Salam. Saya nak sedekahkan resepi kek karamel saya post petang tadi. Semoga bermanfaat ya. Panjang juga resepinya ni. Bila dah baca resepi tu share la ye n LIKE page saya - SHANAZ EASY COOKING. Terima kasih ya.
Bahan A
2 sudu besar gula pasir
1 tin susu cair
80gm gula pasir
Stgah sudu esen vanila
3 biji telur
Ratakan gula pasir dalam loyang biar atas api hingga cair dan berwarna perang - ketepikan..
Kacau gula dan sudu cair hingga larut dalam bekas lain kacau telur perlahan jangan bagi buih. Masuk dlm susu tapis dan tuang dlm loyang - ketepikan.
Bahan N
80gm gula castor
3 biji kuning telur
135 ml air
45ml myk masak
140gm tpg gandum
1 sudu kecil baking powder
Pukul semua bahan sehingga naik 2 kali ganda. Saya pukul 15 minit. Ketepikan
Bahan C
6 biji putih telur
80gm gula castro
1 sudu kecil cream of tartar
Pukul telur bagi buih sikit masuk gula & tartar pukul hingga jadi merrengue. Kakula tu.
Satukan bahan B & C kacau perlahan bagi sebati.
Bahagikn 3 bahagian letak warna kesukaan..
Saya guna senduk bulat uuntuj masukkan adunan dlm loyang. Satu senduk bagi setiap warna untuk dapatkan corak pelangi tu. Adunan akn terapung pada mula tu ya. Bila pertengahan dah stabil, ulang sampai habis adunan ya, bila dah hsbis lorek adunan dengan lidi nak bagi ada corak bunga tu, saya bakar cara steambath pada suhu 160 selama 1jam 10 minit.
Bila kek masak biar sejuk dulu lepas itu terbalikkan. SIAP.
Sumber:
0 yang menasihati:
Post a Comment
Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.