Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian semua. Insya-Allah. Jika ada sebarang pendapat boleh tinggalkan di ruangan komen, mesej di facebook atau e-melkan ke arnamee (at) gmail.com.

Tips lulus MUET (Speaking, Listening, Writing & Reading)


Peperiksaan Malaysian University English Test (MUET) datang lagi dengan penuh mendebarkan. Apabila melihat ramai insan bijak dan prihatin yang kongsikan pengalaman dan tips mereka ambil peperiksaan MUET di twitter, saya pun mengumpulkannya di ruangan ini, untuk rujukan bersama. Moga bermanfaat dan selamat menduduki peperiksaan! Dengan usaha dan doa-doa insya-Allah boleh berjaya!

Jika baru nak mendaftar untuk sesi terdekat ini (Julai 2018), boleh rujuk jadual dan cara di https://www.infopelajar2u.com/daftar-muet-online/ 

LISTENING

Perkongsian Arisha (@dr_arisha) & Erry: @errysyaffri , tips untuk listening:

- Ada 30 minit, 3 bahagian. 1 minit untuk baca semua soalan. Baca elok-elok.
- Sebelum pengawas peperiksaan pasang radio, baca dulu soalan betul-betul.
- Baca dan faham apa soalan itu nak.
- Jadi bila dia pasang radio, anda boleh terus fokus dan peka mendengar point yang soalan tadi nak.
- Kalau dah dapat atau terlepas jawapan, semak semula apabila mereka ulang balik, sebab 2 kali sahaja dia pasang.
- Jangan risau dia bagi kertas untuk tulis, dan bagi masa kita recall jawapan.
- Kena fokus dan peka terutama kalau anda nombor belakang-belakang kadangkala susah nak dengar.
- Jangan fokus dekat soalan pertama sahaja, fokus dekat semua soalan.
- Tengok sahaja soalan itu masa listening, minda kena fokus dan peka, kadnagkala jawapannya sangat pendek. Jangan berangan dan ingat benda lain! Fokus!

Ini pula tips daripada Cikgu Zac:



****

READING

Perkongsian Arisha (@dr_arisha) Erry: @errysyaffri, tips untuk reading:

- 1 jam 30 minit. Bawa pemadam dan pensil 2B.
- Soalan objektif. Jika rasa mahir jawab soalan sedemikian, tak ada masalah dah. Asalkan baca betul-betul.
- Kena banyak buat latihan (dari awal). Sebab soalannya agak susah dan jawapannya agak mengelirukan. Lagi-lagi bahagian "true" dan "false". Jika dah mahir, lagi menyenangkan masa MUET nanti.
- Masa jawab itu, kena pandai bahagi masa, kalau tak dapat jawab terus, skip (tinggalkan dulu) dan jawab soalan lain. Jangan buang masa. Dah habis jawab soalan senang, pergi jawab balik soalan yang di-skip tadi tu.
- Bawa air unttuk elak mengantuk, sebab kadangkala boleh terlelap masa jawab paper ini. 
- Dah siap awal, elok semak. Terutama bahagian yang mengelirukan tadi.

Ini pula tips daripada Cikgu Zac:


****
WRITING

Perkongsian Arisha (@dr_arisha)Nanba (@reendu_) & Erry: @errysyaffritips untuk writing:

- Ada 1 jam 30 minit.
- Dia ada 2 section. A dan B.
- Section A. Buat karangan / laporan berdasarkan carta / grafik / laporan / analisis jadual. Ini kena buat betul-betul. jangan mengarut (andaian sendiri). (150-200 patah perkataan kena tulis)
- Section B. Ini kena rujuk soalan.  (250-350 patah perkataan)
- Cuba buat yang terbaik, sebab ini lebih mudah (bagi penulis tips ini) untuk score berbanding yang lain.

Bahagian  A:
Berdasarkan kepada grafik / laporan / carta / grafik / laporan / analisis yang diberikan, anda perlu menghuraikannya dan merumuskannya. Tetapi jika anda tidak tahu bagaimana rupanya (tidak kaji / study dulu). itu agak menyukarkan. Kerana ini hanya untuk 150 - 200 patah perkataan atau menulismya hanya 3-4 perenggan sahaja. Terdiri daripada 4 bahagian:

1. Pengenalan
2: Isi
3. Analisi
3: kesimpulan

Bahagian B:
Ia merupakan esei biasa. Esei panjang, perlu huraikan, memberi contoh, huraikan lagi dan sebagainya. Selalunya tiada format, namun berbentuk argumentatif. Kiranya perlu setuju atau tidak, angan lupa letak pendapat kita dan berkaitan tajuk. Selain itu, letak kesimpulan. - *(@ixasaurus)

* Boleh dapat juga point untuk essay, jika kita peka dengan jawapan orang lain masa peperiksaan speaking yang lalu. Mungkin berkaitan dah boleh digunakan.

Ini pula tips daripada Cikgu Zac:


****

SPEAKING 

Perkongsian  Nanba (@reendu_), perkongsian Erry: @errysyaffri dan perkongsian Ariff @rffdnl. Saya sekalikan untuk memudahkan. Namun jika mahu lihat satu-satu boleh klik pada nama mereka.

Tips Speaking

Okay, Muet Speaking Test (MST) ni diadakan secara berkumpulan. Selalunya 4 orang dalam 1 kumpulan.

Candidate A
Candidate B
Candidate C
Candidate D

Kedudukan kita dah disusun ikut nama oleh pemeriksa. Ada 2 bahagian dalam ujian ini.

Bahagian A - Individu
Bahagian B - Perbincangan kumpulan.

Antara point penting nak dapat markah perlu ada:
- Penerangan
- Contoh
- Terperinci dan jelas
- Fakta / pengetahuan umum / idiom / ucapan terkenal
- Kesimpulan

BAHAGIAN A

Secara individu. Kena yakin dan berani. Ini terpulang kita. Diberi 1 minit untuk membaca dan memahami. 2 minit untuk membuat idea (menulis idea). 2 minit untuk bercakap. Jika anda tidak mempunyai apa-apa idea yang tersisa, buatlah kesimpulan. Anda boleh bercakap seberapa banyak yang anda mahu tetapi ingat jika anda hanya bising sahaja, semuanya seolah-olah sia-sia.

- 3 point cukup. Paling penting kena ada idea yang kuat dan ada details.
- Masa presentation ada 2 minit, jadi gunakan 2 minit itu untuk bercakap
- Jauhi bahasa kurang sopan
- Semasa calon lain tengah present, salin sikit isi mereka. Mungkin berguna untuk Task B nanti.

Tips lain:
Jika anda dapat soalan yang berkaitan perubatan misalnya:

1.Sediakan penerangan berkaitan misalnya.
example: hospital, emergency, doctors, iodine, emergency kit

Bagaimana mahu buat penerangan yang sesuai:
- Bagi alasan yang menarik namun logik
- Contoh (pastikan berkait)
- Fakta
- Kata-kata popular, Hadis Nabi mahupun ayat pemimpin.

- Jika tiada idea, buat kesimpulan menjawab persoalan asal. Ini ada markah.

BAHAGIAN B
  • 2 minit untuk bersedia dan 10 minit untuk berbincang.
  • Panggil nama ahli kumpulan dengan, "Candidate A, Candidate B, Candidate C and Candidate D." Jangan panggil nama. Jika boleh cuba kenal mereka, bari peluang juga kepada  yang lain.
  • Terpulang siapa mahu bermula dulu. Jika mahu mula dulu, salam, ucapan selamat dan mulakan.
  • Jika rasa nak panjangkan lagi bila dapat sahaja soalan itu cari kata kunci atau keywordnya. Jika tentang keselamatan misalnya, pastikan ada sesuatu berkaitan kawalan.
  • Apapun, pastikan diri anda bercakap! Cakap sajalah. Asalkan bercakap. Banyakkan point.
  • Apapun, yang kita nampak bukan untuk lihat jawapan terbaik namun lebih kepada mahu lihat level kita bercakap BI.
  • Jika ada kata laluan atau penutup, lebih mudah dapat markah. Mungkin.
  • Kena pandai main dengan kata perhubung. Biar nampak bijak masa present.
  • Dah tamat cakap terima kasih.
Ini contoh soalan Ariff (@rffdnldapat, 
Soalan yang kami dapat berbunyi.. apakah faktor yang buat sesuatu movie tu meletop dan dikenali?
Point dia.
Candidate A- story line
Candidate B- actor
Candidate C- theme song
Candidate D- video quality

Maksudnya di sini anda tak boleh pilih, 
Jadi dekat tugasan B, terpulang kita mahu berbincang atau melawan ahli kumpulan itu secara sihat.

Cuba sertai perbualan speaking itu. Jika calon lain memberikan idea yang tidak bagus, cuba menolak idea mereka. Berikan pendapat anda. Semakin banyak anda bercakap dengan penjelasan yang baik, semakin banyak markah yang akan anda dapatkan

Anda boleh menggunakannya apabila anda mencuba:

1. "Excuse me, I disagree with your opinion..."
2. "I'm sorry to interupt but I disagree..."

Apabila anda tidak bersetuju dengan pendapat mereka, pastikan anda mempunyai penjelasan yang kukuh. Bukan hanya membebel dan bercakap sahaja tanpa isi.

Ini pula tips daripada Cikgu Zac:


****

Tips lain oleh Nissa - @MissNissarumlan.
*Apapun yang penting anda bercakap, dan orang lain faham. Akhir kata, semoga berjaya! Insya-Allah.

Untuk tips bahasa Inggeris dan belajar boleh ikuti Cikgu Zac / Zachariah Aidin (@thealphafoxtrot)  di twitter dan tak ketinggalan DR. Amalina Bakri (@DrAmalinaBakri).

Rujukan tips MUET lain:

- http://muetmyway.blogspot.my
- http://jimie1402.blogspot.my

Format peperiksaan MUET:



Cara perkiraan markah MUET:

Jadual MUET terkini http://portal.mpm.edu.my

*Kalau nak beli E-BOOK101 Panduan English Cekgu Zac (RM 20) boleh hubungi beliau di twitter. Terima kasih.




1 yang menasihati:

  1. Perkongsian yang sudah semestinya sangat menarik. Di dalam blog ini menceritakan berkaitan Tips lulus MUET (Bercakap, Mendengar, Menulis & Membaca). Tajuk blog ini sangat penting kepada mereka yang sudah menamatkan SPM dan ingin menyambung pembelajaran dengan menduduki peperiksaan MUET. Ini kerana terdapat isi kandungan yang lengkap dan senang untuk dicari di sini. Sebagai sumber rujukan, di sini terdapat laman sesawang yang boleh membantu anda semua mencari maklumat yang sangat lengkap hanya dengan klik muet essay writing untuk mendapatkan idea dan gambaran dalam menghasilkan kualiti penulisan yang baik.
    Terima Kasih dengan perkongsian yang bermanfaat ini.

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.






Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top