Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian semua. Insya-Allah.

- Jika anda mahu sebarang kolaborasi/pengiklanan (review/ruang iklan) di blog ini boleh rujuk page ini.
- Jika ada pertanyaan lain, boleh mesej di facebook ANEM ARNAMEE atau e-melkan ke arnamee (at) gmail.com.

Namun jika ada sebarang pendapat, pembetulan, penambaikan atau pertanyaan boleh saja tinggalkan di ruangan komen. Salah silap harap ditegur dan dimaafkan. Juga untuk artikel atau perkongsian yang hampir sama atau diambil terus daripada anda (jika didapati tidak sesuai / tidak wajar / tidak kreditkan nama anda beritahu semula ya). Mohon dihalalkan dan diredhakan untuk semuanya. Terima kasih.

(Nota) MAGNET JODOH oleh Siti Nurbahyah (Tanyalah Ustazah)Cinta tak salah. Ingin disayangi dan ingin menyayangi adalah fitrah yang dicipta Allah. Kalau kita bermasalah dengan jodoh : cuba lihat hubungan dengan Allah dan hubungan dengan ibubapa. Betulkan balik jika rasa ada masalah.

Penulisan berkaitan dalam blog ini:

Cinta ada tiga :
  • Cinta Agung
  • Cinta Pertengahan
  • Cinta Hina

Ciri-ciri cinta sejati : - Kerana Allah. Tengok dia ingat Allah. - Terjaga batas pergaulan berdua. - Dapat restu ibubapa.

  Ciri-ciri cinta nafsu : - Buat lupa pada Allah, lupa solat. - Tak jaga batas pergaulan - Restu tak dapat. - Terjebak buat yang tidak tidak
  • Allah cipta semua berpasangan. Semua ada jodoh. Jika lihat ada insan yang tiada yang berjodoh di dunia. Insyaallah ada jodoh dia di syurga. Allah simpan.
  • Jodoh memang ada di syurga. Tapi janganlah sampai tak nak kahwin. Dan jangan putus asa, berusahalah terus sehingga hembusan nafas terakhir .
  • Bukan nak buat pilihan saja, nak buat apa-apa pun Nabi galakkan kita solat istikharah untuk dipermudah. Dan keputusannya bukanlah cepat.
  • Bab jodoh ni memang kena pilih. Niat baik , insyaallah akan dapat jodoh yang baik. Teruskan berdoa dan berusaha.

Tanda jawapan istikharah adalah berbeza bagi semua orang. 
Ada 4 tanda - Ketenangan hati - Kecenderungan - Ilham dari Allah - Dapat mimpi


Cara untuk menarik magnet jodoh ni ; 
- Jaga hubungan dengan Allah
- Jaga hubungan dengan ibubapa
- Jaga hubungan dengan manusia
- Perlu baiki diri kita juga
- Suka menolong orang
- Selalu bersihkan hati
- Buat Solat hajat
- Buat Puasa hajat (untuk hari lahir terutamanya)
- Suruh alim doa.
- Suruh saudara-mara doa.
- Sambung hubungan siraturrahim
- Dan usah putus asa.

 Tanda jodoh serasi
- Rasa bahagia
- Boleh bertolak ansur walau berbeza sikap
- Dengannya kita merasa tenang
- Dia selalu ada disisi terutama waktu susah
- Buat kita rasa selamat
- Dan perkahwinan dengannya akan menyebabkan makin dekat dengan Allah
 - Ketawa menangis bersama-sama
“Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka, iaitu seorang mujahid fi sabilillah, seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang menikah kerana ingin memelihara kehormatannya”. (HR. Ahmad 2: 251, Nasaiy, Tirmidzi, Ibnu Majah hadits no. 2518, dan Hakim 2: 160)
Tadi Ustazah minta amalkan ayat 39 Surah Taha & ayat 4 Surah Yusuf . Bagi orang sayang dengan kita. Tapi sikap kita pun kena perbaiki juga :)

 - rujuk ni untuk doa lain : aishahjoe.blogspot

 Nota : Buat adik-adik yang sekolah lagi , fokus. Jodoh tu kerja Allah. Kerja sekarang belajar. Sambil-sambil tu  tak jamin tapi ingatlah selalu harapan mak ayah. Mana kita perlu utamakan, utamakan. Ada jodoh tu, ada. Tak ke mana. Untuk semua, usaha dan doakanlah yang baik-baik. Terus.


0 yang menasihati:

Post a Comment

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥click to te top