Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Maaf jika ada kekurangan & teguran amat dialu-alukan. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian semua. Insya-Allah.

- Jika anda mahu sebarang kolaborasi/pengiklanan (review/ruang iklan) di blog ini boleh rujuk page ini.
- Jika ada pertanyaan lain, boleh mesej di facebook ANEM ARNAMEE atau e-melkan ke arnamee (at) gmail.com.

Cara tuntut hutang kecil melalui mahkamah tanpa peguam

Sukar tuntut hutang daripada kawan-kawan? Guna cara ini.

1) Darurat tidak menyebabkan seseorang terlepas dari membayar hutang. Perjalanan kontrak berlangsung secara berterusan.

2) Bagi memudahkan tuntutan hutang semula, elakkan meminjamkan wang kepada rakan dalam jumlah yang melebihi RM5,000.

3) ini kerana, bagi jumlah tuntutan hutang yang tidak melebihi RM5,000 anda boleh membuat tuntutan sendiri di mahkamah tanpa keperluan mendapatkan khidmat peguam.

4) Apa yang anda perlu lakukan adalah memuat turun borang Writ 198. Boleh download borang tersebut di pautan https://mahknp.files.wordpress.com/2013/10/borang-no-198.docx

5) Lengkapkan borang dan pergi ke mahkamah majistret untuk pemfailan dan pembayaran. Fi pendaftaran cuma berjumlah RM10 sahaja.

6) Sekiranya anda perlu memberi pinjam wang kepada rakan anda, lakukan dengan cara pindahan wang melalui transaksi online sahaja. Jangan berikan wang secara tunai.

7) Sekiranya rakan anda tidak mempunyai akaun bank dan perlu pindahan secara tunai, pastikan anda menyediakan surat akuan terima wang yang ringkas dan minta rakan anda menandatangani surat tersebut. Surat itu menjadi bukti penerimaan wang oleh rakan anda dan akan menjadi bukti penting dalam mahkamah kelak.

8) Pastikan tempoh pembayaran balik dipersetujui terlebih dahulu sebelum wang diberikan. Masa bayaran dan cara bayaran dilakukan juga perlu ditetapkan terlebih dahulu. Semua terma perlu jelas supaya tidak menjadi pertikaian kelak di mahkamah. Selamat mencuba!
 
 


1 yang menasihati

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.

Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥click to te top