Puasa Day 3 - Paru Goreng Balado. Makan dengan nasi putih, telur mata goyang dan kicap. Boleh masak untuk berbuka nanti 🤤 pic.twitter.com/VGcxL9WlbE
— Khairulaming (@khairulaming) March 14, 2024
RESIPI RAMADAN
SENARAI BAHAN Paru Goreng Balada
• Daging paru
• Garam
• 3 asam keping
• Serbuk kunyit
• 1 bawang merah besar
• 1 tomato
• 3 lada hijau
• 5 lada merah
•3 cili padi hijau
• 5 cili padi merah
•5 ulas bawang putih
• 3 batang serai diketuk
•5 helai daun limau purut
• Sos tiram dan ikan
• Serbuk perasa
CARA MEMASAK
1. Gaulkan paru dengan garam dan asam keping lalu masak dalam air. Keluarkan air setelah masak, dan gaulkan dengan kunyit dan sedikit garam. Goreng paru sedikit demi sedikit.
2. Kisarkan bawang, tomato, lada dan cili secara kasar lalu tumiskan. Ketika tumis, tambahkan batang serai, daun limau, sos dan perasa.
3. Masukkan paru setelah tumisan kering lalu gaul sebaiknya. Masakan sedia dihidang panas.
Sumber text:
0 yang menasihati:
Post a Comment
Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.