Resepi Badak Berendam
RESIPI RAMADAN
PENCUCI MULUT
Badak Berendam
SENARAI BAHAN
• 2 cawan kelapa parut
• 1/2 cawan gula melaka
• 3 sudu gula putih
• Garam
• 1 sudu tepung gandum
• 2 kotak kecil santan
• 1/3+2 cawan tepung pulut
• 1+4 helai daun pandan
·Pewarna makanan
CARA MEMASAK
1. Campurkan kelapa, gula melaka, gula dan sedikit garam, hidupkan api lalu gaul. Tambah tepung gandum lalu masak hingga lumat. 2. Kuah: Campurkan santan dengan 2 cawan air dan 1/3 cawan tepung pulut. Gaul sebati lalu hidupkan api. Tambahkan sehelai pandan lalu masak hingga pekat.
3. Kisarkan 4 helai daun pandan dengan 2 cawan air lalu tapis. Campurkan 2 cawan tepung pulut dengan 1 sudu garam lalu tuangkan kisaran sikit-sikit. Uli lalu warnakan ikut cita rasa.
4. Bentukkan bebola kecil, letak inti di tengah dan tutupkan. Rebus hingga terapung sendiri. Hidangan sedia dihidang dengan kuah.
Puasa ke-18 : Badak Berendam. Sedap makan panas-panas atau sejuk time berbuka. Nak guna resipi ni untuk berniaga pun sesuai. Sedap sangatt 🤤🤤 pic.twitter.com/IXfxAegsHL
— Khairulaming (@khairulaming) March 29, 2024
Gambar oleh: Faris Hazman
0 yang menasihati:
Post a Comment
Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.