadanKurus

    Kulit Lebih cantik dan Badan lebih Langsing dengan L'arome ,

    L’AROME – Apple Stem Cell Slimming Serum

    LEMAK: pembakaran lemak berlaku sangat pantas

    SELULIT: perubahan ketara hanya dalam tempoh 1 minggu

    LANGSING: perubahan yang amat ketara dlm 3-7 hari

    STRETCH MARKS: hampir 100% hilang dlm masa 1 bulan

    Sila Lawati :
    https://www.facebook.com/LaromeKulitCantikBadanKurus

    ReplyDelete
  22. Aizat mmg cukup kental nak kuruskan badan die.. solute sama die

    ReplyDelete
  23. salam kenal kawan2.. jom.. singgah ke blog hamba yg tak seberapa.. biasa bru belajar...

    dulu saya juga kembam.. tapi sekarang ni.. hemmmm...

    ReplyDelete
  24. TIPS dari aizat ni baik untuk diet secara sihat, iaitu sering makan dalam kuantiti yg terkawal, dan menghindari mkanan yg diproses. quote dr will smith juga merupakan motivasi yang membakar2 jiwa saya untuk kekal sihat dan fit. terima kasih

    ReplyDelete
  25. I really didn’t know all these things before which you have informed us through your best writing. click here

    ReplyDelete
  26. memang hebat la Aizat...memang dia bersungguh-sungguh nak kurus kan.
    Jemput singah blog zaty ye..tq.. =) zatytiey.blogspot..

    ReplyDelete
  27. wah judulnya sangat menarik
    jadi pengen baca artikalnya..oya sambil baca artikelnya ini sy numpang tanya untuk tempat kaos kaki muslimah yang lg tren saat ini dimana ya...

    ReplyDelete
  28. Kene rajin n disiplin, Penting detox badan dan kekalkan otot supaya diet tak jadi yo-yo

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum.. terima kasih atas tips dan petua yang diberikan untuk kuruskan badan..

    ReplyDelete
  30. Tip yg sngat menarik. Boleh di cuba bila ada kesempatan.

    ReplyDelete
  31. terima kasih atas informasinya :)

    ReplyDelete
  32. makasih gan tipsnya

    ReplyDelete
  33. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Nak Kurus Dengan Cepat

    ReplyDelete
  34. Hi sis. Tips yang bagus. Input yg boleh diguna pakai.
    Jemput ke blog saya untuk info2 kekal cantik dan slim.

    >>>Kurus sihat Semula Jadi! ( boleh ubah) <<<

    ReplyDelete
  35. Untuk mendapatkan badan idaman anda dengan pantas boleh ke sila layari web page kami.TQ

    ReplyDelete
  36. Salam Sis.. Terima kasih atas perkongsian tips ini. Kipidap..

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top