Popularkan Blog : Tips SEO , Cara Letak Blog di First Page Google Search , blog di index & tentang SERP ( Untuk Blogspot)

PENULIS blog semakin ramai. Ada yang benar menulis tulus, ada yang sebab nak popular, ada sebab duit , ada sebab suka-suka. Jadi penulisan ini merangkumi semua persoalan pada tajuk.

*Entri ini ada gambar gambar berkaitan sila klik untuk lebih jelas*

*Sebelum semuanya, kita kena sediakan content yang orang selesa nak baca, template blog selesa untuk dilihat , tenang, dan kemungkinan untuk orang datang singgah selalu tu ada. Dan belajar untuk tidak 'mengenakan' orang yang mungkin ada RM1 je singgah cc sekejap nak cari maklumat penting dengan letak 'label' (tag) atau tajuk yang tidak ada kena langsung dengan entri di blog kita , kesian tau mereka. terima kasih *

Ok, jom kita mulakan :)

Persoalannya pertama , bagaimana mahu letak blog di google search dan terindeks di page pertama ?



- PR3 / Page Rank 3 dan ke atas akan dapat kelebihan ini, namun selalu update – dengan tajuk yang kerap dicari memungkin blog disenarai depan . Selain itu boleh baca entri ni sampai habis.

Check PAGERANK blog di sini : http://www.prchecker.info/check_page_rank.php

*Sekarang bertuahnya, blogger berwajah baru setiap bahagian kanan untuk post sesuatu entri atau page, boleh terus letak label dan description untuk memudahkan kita , jadi gunakan sebaiknya ya*

Cara letak blog di google search atau mahu site backlink dari google (kena index oleh google ) , macam ni :

1 – EDIT TAJUK . Mari edit html korang ! ( jom main2 coding )




2- Edit robot.txt blogspot anda :
* letak code bawah ni (paste) dekat bawah code LANGKAH 3 di atas*
<!-- BAHASA ARAHAN BUAT ROBOT -->
<meta content='index, follow' name='googlebot'/>
<meta content='index, follow, noodp, noydir' name='robots'/>
<meta content='noarchive' name='robots'/>
<meta Content='index' name='googlebot-image'/>
<meta content='never' name='expires'/>
<meta content='global' name='target'/>
<META content='global' name='distribution'/>
<meta content='ALL' name='SPIDERS'/>
<meta content='MY' name='geo.country'/>
<meta content='blogger' name='generator'/>
<meta Content='snippet' name='googlebot'/>
<!-- TAMAT ARAHAN BUAT ROBOT -->

3- cek rel categories adakah rel="tag " dekat source code *html *



4- setiap kali letak gambar pastikan tajuk gambar relevan untuk dicari.*orang akan google selalunya orang popular atau gambar wallpaper, atau gambar bermusim - macam perayaan, sambutan atau tempat menarik . Selalu yang suka google adalah pelajar , remaja dan dewasa * - main kod alt="keyword anda"

5- Submit / hantar / daftar / letak url ( alamat blog korang ) di alamat ni untuk ;etak sitemap (semua link di google) : sitemap generator for blogger (url mesti ada slash (/) dan jumlah post boleh rujuk pada dashboard )

Kemudian : Kalau nak blog ada di google juga : pergi alamat ini : http://www.google.com/addurl/

6- Ini sangat penting : Korang daftar / login guna GMAIL akaun, AMBIL / COPY code dari webmaster tools kat blog korang . Best, leh tengok penunjung datang dari mana , guna keyword apa.


7.Korang kena rajin meletakkan link korang di laman web yang dibuat untuk rangkai blogger , PING2 kiranya . SEPERTI di rangkaian yang beri pulangan trafik lumayan macam APESAL.COM , gengcyber.com atau busuk.org, imcurtain , technochrati , blogged.my , blogtopsites , dan gengblogger.com

Ulangkaji :

SEO tu apa ?

Search engine optimization tu ialah macam mana kita nak memastikan entri yang kita tulis tu berada di landasan yang betul bila orang search. Kiranya guna keyword yang kita letak kat blog terus ke blog kita . Orang yang main SEO ni memang selalunya nak trafik dari search engine, kiranya memang kebanyakkan untuk mudah dicari, untuk business , atau untuk menstabilkan populariti blog– untuk dakwah pun boleh . lagi masyuk dunia akhirat . Sekiranya tak update pun , enjin carian atau google search tetap jadi referer yang ada umph..

Tips SEO :

Jadi kalau korang pandai tulis, tulis isu semasa , tulis tentang hiburan, sukan dan rancangan popular, orang akan datang ( tulis tutorial dan tips paling diminati orang untuk datang)- dan ELAKLAH main keyword besar. Semua orang tulis tentang Steve job, korang pun nak tulis kan? Nak orang jumpa blog kalau-kalau google, kalau boleh tulis child title.

KALAU Orang semua tulis "PASUKAN BOLA SEPAK MALAYSIA" - korang ambil tajuk 'anak ' seperti "SENARAI PEMAIN " atau pilih salah satu nama pemain "NAZMI FAIZ" ke, macam tu. Jangan terus-terus tulis tajuk besar terikut-ikut blog popular lain yang dah establish. susah nak bersaing. sebab korang baru.
Kalau orang semua tulis tentang MENTOR 6 - korang tulis "biodata" atau salah satu minggu dan review . Begitu.

- Namun tips menulis tajuk gempak, pelik, lucu / cute sering digunakan untuk MENGEKALKAN pembaca sedia ada (subscriber / follower ) selain menjaga hubungan sesama blogger (jawab komen, komen semula, bertanya khabar atau gathering ).

SERP ? APA tu?

SERP merupakan singkatan dari Search Engine Result Page. Kiranya RANKING kedudukan blog atau laman web kita di SEARCH Engine. Google hanya menyenaraikan 10 page untuk setiap satu halaman carian. Dan kita , entah keberapa. Kalau nak depan , atas selalunya , pagerank kena 3 dan ke atas.
MACAMMANA nak naikkan PAGERANK blog - tak susah , kerap update, rajin ping blog (serlahkan blog) , dan tulis topik yang ramai suka, maksudnya korang kena tahu target visitor atau pengunjung macamana yang korang nak . PERCAYALAH , kalau korang hanya tulis tajuk atau tips yang pelajar SPM akan cari pun tanpa tulis perkara lain, blog korang akan kerap juga di singgah, menarik BUKAN ?


- lepas tu make sure ada link yang korang TAKNAK google Nampak , tulis rel="dofollow' DEKAT CODE LINK TERSEBUT.

TERKINI ! – Boleh letak gambar di carian google, itu sangat membantu trafik , tapi sebab anem buat belum lagi jadi, anem syorkan kita semua rujuk link dia ni sahaja : letak muka kita (google profile) pada enjin carian google

p/s: Ranking Alexa Anem jatuh mendadak sebab jarang update blog. Serius - kalau kita malas memang itu makan kita . Sekian. HOHO.
--
Ada soalan Atau tips tambahan ? : Tanya ja dekat FACEBOOK ANEM ARNAMEE seperti yang dilakukan sahabat blogger Hafiz Hafizol yang menyebabkan terzahirnya entri ini. Sekian, terima kasih.

(maaf kepada saudara hafiz hafizol sebab berjanggut dia menunggu janji manis saya untuk berkongsi APA YANG SAYA TAHU . – Dan apa yang saya tahu belum tentu betul . Mohon ditegur jika salah .)



97 yang menasihati:

  1. Argh x paham la yang coding2 tu.. huhu fail fail..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut step by step. mana tak jadi boleh tanya balik :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. cek rel categories adakah rel="tag " dekat source code *html *-----yg nie x dolah..nak cari kat mana?

    ReplyDelete
  3. xfaham ni "lepas tu make sure ada link yang korang TAKNAK google Nampak , tulis rel="dofollow' DEKAT CODE LINK TERSEBUT."
    boleh jelaskn sikit x?TQ

    ReplyDelete
  4. Tips yang berguna ni..hehe

    ReplyDelete
  5. ala...pakai blogskin lah...mcm mana?

    jemput follow :)

    http://babyshakeblog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. ilmu yg sgt berguna.. terima kasih..

    ReplyDelete
  8. lengkap sekali..harap2 berjaya nie..tq ~

    ReplyDelete
  9. nice post n a lots of info...thanks..

    ReplyDelete
  10. coding tu ada Anem,tpi len lak susunannya,lagi nk tanya ni klu guna breadcrums betul ke lg mudah terindexs...

    ReplyDelete
  11. Great Site I Love This Site,Beautiful Template's Great Tutorial's Great Design's And All Feature's :-)
    Free Blog

    ReplyDelete
  12. gan di mana di letakkan kode ini gan kode yg dilangka ke dua

    ReplyDelete
  13. Maaf saudara, saya tak dpt ikut code ini tiada di template saya. T.kasihlah atas info yg diberi.

    ReplyDelete
  14. ane masih pemula gan kalo soal SEO. tapi sekarang mau mulai belajar dengan cara buat blog tentang SEO juga.. hha :D

    kunjungi balik yaa gan.
    http://mkzhackers.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. Sip...mantap bngt tutornya trims... Kunjung balik gan...
    http://salampathokan.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. Aah...tidak,saya x boleh ikut...coding nie susah sangat..
    Game punya coding lagi senang...
    Tolong follow saya kalau sudi...saya x de follower...sedih..
    http://fitrahfatihah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. Thanks for Info & panduan! nice blog..

    ReplyDelete
  18. thanks! dpt gak akhirnya cra buat SEO nie.. =)

    ReplyDelete
  19. err nk tanya sikit ,keyword blog tu macam mana eh tak faham

    ReplyDelete
  20. mantap gan. ijin uji coba dulu ya

    ReplyDelete
  21. makasih gan,,! saya juga lagi nerapin SEOnya, kunjungi juga blog saya, oy nama saya feri kurniawan www.info-jerawat.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. thanks..info yang berguna...:)

    ReplyDelete
  23. nice shared bro.. keep it up...

    ReplyDelete
  24. thank info yang berguna untuk blogger newbie mcm saya ni

    ReplyDelete
  25. ta dapat pnn . give up laa blog title ta kua ble typing kat google =.=

    ReplyDelete
  26. mantap trik dan tutorial SEO-nya , sangat membantu blogger sedot wc pemula seperti saya ini, salam kenal dan numpang lapak mas bero! http://sedotwcsurabaya.blogspot.com/2013/02/sedot-wc.html

    ReplyDelete
  27. Kunjungan saya dari:
    free3allpengetahuanku.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. terima kasih cik arnamee sgt2x membantu hihi bila check kat seo analisis suka tgk tanda right hijau terbaek bile tgk seo score plak 100%

    ReplyDelete
  29. sudah diterapkan tips Search engine optimization dari blog arnamee.blogspot.com . sukses selalu bang admin, mohon kujungan

    Izin tumpang terkenal : www.sedotwcsidoarjo.com

    ReplyDelete
  30. mantap gan mau nyoba dulu :D

    ReplyDelete
  31. artikel yg bagus mas ulasannya, dan juga aku suka dan pembahasannya yg cukup menarik loe ,hehe dan salam kenal mas bro dari mico ok, makasi banyak mas.thanks ya hehe

    ReplyDelete
  32. waduh mantap banget infonya,, thanks ya broww
    Sudi mampir kiranya di blog awak Tips Blogging dan Info Lowongan Kerja Lengkap

    ReplyDelete
  33. Salam Anem,

    Banyak maklumat mengenai SEO, keywords dan teknik itu dapat first page google.
    Kalau tak keberatan mohon semak url saya http://thecellphone-cases.blogspot.com kenapa susah sangat nak dapat muka pertama.

    ReplyDelete
  34. nk tanya ckit la.... saya da ikut semua step yang ditunjukkan.... tp msa klik save 2, erro. sya pun ikut yg dinyatakan dlm tulisan merah 2 (erro). 1st n 2nd error selesai error 3rd xle, sangkut coz die sruh well-formed kn "languageDirection" (dlm html 2)... da cube byk x lpas la...

    ReplyDelete
  35. Terbaik,,saya dah apply..:)
    Lawati blog saya ini..
    www.kamarularnizam.blogspot.com

    ReplyDelete
  36. terima kasih.. saya ubah dalam "edit HTML" betul ke?? website saya masih tidak di index.. mcm mana nak tahu website kita sudah index dengan menggunakan keyword kita?

    ReplyDelete
  37. TQ, info yg menarik :)

    ReplyDelete
  38. Anonymous10:52 AM

    Saya ada rahsia nak dikongsi bagaimana cara nak buat duit dengan google, sila kunjung ke blog http://ehapeda.blogspot.com

    ReplyDelete
  39. thanks ya gan infonya, artikelnya bgus sangat berguna buat org2 yg mambacanya termasuk saya.. Mampir juga ya gan lihat artikel saya, saya juga pernah menuliskan artikel mengenai SEO. Ini gan cekidot my article

    ReplyDelete
  40. tq 4 sharing..gud info. :)

    ReplyDelete
  41. anem.. saya ada kedai makan.. nie baru nak berjinak2 buat blog untuk kdai mkn... x fhm laa.. anem boleh buatkan????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, insyaallah saya boleh buatkan blog, kita bincang di mesej facebook/anemarnamee ya?

      Delete
    2. salm arneem..follow miss back ye..masih baru..
      http://belog-missdorayaki.blogspot.com

      Delete
  42. http://juslyteam.blogspot.com/ Software percuma full version bro

    ReplyDelete
  43. Terima kasih sudah memberikan kesempatan untuk berkomentar, postingan ini sangat bermanfaat buat saya ;).
    Silahkan di hapus jika kurang berkenan :)

    Lowongan Kerja
    Artikel Terbaru Terbaik
    Tips Kerja
    Lowongan Kerja Terbaru
    Prediksi Bola Togel

    ReplyDelete
  44. time kasih awak..membantu sesanagt!

    ReplyDelete
  45. hai. saya cuba-cuba tulis cerita.
    http://karyaakumastermind.blogspot.com/search/label/Kerria%20si%20kembang%20kuning
    happy comenting

    ReplyDelete
  46. terima kasih..sgt membantu.. :)

    ReplyDelete
  47. saya guna blogskin la, tak jumpa coding tu. saya dah try

    ReplyDelete
  48. perkongsian ilmu yang berguna ...TQ

    ReplyDelete
  49. Thanks for info ..
    Memang Best

    ReplyDelete
  50. thanx for sharing....!!dpt buat dgn baik ikot step kat ats...tq so muchhhh.... :)

    ReplyDelete
  51. thanks for the info..
    sudilah singgah blog saya yg x seberapa ni. t. kasih.
    http://vitaminsihat2u.blogspot.com/

    ReplyDelete
  52. tqvm, info yang sangat super duper best bagi anis yang mula nak buat blog.

    ReplyDelete
  53. lengkap sekali, nanti blogspot saya bisa saya seting sedemikian
    terima kasih infonya

    ReplyDelete
  54. hebat betol sape yang pandai bab coding ni..wordpress user macam saya lagi sepatah code pon tak reti

    ReplyDelete
  55. tq ats tips2 yg berguna tu :)

    ReplyDelete
  56. hurmm... menariks gaks perkongsian nih... buleh di cuba nih...

    http://supernifzvitamin.com

    ReplyDelete
  57. oh baru gua tahu macam ini rupanya hehe

    ReplyDelete
  58. masih pening2 lalat lagi pasai SEO ni...

    ReplyDelete
  59. Assalamualaikum..salam perkenalan. Tq for sharing arneem. saya dah cuba buat code2 tu html. hopefully berjaya. Tapi no 7 tu x berapa nak faham. Kita pi kat (cth) pingbusuk, and sign member atau komen2 apa yag perlu? Mohon penjelasan..Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. sign in dan post entri blog sahaja, UMMI :)

      Delete
  60. Hebat....
    Kalau nk HACK FREE INTERNET,
    Lawati blog saya (tutorial)

    http://hack--amin-azr0i.blogspot.com

    ReplyDelete
  61. rata rata blog sampai PR3 sahaja.Mungkin ada yang lebih dari PR3 tapi agak kurang

    ReplyDelete
  62. info yang berguna Tapi belum ada masa nak buat..Thanks Bro..

    ReplyDelete
  63. CN mmg tak berapa terer part coding2 ni..jenuh ler..huhu

    ReplyDelete
  64. Assalammualaikum..arnamee,

    terima kasih banyak atas info yang diberikan disini.. insaallah boleh amalkan tips2 nie..

    mselim3

    ReplyDelete
  65. sangat membantu tp still x terer,,hope sudi follow blog saya..http://bizonlinemasb17.blogspot.com/

    ReplyDelete
  66. Terima kasih ya atas perkongsian yang sangat baik
    Taqwathealth.blogspot.com

    ReplyDelete
  67. Tq awak..oww macam ni... kena belajar perlahan2.. vis me http://aisyahambris.blogspot.com/2014/04/issue-pencuri-kangkang.html

    ReplyDelete
  68. Info yang cukup berharga buat aku. Terima kasih banyak banyak atas ilmu yang di sampaikan. Blog aku baru saja lagi entri pun baru ada 3 hehehe. http://8titude.blogspot.com

    ReplyDelete
  69. saya dah cuba buat.tp xmenjadi.ada error plak. arnamee ada amik upah tak?

    ReplyDelete
  70. Terima kasih atas perkongsian...

    Jemput lawat blog saya
    www.stokistvitamin@blogspot.com

    ReplyDelete
  71. Klu nk tempah makeup u sebarang majlis blh selusuri blog saya...suuahmadisini.blogspot.com atau website saya u tengok pakej make up...

    https://sites.google.com/site/saffeahcreative/jom-make-up-with-the-power-of-colour

    ReplyDelete
  72. Informasi yang berguna ni mmg saya kagumi tapi saya buat tak jadi-jadi, kalau u nak buat loan sila lawati blog saya http://www.pinjaman-peribadi-ukhwah.blogspot.com

    ReplyDelete
  73. thank about this good info,
    tlg le jgk link saye ni ye
    yslm4us.blogspot.com

    ReplyDelete
  74. cantiknya blog buat sendiri ke tempah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Terima kasih. ya, sendiri :)

      Delete
  75. Terbaiklah... entri ini

    ReplyDelete
  76. dh buat..tp mcm xda effect ja...maybe silap buat..please anyone help

    ReplyDelete
  77. Terima kasih amat membantu

    ReplyDelete
  78. tq admin sharing...sy baru nk berjinak2 dgn seo untuk blogspot.

    ReplyDelete
  79. terima kasih for the info.. :)

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.


Protected by Copyscape Plagiarism Detection Personal Blogs :)
Diubahsuai oleh : Anem Arnamee