Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian semua. Insya-Allah. Jika mahu sebarang kolaborasi (pengiklanan) atau ada sebarang pendapat boleh tinggalkan di ruangan komen, mesej di facebook atau e-melkan ke arnamee (at) gmail.com.

Menjadi perempuan yang baik ; muslimah solehah

Menjadi seorang perempuan itu indah , mudah ke syurga sebenarnya. Asal saja buat semua yang Allah suruh , meninggalkan laranganNya dan berterusan berbuat dan berniat baik , insyaAllah dipermudahkan dunia akhirat. Perkara yang penting di sini adalah mengekalkan semua perkara baik yang sudah mula dibuat. InsyaAllah semoga semua dipermudah. Teruslah bersemangat .
Firman Allah SWT : Barang siapa taat kepada Allah dan Rasul-Nya, Dia akan memasukkannya ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya. Dan itulah kemenangan yang agung. (Surah an-Nisa ayat-13).

*Menjaga maruah diri .  (Jaga kehormatan, kemana-mana atas izin keluarga , kekalkan sifat pemalu, terutama dengan lelaki bukan mahram )

*Menutup aurat ( wajib tutup juga di luar rumah, jangan pakai terlalu nipis dan sendat )

* Tabarruj (Jangan berlebihan dalam bergaya dan berwangian, jangan terlalu mahu menonjol dan menjadi tarikan)

* Akhlak (Bersopan santun dalam cara bercakap, makan, duduk , berjalan dan menghormati orang yang lebih tua, dan orang lain) , tidak terjerit-jerit dan ketawa kuat-kuat. serta menjaga percakapan.

*Pergaulan ( Jangan terlalu bebas berchat dan mesej di FB dengan lelaki yang bukan mahram , jangan bersalaman dan membuka aurat dengan lelaki , dan janganlah tinggal serumah dengan lelaki yang bukan mahram )

* Aktiviti Luar (Jangan pergi ke tempat yang bukan-bukan atau dengan kawan dan orang yang buruk sikapnya, serta keluar biar dengan mahram dan berkumpulan )

* Keselamatan diri  dan tempat tinggal (Jaga barang peribadi, lawan dan buat tindakan sehabis baik jika dalam bahaya atau diancam, jangan berjalan di tempat sunyi dan jangan keluar dengan orang yang tidak dipercayai , kunci rumah, baik dengan jiran dan layan tetamu dengan baik )

*Ibadah (Jangan mudah tinggal solat dan banyakkanlah amalan sunat)

*Kesihatan dan pemakanan ( Jangan merokok, minum arak dan mengambil dadah , elakkan dari terlalu banyak makan makanan ringan dan amalkan hidup sihat, elak penyakit dan obesiti )

*Kemahiran (Sibukkan diri dengan hobi bermanfaat, tambahkan ilmu dalam ilmu teknologi, bersukan, mengaji al-quran dan bermasyarakat )

Sekian , perkongsian dari sebuah majalah ni. Moga memberi manfaat . Sambil tu boleh dengarkan lagu daripada Nazrey , Muslimah ini , best !:Lirik lagu Muslimah - Nazrey Johani

Oh muslimah
Allah cinta kepadamu
Rasulullah kasih kepadamu

Oh muslimah
Berbahagialah kau telah dilahirkannya dengan mulia

Subhanallah
Tuhan telah berkati wanita yang cukup ilmu
Rendah hati

Oh muslimah
busanamu menutup rapi
auratmu kau lindungi dengan indahnya

Oh muslimah
kau rajin memuji
Islam kau jadikan ikutan sejati

Oh muslimah
memandangmu menyejuk hati
menundukkan nafsu hati yang goyah
Keayuan wanita solehah indah peribadi
Tulus hatinya

Oh muslimah
Kecantikan yang sebenar
Pada tutur kata penuh berhikmah

Mempertahan kehormatan dirimu
dengan pakaian mentaati Allah

Oh muslimah
Kau masuk ke syurga
Solat lima waktu dan berpuasa
Menundukkan pandangan matamu
Mentaati suami yang tercinta

Oh muslimah
Kau rajin mengaji
Islam kau jadikan
Ikutan sejati
( Sama-sama terus kongsi yang baik-baik,
moga Allah redha )

Sabda Rasulullah SAW bermaksud: 
Apabila seorang wanita (isteri) melakukan sembahyang lima waktu, puasa Ramadan, menjaga maruahnya dan mentaati perintah suaminya, maka ia dijemput di akhirat supaya masuk syurga mengikut pintunya mana yang ia suka (mengikut pilihannya). (Hadis Riwayat Ahmad, Ibnu Hibban dan Thabrani).

 SEKIAN.5 yang menasihati:

 1. suka entri ini..semoga both of us sama2 dpt menjadi muslimah yang sebenar2nya..Insyallah
  ~www.bazliaamoza.com~

  ReplyDelete
 2. Semoga aja kita termasuk wanita sholehah. kalo mau jadi wanita sholehah minimal harus mampu menjaga lisan dan aurat dengan mulai berhijab. Sebenarnya saya dulu risih juga kalo pake hijab, tapi ketika pakai hijab dari PRODUSEN MUKENA KATUN JEPANG saya malah lebih suka karena mukenanya nyaman, lembut dan adem. Makasih ya mbak udah berbagi cerita...

  ReplyDelete
 3. Blog punya nya Malaysia ya?

  ReplyDelete
 4. Subhanaاللہ 🌼💓💞💕🌸

  ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.


Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥click to te top