Tips Ubati hati : Ubati rasa kecewa , tekanan


Memandang kes yang melibatkan masalah mengawal tekanan dan psikologi di Malaysia ni kadangkala agak merisaukan, apa kata, selain berdoa agar semuanya akan menjadi baik, Anem kongsikan sikit tips, atau cara untuk mengubati hati yang lara..[ops], untuk mengubati rasa kecewa dan tekanan yang dilalui kita seharian.

Cara ubati hati:

Sentiasa berbaik sangka.

Antara langkah berbaik sangka adalah dengan tenang, rela hati, jangan sombong-sombong.

Buang segala hasad dengki

Jangan tergolong dalam mereka yang jadi batu api dan kuat mengumpat serta mengata orang lain. Kita taknak orang buat macam tu dekat kita, kita pun tak suka akhlak demikian, jadi gembiralah untuk kebahagian dan kegembiraan kawan-kawan atau saudara mara kita, yang kita sayang tu, okkay!

Senyumlah.

"Senyum!". Ia juga sedekah dan awet muda.Jika senyum kan nampak manis, jadi senyum sajalah, tak tahu senyum? Belajar ! Hihi

Gemar menghadiri majlis ilmu

Majlis ilmu ini macam ceramah, majlis zikrullah, tilawah al-quran dan berkaitan dengannya, insyaallah hati akan jadi lebih tenang, dan lembut :)

Hiasi diri dengan sikap Ikhlas.

Alamak! Ini yang susah sikit ni. Ikhlas kan hati maksudnya tak mengharapkan pujian dan kemasyhuran manusia. Niat semua keranaNYA , niat kena bersih tanpa tujuan yang tak okkay. Apapun siapa yang tahu hati kita, hanya kita dan Alllah sahaja,kan.

Cara untuk kurangkan tekanan

Be positif, anggap sesuatu yang terjadi di luar kawalan kita, cuba motivasikan diri supaya tak marah-marah, bersenam, makan makanan berkhasiat, tidur dan dapatkan  rehat yang cukup, elak ambil dadah dan alkohol, dapatkan sokongan orang-orang terdekat serta urus masa anda dengan lebih baik.

Cara ubati rasa kecewa

Belajar terima kenyataan, fahami punca masalah supaya elak berulang, luahkan perasaan- cari orang yang mahu mendengar- yang sudi melayan perasaan kekecewaan kita.Belajar sayang diri sendiri supaya orang hargai diri kita, jangan salahkan orang lain, relakslah ,tuduh orang pun bukan selesai masalahkan?- Selalu berfikir positif, rehatkan fikiran dengan baca atau buat apa yg kita suka –tenang okay!

Kembalilah bersemangat!:

Setiap hari adalah istimewa, bersyukur dengan apa yg kita alami-banyak dipelajari, perbaiki hubungan dengan manusia, jadikan hidup lebih bermakna, hargai perkara-perkara yang mudah jangan rumitkan, jangan kalah dengan perasaan sendri yang entah apa-apa- kita kuat okay! Luangkan masa dengan tersayang, senyum dan  : kitbalaslah senyumannya! Hargai diri, penuhi keinginan hati dengan segera supaya tak kecewa!
_________________________________

p/s: Artikel ini ada kaitan juga dengan entri sebelum sebelum ini - Jangan cepat down, kawan!


17 yang menasihati:

  1. i'll try, tapi hati ku sarat dengan dendam

    ReplyDelete
  2. nice yeee

    kadang2 diri lupe sentiase jee tak tenang

    mencuba mwngawal hati..

    ReplyDelete
  3. @MATAHARI

    Insyaallah, boleh cuba, perlahan-lahan :)

    ReplyDelete
  4. @Anisa Hang Tuah Kan...itu kena cuba juga. Jika tak kita rawat hati sendiri, siapa kan :)

    ReplyDelete
  5. sentiasa ingat yang kita tak hidup secara isolated.. sentiasa ada orang yang akan support kita :)

    ReplyDelete
  6. tip y sngt brgune..trime ksih...i'll try...

    ReplyDelete
  7. terima kasih ats nasihat dan tips nya..saya suka!!

    tapi skng ssah nk cari org yg nak dgr luahan kita..

    ReplyDelete
  8. bersangka baik la selalu.
    biar gembira hidup ni.

    ReplyDelete
  9. lupa kan saja orang yang
    mengata kita.buat sakit adalah.

    ReplyDelete
  10. la tahzan, innallahma'ana...kan?
    so, senyum dan sabar adalh perkara terbaik kan??
    ustaz b pernah cakap, kalau marah seseorg, ingatlah 40 perkara terbaik tentang dirinya, sebab itu mampu membuang prasaan mara kita pada dy =)

    ReplyDelete
  11. Izzat Aziz betul2, setuju :)
    senydream sama2
    hamzah ian bgus2
    :) FNBAA Kan, tapi ada :)
    Ali ridha itu betul
    ArtEyNatEyrA Betul, syg pun pernah dengar :)

    ReplyDelete
  12. suka this artikel...i ilke...hik3

    ReplyDelete
  13. Hai slmt bkenalan, ni rasa nye 1st time komen blog ni.

    Saya tertekan sbnr, awek sy curang dan kantoi bpgg tangan..mmmg sakit btul mata ni

    ReplyDelete
  14. Memang komen best tapi masalh nya boleh ke kita berbuat begitu?kalu orang lain mungkin kita tak kisah kalu diorang buat jahat kat kita yang masalah saya sekarang adik beradik kita sendiri.srdih tok sah kata lah.semua spesis perasaan ada dalam hati ni.fah cuba x mau fikir tetfikir juga.tolong lah macam mana nak buat?

    ReplyDelete
  15. macam mn kita mw hilangkan perasaan tekanan nie ya .....tekanan nie datangnya dr keluarga c lelaki...tp c lelaki nie orgnya baik tp keluarganya yg lain busuk hati mcm mn sy nak hadapi...dan sy blik2 diberi tekanan ...bila bersama keluarganya....ya allah beri kan la jalan penyelesaian ....

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top