Salam. Hai. Saya Anem. Minat membaca, menulis dan mengambil gambar. Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Jika ada teguran, cadangan atau pendapat, boleh tinggalkan di ruangan komen. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian. Selamat berpuasa. :)

E-mail: arnamee@gmail.com


Tutorial PicsArt & Focus N Filter (edit gambar & nama)


Akhirnya saya juga terjebak! Baiklah ini adalah tutorial edit nama dan gambar menggunakan aplikasi Picsart bergabung dengan Focus N Filter. Klik pada gambar setiap tutorial di bawah untuk lebih jelas. Selamat mencuba! 

Jadi apa yang perlu? Install dulu dua aplikasi tu. Boleh didapati di store aplikasi sedia ada (FREE). Picsart adalah aplikasi untuk edit gambar (kesan khas, potong gambar, kecilkan atau ada sebarang penambahan atau pengurangan pada gambar, macam-macam ada di tools jika kita explore). Manakala Focus N Filter pula adalah aplikasi yang lebih kepada letak tulisan (font) pada gambar. Sangat sesuai untuk buat logo atau profile / default picture mana-mana akaun media sosial.

Baiklah kita mulakan dengan aplikasi Focus N Filter.

TUTORIAL 1: PERKATAAN SAHAJA

Gambar A: Tutorial ini jika mahu hasilanya tulisan / perkataan sahaja. Boleh rujuk gambar ikut nombor dan arahan. Apa yang penting jangan lupa simpan. Dah nanti hasilnya boleh dilihat di galeri.

Gambar: A
Oh ya, selain gambar berwarna, gambar biasa sedia ada, atau gambar kita ambil pun boleh dipilih untuk dijadikan latarbelakang (background).

Result / Hasil
*****

Focus N Filter + Picsart

TUTORIAL 2: EDIT GAMBAR + PERKATAAN (BLEND OVERLAY)

Gambar B: Kita gunakan Focus N Filter untuk dapatkan gambar latarbelakang (background) berwarna macam ala-ala watercolor itu. Jangan lupa save.

Gambar: B
Gambar C: Haa, ini baru kita guna aplikasi Picsart. Buka seperti dalam gambar di bawah. Ini untuk memberi kesan magik (magic effect) pada gambar yang kita pilih. Untuk kali ini saya memilih gambar Yuna dan Nana sebagai contoh. Selepas siap edit dan yakin, klik discard. Jangan risau itu dah simpan automatik dalam bahagian recent (dalam aplikasi sama.)

Gambar: C
Gambar D & E: Haa, lepas ada gambar siap letak kesan khas magik tadi, kita edit dengan potong cantik-cantik tepi dia bagi sesuai sikit nanti. Bagaimana nak potong? Gunalah tool "cutout". Ini ada dah disediakan di bawah tu (dalam aplikasi tu) setiap kali setelah gambar dipilih. Setiap itu pandai pandai alihkan gambar tersebut, letak sesuaikan ikut sedap mata memandang. Untuk tutorial ini, saya gunakan "blend", kemudian "overlay", bagi dia cantik sahaja dalam background watercolor tersebut.

Gambar: D
Gambar: E
SIAP!

*****
Baiklah. Bawah ini tutorial lain pula. Style ini yang paling popular. 

TUTORIAL 2: EDIT GAMBAR + PERKATAAN 

Gambar F: Kita gunakan Focus N Filter untuk dapatkan gambar latarbelakang (background) berwarna macam ala-ala watercolor itu. Jangan lupa save. Baiklah, jika mahu menambah perkataan di Focus N Filter ini terus (lebih mudah), tak perlu banyak kerja boleh rujuk Gambar G.

Gambar: F

Gambar G: Ini cara tambah perkataan di Focus N Filter. Jadi tak perlu dah buat ini di Picsart. Cuma tinggal untuk simpan sahaja nanti. Dan jangan lupa sediakan ruang untuk letak gambar nanti. 


Gambar: G

Gambar H: Sekarang kita dah ada gambar watercolor sebagai background yang siap perkataan di Focus N Filter tadi (Gambar G). Jadi dengan ini di Picsart, kita hanya perlu masukkan gambar. Edit dengan tool "cutout",  dan letak bagi sesuai dan sedap mata memandang, kemudian siap! Dah boleh simpan dalam galeri. 

Gambar: H

Tadaa!! Siap dah.

Result / Hasil

*****
SEKIAN. MAAF JIKA ADA KEKURANGAN. 

*Boleh juga rujuk tutorial saudara Muhammad Amir Iddin ini jika mahu.


Semoga berjaya! Terima kasih. :)





1 yang menasihati:

  1. akhirnyaaa tahu jugak mcm mna nak buat . thanks

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.





Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top