CARA POPULARKAN BLOG , DAPAT DUIT & CINTA BALQIS

Salam semua.

INI ENTRI LAMA.



Sebelum anem bagi tips CARA POPULAR & DAPAT DUIT dari blog ni,just nak share,lelaki dalam gambar nilah penyanyi lelaki lagu2 dalam drama cinta balqis - Azad Jazmin aka Isaac, satu batch dengan razali,pelakon macho tu dalam rancangan realiti audition .;p


ok, continue..


Macamana nak popularkan blog, tarik trafik ke blog kita? Macamana nak ramai orang datang blog kita? Nak ramai orang komen kat blog kita?Atau Macamana nak dapat duit dari internet? Nak dapat duit dari nuffnang, iklan? Cara promosi blog dan yang berkaitan?

Ikhlas, anem mampu kongsi setakat ilmu Anem, nak lebih Anem boleh bawa kalian ke sana- chewah;p

Okke, klik LINK kat bawah untuk baca lagi ya-entri ni tetap di page yang SAMA :)

1) Popular kah blog korang?

Blog yang popular, bukan yang followers ramai , bukan yang bersepah komen. Tapi yang popular itu adalah pengisian blog yang mempu memberi kesan dan diingati, sampai orang minta nak paste ayat blog korang , ambil gambar  (save as) dari blog korang,malah ada yang nangis sambil membaca, dan ada yang tergelak-gelak, sampai datang balik nak baca lagi , siap beritahu kawan-kawan (tu trafik dapat baik punya), siap subscribe dan siap bookmark blog korang- wah!. Paling bagus, bila diorang siap nak kenal penulis blog dan habis semua entri blog korang digeledah- huyyo..;p->


 Cara popularkan blog, nak orang komen dan datang?

1) Bagi penulis baru , kena rajin jalan-jalan (blogwalking, bloghoping, blog crawling), lepas tu,rajin untuk komen panjang-panjang sikit dekat blog orang lain (mula-mula kena usaha lebih sikit), jangan nak spam- SPAM di sini BERMAKSUD macam korang smile ":)" je, atau tulis, "bagus entri ni, jom ke blog saya, best"- wakaka, tolong jangan ya. Belajar untuk "mahalkan" blog korang ,okke? Blogger yang ikhlas lebih disayangi my dear.

2) Kedua pilih tajuk blog kena bagus, apabila menulis elak atau  jangan guna SHORT FORM atau bahasa pasar, dan belajar main-main dengan meta-tags, tag, label dan seangkatannya, tulis sesuatu yang akan di google (yang orang akan cari), contoh, kalau korang cari tutorial, apa korang taip?

"macamana bla bla bla", atau "tips untuk bla bla bla" atau "cara untuk bla bla bla" , -contoh, atau tulis isu semasa, itulah sebab lepas sesuatu anugerah, ramai yang tulis tentang anugerah tu esoknya, berlumba-lumba gamaknya , mengejar trafik . Selain tu korang kena belajar memberi, yakinilah blog yang banyak bagi tips, download link, atau  lagu ni, lirik lagu tu, blog itu sangat 'dekat' di hati ramai orang. Trust me , bebeh! Tak percaya lihat statistik blog unwanted;)

Tapi kalau nak maintain kan pengunjung korang, tajuk kena memikat dan menawan (belajar dari cik epal), itu untuk kekalkan mereka yang telah datang sebelum ni. Kalau dulu ada yang datang sebab nak tanya teks ambil gambar, pastinya mereka tunggu lagi entri tentang itu- ingat ni! :), Pastinya yang kaya sangat-sangat bertuah, contoh macam jaws, denai hati dan melz, diorang ni kaya owh, rajin buat kuiz, kadang-kadang tak payah kuiz,korang komen pun dapat $$, secara tak langsung, pengunjung setia blog mereka semestinya mampu dikekalkan -bestnya lah - sila berkawan dengan mereka. ekeke.

3) Ketiga ni,ramai tahu dah, gunakan directory,komuniti - macam gengblogger, blogged.my, blogger united, gunakan juga innit, promosikan juga blog korang dekat status facebook, atau networked blog , notes kat fb, gunakan twitter, jika ada friendster, gunakan shoutstream, buletin, yang ada tagged, myspace, gunakanlah medium untuk promosikan, nama pun nak blog dikenali, kalau orang tak kenal, macamana nak dapat $$ dari blog, betul tak, sayang?- yeah.

4)Kena rajin berforum maksudnya layan jer topik forum yang berkaitan dengan korang, tapi signature dia adalah blog korang (ada banner cun, lagi bagus),-definitely!. Macam di iluvislam.com, scukz.com, syok.org, hanan.com.my  ,muslimah.com.my   ,wangcyber.com , layan persoalan yang timbul , mesti ramai nak kawan korang punya.yeah~

5) Taip jangan panjang-panjang sangat, tapi untuk entri ni terpanjang pulak hai- maaf.;p, sebabnya nanti orang akan mind set, "blog dia ni mesti taip panjang jer selalu"- elakkan jika boleh.(jika);p, Jika boleh saiz tulisan pun, dan warnanya biar sedap mata memandang, baru cun:)- TAPI, orang cakap blog Anem pudar, ya?

________________________________________

Nak dapat duit dari internet, duit dari blog?

Pertama sekali,kena bersungguh dan awal-awal lagi jangan terlalu mengharap. Ok? Lagi satu konsep klik klik, tu bukan apa sayang, pengiklan nak tahu juga iklan mereka sasarannya siapa, dari mana, jika korang tekan suka-suka, kasihan mereka, kan?. Jika korang klik, insyaallah Anem klik balik. Kadang-kadang tak payah suruh,dah iklan tu memang menarik, korang komen kat blog Anem, sah-sah anem klik je secara rahsia (opss..) kat blog korang, jadi korang kena bijak-bijak main peranan, tau! Tak perlu, u click me, I click u, ikhlaskan diri anda, kerana dirimu begitu berharga.- hehe.:>

 cara dapat duit dari internet, blog:?

1) Korang ramai tahu boleh dapat duit dari IKLAN nuffnang , innity , serta advertlets,  jadi korang kena letakkan di tempat yang cool, mudah dilihat, klik,okke?- kalau tak yakin dengan Anem, boleh tanya justkhai weh;p

2) Catcheye (ni pun klik-klik,tapi kena cari kawan juga) , google adsense (macam nuffnang, cuma ni selalu berjaya kat blog yang dalam BI) , youthsay (bancian ,kuiz je ni, kena cepat-cepat sebelum cukup kuota)-ahaks, dan pengguna twitter pula, sila sign up churpchurp - BEST ;)

3) Seterusnya berniaga online (designkan something , buat laman web atau photographer, tu paling berjaya) NAMUN jual apa-apa sahaja dengan cara persembahan yang cool ,juga mampu kaya, contoh- Jual tudung, biar modelnya cun , tudungnya mesti truly display- ni boleh tanya irine.;p

4 ) Affliiate. Di Malaysia , banyak sahaja, ni, nak mencuba boleh, tapi digalakkan join yang luar negara  punya, lagi cool. Ada 3 jenis pembayaran owh,
1- pay per click
2 -pay per lead ( upah mengikut customer yg dibawa dan sign up )
3 -pay per sale ( upah mengikut hasil jualan )

contoh: malaysia (bahasa arab),  luar negara- Clickbank.com

Kena pandai kempen guna forum, blog, email dan segala bagai jika join affiliate ni, jika tak, macam saja-saja, rugi je la rasanya.huhu.

5) Guna youtube ,  rakamkan tips apa-apa ,tutorialker atau promosi malaysia dengan cara yang baik (hari raya, tempat cantik ), muzik korang ker, animasi macam meo ker, tak payah jauh-jauh,lihat sahaja bagaimana Zee Avi, penyanyi yang popular dengan single kantoi tu dilamar syarikat luar negeri jadi penyanyi, difahamkan Yuna pun akan menyusul juga , wehuu. Sila cuba youtube, babe!. - tapi di jalan yang lurus,OKKE?.:)

Kalau korang nak tahu banyak tentang ni, sila berkenalan dengan insan ni, bijak,dan berjaya dalam bab bab berniaga ni- ni FB dia->(click), tanya sahaja apa, dia insyaallah tolong punya, nama beliau Ruhaizat, (bukan Rohaizad tau) ;p . Dia raja sekarang dah.tet ;). Anem tak pakar sangat, sebab tu Anem tak popular sangat, setakat kongsi apa yang Apa Anem tahu. Hidup untuk memberi , kan? :)



57 yang menasihati:

  1. byknya kasi tips.. bagus2.. teringin gak nak cuba affiliate tu.. tapi tak bape nak faham.. hehe..

    ReplyDelete
  2. thanks for the tips anyway dulu layan gak audition ni

    ReplyDelete
  3. ezany, kongsi apa yang saya tahu awak, eh, jika benar-benar berminat, saya boleh share, insyaallah:)

    ReplyDelete
  4. Didi Nadhirah, owh, tulah,layan2 gitu jer;p

    ReplyDelete
  5. kite punyer blog biase2 jer..xde org masuk ke xde org komen ke xpe...hihihik

    ReplyDelete
  6. saya pun dulu layan gak audition. lambat kan diaorang ni nak famous. hehe. kalau xsilap, juara patutnya dapat berlakon filem ke apa ntah. mana pergi? huhu

    thanks for the tips atas tu. yeah. kena jadi unique. baru la diingati. kalau ada org copy, means bagus la tu. hehe

    ReplyDelete
  7. hmm bagus tips2 ni keep up the good work!

    ReplyDelete
  8. cinta balqis best..
    layan je tgk..hehe
    ak nk kumpul folwer twiter..
    i will folo u..hehe

    ReplyDelete
  9. pendek kata kena ada minat+usaha..
    dan yang penting kerjasama!

    semua yang arnamee cakap tu mmg betul.Mmg leceh sikit tapi itulah usaha kita nak mempopularkan blog..
    kenalah rajin sikit ;D

    ReplyDelete
  10. Baguslah tips ni..
    Saya pun nak popularkan blog saya ni

    ReplyDelete
  11. tqanem di atas tip2 yang menarik nie.. ah~!

    ReplyDelete
  12. ..dan sayang,
    jika penulis seramah anem, org akan bertandang berkali-kali even baru kenal.

    ramah itu penting.

    Happy monday!

    ReplyDelete
  13. malu la kalau popular

    ReplyDelete
  14. aku xpopular..heheheh

    ReplyDelete
  15. ooooooo begitu baru gwe tahu!tq ea..........

    ReplyDelete
  16. Youthsays bukan laman web cari duit .

    ReplyDelete
  17. bagus ni...hehe..apa kata share entri ni di http://pengupasjalanan.com/ ? hantar ke email@pengupasjalanan.com/


    p/s : kredit akan diberikan. TQ.

    ReplyDelete
  18. tips bagus tewww.. ahaks

    ReplyDelete
  19. sweet.ants comel, chokilala - choki2, tq, Blog Posting Services ,Lelaki Gemuk, a1zudd1n, mario (thnks ya),
    zool - sila2 :), Ahmad Zulfadhli-sama2 :),LotsOfLove-Pearls- love you! , mamai -popular dah kan,kamu?, ~0~- eleh,Uruchimaru @ kf -sama2 ya:), touyakaruma (yeah!), admin pengupasjalanan.com- syin :),en_me - yew:)

    ReplyDelete
  20. terima kasih bg tip. saya baru belajar buat blog... ingat senang... susah juga rupanya...belum ada yang baca lagi blog saya.. takde trafik pun..hahaha...

    ReplyDelete
  21. Mohd Kamal ,keep learning,okke:)

    ReplyDelete
  22. InsyaAllah saya akan belajar sampai berjaya buat blog...terima kasih bagi tip2 yang berguna.

    ReplyDelete
  23. mohd kamal, sama2,insyaallah:)

    ReplyDelete
  24. canteknye blog. nice

    ReplyDelete
  25. selama ni xtau la psal tips ni..
    nti nk try la..hehe..tq for the tips

    ReplyDelete
  26. puyo , ~Hamba Allah~
    terima kasih ya:)

    ReplyDelete
  27. uwahhh ! sangat berguna untuk blogger beginner seperti saya :) thnks ya!

    ReplyDelete
  28. Askum, firstly saya tak tahu pun, tentang pengurusan blog. saya memiliki blog yg mmg tak serupa blog kerana tak tahu camner nak urus n buat dgn blog ni, saya just igt kita tulis n suruh org baca... but bagus blog awk ni ada informasi... nt awk lawat la ke blog sebelum pergi tgk ler paper yg kena betul haha ok tq

    ReplyDelete
  29. @Shamz JohanSalam. saya pun tahu sikit je, insyaallah:)

    ReplyDelete
  30. saya dah sebulan buat blog
    tp msh blm ada sambutan...
    apa nasihat awak blog saya allysya boutique..
    cuba awak tgk n komen mungkin ada penambah baikkan

    ReplyDelete
  31. @allysya Insyaallah, ada kelapangan saya datang dan komen ya :)

    ReplyDelete
  32. Salam Smua :
    Sememangnya Blog mmng bole buat Duit tp susah nk dpt smbutan...kalau korang semua btul2 nk buat duit poket korang daftar PTC dan klik Iklan yg di berikan...kita akan di byar dgn $USD bla minimum untuk cashout kta dah cukup...Nk Join masuk Blog ni...
    http://2ugossip.blogspot.com/

    ReplyDelete
  33. cukup bagus... bermanfaat...

    ReplyDelete
  34. like this... thanks a lot for your sharing...

    ReplyDelete
  35. cukup bagus... bermanfaat...

    ReplyDelete
  36. sy bru ag dlm blog,,so tips nie akn sy cube praktikkn,,wah,,hahaha,,

    ReplyDelete
  37. info menarik


    http://arilimpian.blogspot.com/

    ReplyDelete
  38. thx info'a gan ^^]
    mmpir" di blog sya juga ya

    ReplyDelete
  39. byk link yg best2 anem bagi.thank you.suka sesangat.point yg plg best bila komen kena ikhlas. :)

    ReplyDelete
  40. Mungkin anda boleh mula jana pendapatan walaupun blog anda belum popular di sini http://jutawancash4u.blogspot.com

    ReplyDelete
  41. terima kasih dgn tips arnamee amat berguna utk saya yg baru mula dlm dunia blog

    ReplyDelete
  42. wah.....byk yang baru tahu ni...suka2..terima kasih

    ReplyDelete
  43. hahaha..walaupun tak banyak yang faham,insyallah boleh buat.thanks..

    ReplyDelete
  44. Postingan menarik dan bermanfaat trims atas petunjuknya semoga Sukses selalu
    Lowongan Kerja Online Membuka Pendaftaran

    ReplyDelete
  45. wah..anem..THANKS A LOTS dears..salam ukhuwah dari yuyu ok..still newbie tengah duk belajor2 psl blog..kalau dpt earn sikit alhamdulillah..rejeki anak2 kan..yela tuh yuyu..kawin pon belum lg dah berangan bagai..blog yuyu so far alhamdulillah adala org nak view juga stiap hari (cuma jumlah nya kecik sgt!!)hehe..tgh cuba tulis entry best2..dulu bz keje bru skrg start lyn blog..fuh..makasih ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama yuyu dans emua, harap bermanfaat :)

      Delete
  46. Harus tetap hati-hati dalam memilih bisnis online atau kerja online karena ditengarai banyak yang scam atau penipuan Makasih Infonya Semoga Sukses.
    Lowongan Kerja Online Membuka Pendaftaran

    ReplyDelete
  47. nice artikel kawan. . saya ada cara lain untuk menambah pendapatan dari online

    klik link saya dibawah untuk mendapatkan tips-tips atau panduan penuh untuk mendapat wang ribuan dollar sehari dari ptc neobux

    http://ptcrok.blogspot.com/2013/12/teknik-mendapatkan-ribuan-dollar-dalam.html

    ReplyDelete
  48. assalammualaikum,terima kasih kerana berkongsi info yang penuh dan padat.. sila la singgah blog saya www.maishiro16.blogspot,com.

    ReplyDelete
  49. Owh begitu terima kasih untuk info ya :D.

    ReplyDelete
  50. good tips, sgt2 berguna, thanks a lot

    ReplyDelete
  51. Pjg lebar tipsnue, sgt begune. Tq..

    ReplyDelete
  52. tima kasih ,tips yang bagus untuk buat duit online.

    ReplyDelete
  53. tips n nasihat yg bagus... baru nak mencuba

    ReplyDelete
  54. admin. saya dah cuba macam2 cara supaya blog saya ramai orang. saya ada juga menulis pasal kerja online. mengenai pengalaman saya 10 tahun kerja online. siapa kata kerja online tak wujud?

    [Jemput ke blog saya untuk tips Kerja Part Time Online]

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top