Resepi Kek Tapak Kuda


Perkongsian resepi KEK TAPAK KUDA oleh Tuan Adriana Arissa


RESEPI KEK TAPAK KUDA


Bahan-bahan

  • 4 Biji telur gred A / 5 biji B
  • 1/2 cawan Gula castor
  • 1/2 cawan Tepung naik sendiri
  • 1 sdb Ovellete
  • 3 sdk Susu tepung
  • 1 sdk Esen vanilla
  • 125 gram marjerin/butter (dicairkan)


Cara-cara buat Kek Tapak Kuda

  • Pukul sampai gebu & kembang semua bahan kecuali butter cair. Dah gebu dan fluffy masukkan butter cair. Kaup balik sehingga sebati. 
  • Asingkan 100g adunan dan masukkan 1sdb serbuk koko jika nak buat warna koko bahagian dalam itu. 
  • Simpan sikit lebihan utk lorekkan bahagian atas. 
  • Menggunakan loyang saiz 10 inci. Bakar suhu 150 selama 25-30 minit ikut kesesuaian oven masing-masing.
  • Dah siap bakar sejukkan sekejap dengan terbalikkan kek. Dan terbalikkan semula. Wrap (balut) dgn menggunakan plastik cyling wrap kemas-kemas.
  • Boleh letak filling kesukaan. Boleh letak chiller sebelum potong utk elakkan filling terlalu meleleh.






0 yang menasihati:

Post a Comment

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.








Anem Arnamee 2024 © TERIMA KASIH ♥



click to te top