Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian semua. Insya-Allah. Jika mahu sebarang kolaborasi (pengiklanan) atau ada sebarang pendapat boleh tinggalkan di ruangan komen, mesej di facebook atau e-melkan ke arnamee (at) gmail.com.

Mahu diberkati sepanjang jalan ( Tips pemanduan / musafir )


Kita semua mahukan perjalanan yang selamat dan alangkah indah diberkati, insyaAllah. Selain doa orang teraniaya dan berpuasa makbul, doa orang yang dalam perjalanan juga makbul. Mohonlah doa baik-baik untuk semua.
Artikel berkaitan: Adab sebelum & semasa musafir (kembara) dalam islam
Jom mulakan perjalanan dengan doa-doa, moga diberkati-Nya.

- Semasa hendak menaiki kenderaan
Mulakan langkah atau buka kunci atau pergerakan dengan bismillah.

- Apabila sudah berada dalam kenderaan
• Takbir ( Allahuakbar 3x)
• Berdoa Kesyukuran ( Al-Zukhruf 43 : 13-14 )

لِتَسۡتَوٗا عَلٰى ظُهُوۡرِهٖ ثُمَّ تَذۡكُرُوۡا نِعۡمَةَ رَبِّكُمۡ اِذَا اسۡتَوَيۡتُمۡ عَلَيۡهِ وَتَقُوۡلُوۡا سُبۡحٰنَ الَّذِىۡ سَخَّرَ لَنَا هٰذَا وَمَا كُنَّا لَهٗ مُقۡرِنِيۡنَۙ‏
AZ ZUKHRUF:13

Supaya kamu duduk tetap di atasnya; kemudian kamu mengingati nikmat Tuhan kamu apabila kamu duduk tetap di atasnya, serta kamu (bersyukur dengan) mengucapkan: Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya.

In order that you may mount on their backs, and then may remember the Favour of your Lord when you mount thereon, and say: “Glory to Him who has subjected this to us, and we could never have it (by our efforts).”

وَاِنَّاۤ اِلٰى رَبِّنَا
لَمُنۡقَلِبُوۡنَ‏
AZ ZUKHRUF:14
Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali!
And verily, to Our Lord we indeed are to return!

Berdoa untuk diri dan keluarga yang ditinggalkan

- Semasa memulakan perjalanan dari rumah

اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ فِي سَفَرِنَا هَذَا الْبِرَّ وَالتَّقْوَى، وَمِنَ اْلعَمَـلِ مَا تَرْضَى، اللَّهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا سَفَرَنَا هَذَا وَاطْوِ عَنَّا بُعْدَهُ، الَّلهُمَّ أَنْتَ الصَّاحِبُ فِي السَّفَرِ، وَالْخَلِيْفَةُ فِي الأَهْلِ، اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُـوْذُ بِكَ مِنْ وَعْثَاءِ السَّفَرِ، وَكَآبَةِ الْمَنْظَرِ، وَسُوْءِ الْمُنْقَلَبِ فِي الْمَالِ وَالأَهْلِ
“ Allah Maha Besar 3x, Maha suci Tuhan Yang mengusahakan kami untuk mengendarai ini. Sedang sebelumnya kami tidak mampu. Dan sesungguhnya kami akan kembali kepada Tuhan (dihari kiamat). YaAllah, sesungguhnya kami mohon kebaikan dan ketakwaan dalam berpergian ini, kami mohon perbuatan yang meridhakanMu. Ya Allah, permudahlah perjalanan kami ini, dan jadikanlah perjalanan yang jauh seolah-olah dekat. Ya Allah, Engkaulah teman dalam berpergian dan yang mengurusi keluarga(ku). “.

Semasa bertolak dari rumah tambah di akhir doa di atas dengan
آيِبُونَ تَائِبُونَ عَابِدُونَ لِرَبِّنَا حَامِدُونَ ‏
Ayibun ta-ibun a'bidun, lirabbina hamidun."
(Kami kembali pulang, berbakti dan bersyukur kepada tuhan kami)
Ibn Umar menceritakan bahawa apabila Rasullullah sudah duduk tetap di atas tunggangan untuk keluar bermusafir, Baginda pun melakukan amalan tersebut. – Riwayat Muslim.

- Berdoa keselamatan diri sepanjang perjalanan
Ummu Salamah berkata; “ Tidak pernah sekalipun Rasulullah keluar dari rumahku melainkan Baginda akan memandang ke langit lalu berdoa:

“ Ya Allah, aku berlindung dengan Mu daripada tersesat atau disesatkan orang, terpesong atau dipesongkan zalim atau dizalimi, bertindak bodoh atau diperbodohkan.” (Riawayat Abu Dawud)

- Apabila bimbang diabaikan sesuatu pihak
Abu Musa al-Asy’ari berkata apabila Rasullullah bimbang akan sesuatu pihak, Baginda akan berdoa ; “ Ya Allah, sesungguhnya kami meletakkan-mu atas tengkuk-tengkuk mereka, dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan mereka.” (Riwayat Abu Dawud)

- Apabila hendak berhenti di suatu tempat
Rasulullah berpesan; “Sesiapa yang berhenti pada suatu tempat lalu dia berdoa ‘aku berlindung dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna daripada kejahatan sebarang makhluk ciptaan-Nya’, nescaya tiada apa yang akan membahayakan sehingga dia bergerak meninggalkan tempat tersebut.”
( Riwayat Muslim)

- Apabila perjalanan mendaki dan menurun
Jabir berkata apabila mendaki kami bertakbir. Apabila menurun, kami bertasbih.
(Riwayat al-Bukhari)

Paling penting jangan putus hubungan dengan Allah. Berdoalah dalam bahasa ibunda sekalipun, dengan mengambil maksud doa yang diajarkan Nabi, Allah Maha Memahami.

Dan untuk semuanya, hati-hati dan tenang-tenang saja. 
Moga selamat pergi dan selamat pulang!Antara rujukan:
- Majalah Solusi0 yang menasihati:

Sebarang pendapat , nasihat atau soalan ?

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.


Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥click to te top