Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Minat membaca, mengambil gambar dan menulis (terkini; 2017, menulis untuk blog iluvislam.my & terlibat dengan buku antologi puisi kemerdekaan: Bianglala Melukis Syurga)

Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Jika ada sebarang pendapat boleh tinggalkan di ruangan komen atau e-mel ke arnamee (at) gmail.com. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian.

Pentingnya ucap terima kasih


Terima kasih adalah perkataan yang sangat diperlukan namun amat sukar diperolehi zaman ini. Nampak macam remeh, sebenarnya dalam Islam, sekecil-kecil kebaikan itu juga dinilai. Begitu juga sebuah ucapan terima kasih.

Antara kelebihan berterima kasih: terima kasih dapat menyuntik semangat. Dapat membuatkan seseorang lebih bersemangat pada hari tersebut dan untuk terus berbuat baik.

- Orang barat menyebutnya state of gratitude. Kita menyebutnya sebagai rasa bersyukur. Banyak kajian mendapati rasa bersyukur dan menghargai ini dapat membuatkan seseorang bahagia. Dapat kurangkan stress dan membuatkan seseorang lebih bertenaga.

- Perasan atau tidak, sekian banyak doa Nabi ajar dimulakan dengan “Alhamdulillah.”. Bahkan sekurang-kurangnya 17 kali sehari kita meluahkan rasa syukur dalam solat.
Aisyah menceritakan: ‘Kebiasaan Nabi apabila datang sesuatu yang mengembirakannya, Baginda akan berkata: ‘Alhamdulillah dengan nikmat-Nya sempurna segala kebaikan.” Apabila datang sesuatu yang tidak disukainya, Baginda akan berkata; ‘ Alhamdulillah atas setiap keadaan.” - [ Riwayat al-Hakim ]
- Kajian juga mendapati orang yang memperolehi terima kasih daripada orang lain akan cenderung berterima kasih kepada orang, serta membuatkan orang lain berterima kasih pada yang lain juga.
Rasa berterima kasih mesti diluahkan,. “ Orang yang paling bersyukur dengan Allah ialah orang yang paling berterima kasih dengan manusia.” - [ Riwayat Ahmad ]
- Jazakallahu khairan.
Rasulullah berpesan: “ Sesiapa yang mendatangkan kebaikan untuk kamu, maka balaslah dia dengan semisal. Jika kamu tiada apa-apa untuk dibalas, maka berdoalah untuknya.” - [ Riwayat al-Tabarani ]
Pesan Nabi lagi:
‘ Sesiapa yang dibuat sesuatu kebaikan kepadanya lalu dia mengucapkan: Jazakallahu khairan. Maka dia telah cukup membalasnya - [ Riwayat al-Tirmizi ]
Maksudnya : “Semoga Allah membalasmu dengan kebaikan.”

Saidina Umar pernah berkata: ‘Kalaulah kamu tahu ganjaran yang dia dapat daripada ucapan kepada saudaranya, ‘jazakallahu khaira’ , pasti kamu akan saling kerap mengucapkan antara satu sama lain.” - [ Riwayat Ibn Abi Syaibah ]

Nampak macam kecilkan terima kasih ni? Sebenarnya ia sangat besar nilainya di sisi Tuhan. Jadi biasakanlah ucap terima kasih. Cuba! Moga kita saling dapat manfaat, insyaAllah. Terima kasih.


[ Antara sumber : Ezy Dakwah, Solusi ]0 yang menasihati:

Sebarang pendapat , nasihat atau soalan ?

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.

Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥click to te top