Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian semua. Insya-Allah. Jika mahu sebarang kolaborasi (pengiklanan) atau ada sebarang pendapat boleh tinggalkan di ruangan komen, mesej di facebook atau e-melkan ke arnamee (at) gmail.com.

Menjauhi fitnah dajjal


Dajjal akan keluar pada akhir zaman nanti. Ia mempunyai kelebihan yang mana sesiapa yang tidak kuat iman, akan mengagumi dan mengikut arahannya. Dan akan sesatlah yang mengikutinya itu. Namun untuk mejauhi dan menguatkan diri kelak, ini sedikit perkongsian. Namun jika ada pembetulan atau penambahan, sangat dialu-alukan.

10 Amalan perisai fitnah dajjal ;
- Banyak berdoa
- Jangan sesekali tinggalkan solat fardu
- Banyakkan membaca, faham, beramal
- Berpegang teguh dengan Al-quran dan sunnah
- Jauhi perbuatan yang menyebabkan hati mati seperti biasakan diri dengan dosa kecil, bercakap lagho, terlalu cintakan dunia
- Banyakkan zikir
- Banyak ingat mati
- Jadikan masjid dan surau sebagai rumah kedua
- Hiasi malam dengan qiamulail
- Sebarkan manfaat ke orang

عَنْ أَبِى الدَّرْدَاءِ أَنَّ النَّبِىَّ -صلى الله عليه وسلم- قَالَ : « مَنْ حَفِظَ عَشْرَ آيَاتٍ مِنْ أَوَّلِ سُورَةِ الْكَهْفِ عُصِمَ مِنَ الدَّجَّالِ » وفي رواية ـ من آخر سورة الكهف ـ

Dari Abu Darda’ radhiyallahu anhu, bahwa Nabi shallallahu alaihi wasallam bersabda: “Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat pertama dari surat Al-Kahfi, niscaya dia akan terlindungi dari (fitnah) Dajjal. Dan di dalam riwayat lain disebutkan: “(sepuluh ayat terakhir) dari surat Al-Kahfi.”

(Diriwayatkan oleh Muslim I/555 no.809, Ahmad V/196 no.21760, Ibnu Hibban III/366 no.786, Al-Hakim II/399 no.3391, dan Al-Baihaqi dalam Syu’ab al-Iman V/453 no.2344).


Elakkan tiga perkara :
  • Kata cinta Allah, tapi tak menjauhi larangan dia pendusta
  • Kata cinta syurga, tapi tak nafkah harta, dia pendusta
  • Kata cinta nabi namun tak menyukai kefakiran, dia pendusta
Cara kawal diri :
- Mestilah menguasai diri dan kawal nafsunya
- Perlu sentiasa bersegera bertaubat dan menyesal
- Gunakan cahaya hati dan cahaya akal
- Fikirkan kiamat sudah dekat.

Jom berusaha perbaiki amalan dan terus bersedia, moga kita dijauhi fitnah dajjal dan dipermudahkan hidup dan mati semuanya, insyaAllah.0 yang menasihati:

Sebarang pendapat , nasihat atau soalan ?

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.


Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥click to te top