Perkongsian resepi KEK TAPAK KUDA oleh Tuan Adriana Arissa.
RESEPI KEK TAPAK KUDA
Bahan-bahan
- 4 Biji telur gred A / 5 biji B
- 1/2 cawan Gula castor
- 1/2 cawan Tepung naik sendiri
- 1 sdb Ovellete
- 3 sdk Susu tepung
- 1 sdk Esen vanilla
- 125 gram marjerin/butter (dicairkan)
Cara-cara buat Kek Tapak Kuda
- Pukul sampai gebu & kembang semua bahan kecuali butter cair. Dah gebu dan fluffy masukkan butter cair. Kaup balik sehingga sebati.
- Asingkan 100g adunan dan masukkan 1sdb serbuk koko jika nak buat warna koko bahagian dalam itu.
- Simpan sikit lebihan utk lorekkan bahagian atas.
- Menggunakan loyang saiz 10 inci. Bakar suhu 150 selama 25-30 minit ikut kesesuaian oven masing-masing.
- Dah siap bakar sejukkan sekejap dengan terbalikkan kek. Dan terbalikkan semula. Wrap (balut) dgn menggunakan plastik cyling wrap kemas-kemas.
- Boleh letak filling kesukaan. Boleh letak chiller sebelum potong utk elakkan filling terlalu meleleh.
0 yang menasihati:
Post a Comment
Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.