Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Maaf jika ada kekurangan & teguran amat dialu-alukan. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian semua. Insya-Allah.

- Jika anda mahu sebarang kolaborasi/pengiklanan (review/ruang iklan) di blog ini boleh rujuk page ini.
- Jika ada pertanyaan lain, boleh mesej di facebook ANEM ARNAMEE atau e-melkan ke arnamee (at) gmail.com.

BPR 2021 Semakan & permohonan baru

Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) atau nama sebelum ini Bantuan Sara Hidup (BSH) atau nama asal BSH iaitu Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M/BRIM) kini dilanjutkan kemaskini dan permohonan barunya sehingga 25 Februari. 

Laman web mohon BPR: https://bpr.hasil.gov.my/

Bagi yang pernah dapat BPR atau BSH, boleh kalau nak log masuk sekadar untuk semak. Jika tiada yang hendak dikemasikini, tak perlu.

Baik. Ini untuk yang nak semak atau kemaskini BPR/BSH.:

  • Log masuk
  • Tulis ic dan semak
  • Dia akan beritahu belum daftar. 

Belum daftar maksud dia, di internet. Tak semestinya kena buat permohonan baru.

Konsep dia sama macam i-akaun kwsp, cimb clicks, maybank2u. Haa gitewww. Kalau tak ada akaun macam mana nak login kan? 

Then jawab soalan. Then letak kata kunci keselamatan - letak ala saja nombor atau huruf (ini adalah image memastikan kalau keluar tu, bila nak log in atau kemaskini lain kali maksudnya betullah itu akaun anda).  Then letak password. Campur huruf, nombor simbol. Kemudian jawab soalan lagi. Then dia suruh log masuk. Jadi masa log masuk tu, tengok sama tak kunci keselamatan, sama proceed dengan password buat tadi. Then log in. Tengok status, dapat tak. Tekan orang kanan atas tu, dekat profile boleh tengok rekod pernah dapat. 

If terima, Then bahagian kemaskini, tinggal betulkan saja
.
Sila tekan KEMASKINI. Walaupun xdak benda nak kemaskini, xdak perubahan maklumat. TEKAN KEMASKINI JUGAKK! 

KEMASKINI>TERUSKAN>PENGESAHAN>HANTAR 

PERMOHONAN BANTUAN PRIHATIN RAKYAT TELAH DIHANTAR ✅ 

******.

Ini pula untuk permohonan baru BPR/BSH. Perkongsian ini daripada seorang rakan. Lebih mudah difahami. 

Kalau baru nak update BPR naik macam ni sila tekan perkataan biru tu "DAFTAR AKAUN". Means korang xde i-akaun utk login lagi.

Konsep dia sama macam i-akaun kwsp, cimb clicks, maybank2u. Haa gitewww. Kalau tak ada akaun macam mana nak login kan? 

Selepas "DAFTAR AKAUN" di atas then baru boleh log masuk. Masukkan IC NO. ,tekan semak, dan create PASSWORD BARU! Then jawab soalan keselamatan incase korang lupa password nanti. 

Frasa keselamatan tu letak je lah Bpr
Soalan tu jawablah yang senang-senang. Tak perlu panjang atau pelik sangat, nanti lupa. 

Dah Log Masuk. Isikanlah. 

Untuk ruangan borang, isikan ini. 

Sila tekan KEMASKINI.

KEMASKINI>TERUSKAN>PENGESAHAN>HANTAR 

 


PERMOHONAN BANTUAN PRIHATIN RAKYAT TELAH DIHANTAR ✅

Screenshotlah jawapan kalau anda mudah lupa.  


Sistem kadang demam sikit. Jadi slow dan relaks okay? :)

*****

Nota tambahan 

1. semak dulu dlm web bpr, pastikan nama ada dlm rekod dan dokumen lengkap ✅ dan kalau tiada perubahan tak perlu kemaskini.

2. Kalau di sekat, dalam masa 24jam akan auto reset boleh log in semula. Kalau tak boleh juga boleh call lhdn utk reset.

3. Pengesahan bank utk pemohon yang bankrap/muflis boleh attach surat dari bank/insolvensi

*Berikut di atas adalah antara sumbangan perkongsian sahabat saya di twitter, F. 
 
Pemberian BSH fasa 1 akan diberi secara berperingkat mulai 24 Februari 2021.

4 yang menasihati

  1. info yang sangat berguna terima kasih ya sudi berkongsi

    doa selepas solat
    Borong China
    kurus

    ReplyDelete
  2. Checkout more information about etiqa home insurance and tuntutan insurans on website ETIQA. Rancang belanja anda dengan insurans untuk menjamin masa depan.

    ReplyDelete

  3. Dapatkan protection plan di laman web etiqa untuk melindungi diri anda dari pembaziran ragut dan takaful kereta

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.









Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top