Baked potato skin
By Keroroyz Royz
Bahan-bahan buat Baked Potato Skin
- 4 biji kentang saiz besar (russet potato)
- 200g Sosej /isi ayam/daging panggang dicincang
- 60g cendawan butang (panggang 3min 160c) dicincang
- 4 sdm cream of mushroom soup / sos carbonara
- 1 cawan parutan keju cheddar utk ditabur
- Garam secukup rasa
Cara membuat Baked Potato Skin
1. Bersihkan kentang dengan berus di bawah aliran air, kemudian keringkan dengan tuala & cucuk-cucuk dengan pisau/garfu pada kulit kentang
2. Lumurkan sdikit garam & minyak, gunakan Air Fryer/bakar dalam oven pada suhu 200c selama 45min. Jika rebus tak perlu lumurkan mnyak & garam. Rebus selama 45min juga
3. Setelah kentang sejuk, potong separuh & ceduk keluar isinya sehingga menjadi seperti sampan, tinggalkan setebal 1/4 isi kentang, ketepikan isi kentang
4. Inti : Di dalam mangkuk yang sesuai lecek isi ubi kentang hingga halus. Tambahkan sup cendawan/sos carbonara, cendawan cincang, sosej/isi ayam & garam secukup rasa. Gaul rata
5. Masukkn inti ke dalam setiap sampan/kulit kentang. Jika ada lebihan sosej/inti ayam, taburkan keatas kentang. Akhir sekali taburkan parutan keju cheddar
6. Panaskan panas pada suhu 170c dan bakar selama 5-6 minit sahaja atau hingga keju cair keperangan. Hidangkan bersama sour cream
📝 Russet potato lembut sikit dari kentang biasa. Jadi masa memasak lebih singkat dari guna kentang biasa. Boleh olah inti ikut selera memasing. Simpan dlm bekas kedap udara & frozenkan. Bangun pagi gunakan Air fryer/panaskan saja. SELAMAT MENCUBA.
Resepi asal oleh:
1 yang menasihati
Teringin juga nak mencuba
ReplyDeleteUntuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.