Resepi Paru Goreng Balado - Khairul Aming

 

 


RESIPI RAMADAN



SENARAI BAHAN Paru Goreng Balada

• Daging paru 

• Garam

• 3 asam keping 

• Serbuk kunyit

• 1 bawang merah besar

• 1 tomato

• 3 lada hijau

• 5 lada merah

•3 cili padi hijau

• 5 cili padi merah

 •5 ulas bawang putih 

• 3 batang serai diketuk

 •5 helai daun limau purut

• Sos tiram dan ikan 

• Serbuk perasa


CARA MEMASAK

1. Gaulkan paru dengan garam dan asam keping lalu masak dalam air. Keluarkan air setelah masak, dan gaulkan dengan kunyit dan sedikit garam. Goreng paru sedikit demi sedikit.

2. Kisarkan bawang, tomato, lada dan cili secara kasar lalu tumiskan. Ketika tumis, tambahkan batang serai, daun limau, sos dan perasa.

3. Masukkan paru setelah tumisan kering lalu gaul sebaiknya. Masakan sedia dihidang panas.





Sumber text: 

https://twitter.com/FarisHzmn








0 yang menasihati:

Post a Comment

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.








Anem Arnamee 2024 © TERIMA KASIH ♥



click to te top