Resepi Badak Berendam Khairul Aming


Resepi Badak Berendam




RESIPI RAMADAN

PENCUCI MULUT


Badak Berendam


SENARAI BAHAN

• 2 cawan kelapa parut 

• 1/2 cawan gula melaka

• 3 sudu gula putih

• Garam

• 1 sudu tepung gandum

• 2 kotak kecil santan

• 1/3+2 cawan tepung pulut

• 1+4 helai daun pandan

·Pewarna makanan


CARA MEMASAK

1. Campurkan kelapa, gula melaka, gula dan sedikit garam, hidupkan api lalu gaul. Tambah tepung gandum lalu masak hingga lumat. 2. Kuah: Campurkan santan dengan 2 cawan air dan 1/3 cawan tepung pulut. Gaul sebati lalu hidupkan api. Tambahkan sehelai pandan lalu masak hingga pekat.

3. Kisarkan 4 helai daun pandan dengan 2 cawan air lalu tapis. Campurkan 2 cawan tepung pulut dengan 1 sudu garam lalu tuangkan kisaran sikit-sikit. Uli lalu warnakan ikut cita rasa.

4. Bentukkan bebola kecil, letak inti di tengah dan tutupkan. Rebus hingga terapung sendiri. Hidangan sedia dihidang dengan kuah.



Gambar oleh:  Faris Hazman



0 yang menasihati:

Post a Comment

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.








Anem Arnamee 2024 © TERIMA KASIH ♥



click to te top