Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Minat membaca, mengambil gambar dan menulis (terkini; 2017, menulis untuk blog iluvislam.my & terlibat dengan buku antologi puisi kemerdekaan: Bianglala Melukis Syurga)

Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Jika ada sebarang pendapat boleh tinggalkan di ruangan komen atau e-mel ke arnamee (at) gmail.com. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian.

Aidiladha : Raya Haji, Raya Korban


Salam aidiladha untuk kita semua dan sahabat Anem semua. Semoga yang menunaikan haji dan umrah tahun ini akan selamat pulang ke tanah air dan mendapat haji yang mabrur. Pada yang menunaikan ibadah korban pula, semoga niat ikhlas kita akan diberkati oeh ALLAH hendaknya. Semoga kita semua akan menjadi lagi baik. Dan mampu memberi sesuatu yang lebih baik kepada agama dan sahabat di sekeliling kita serta keluarga. Hati-hati ketika pulang ke kampung . Insyaallah semoga semua kita dipermudahkanNYA . Amin.


Rasullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam pernah bersabda:
Maksudnya : "Tiada dibuat oleh anak Adam pada Hari Raya Adha akan sesuatu amal yang lebih disukai oleh Allah Ta'ala daripada menumpahkan darah (menyembelih korban). Bahawa korban itu datang pada hari kiamat dengan tunduk-tunduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya. Sesungguhnya darah korban itu mengambil tempat yang mulia di sisi Allah sebelum darah itu tumpah ke bumi, maka hendaklah kamu buat korban itu dengan hati yang bersih." (Hadith riwayat Tirmidzi)


(Video lagu Raihan : Haji Menuju ALLAH  )


"Dan tunai atau sempurnakanlah ibadat haji dan umrah kerana Allah"
(Surah Al- Baqarah ayat 196)

5 yang menasihati:

 1. salam anem ^_^

  moge sihat...

  salam aidiladha...
  "Kullu 'Am Wa Antum bi Alfi Khoir"

  ReplyDelete
 2. Anonymous1:57 PM

  I just noticed arnamee.blogspot.com by searching online, and found it is so sweet. Keep up the great work!

  I have similar idea to this site.I hope we can work together
  You can also get a tutor to help you. My friend told me he was helped a lot by excellent [URL=http://www.scribd.com/doc/66117142/Chinese-Tuition-in-Singapore-With-Good-Tution-Experience ]tuition forum [/URL]. Can you also share me with your comments on here?

  ReplyDelete
 3. Salam anem.. nak wish hari raya korban dah terlepas untuk tahun ini.. tapi setiap hari ada saja pengorbanan kan.. ^^,

  semoga hidup anem sentiasa diberkati-Nya.. ^^,

  ReplyDelete
 4. @cun09 : Salam kak. kullu am wa antum bi khair aidhon :)

  @rafila : salam aidiladha:)

  @Faaein Talip Roy : Salam. semoga hidup faa juga diberkatinya, ya:)

  ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.

Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥click to te top