PENAFIAN

Selain daripada catatan sendiri , artikel di blog ini mungkin adalah berdasarkan sumber lain ( ada dinyatakan di hujung artikel ). Rujukan utama adalah Al-Quran dan As-Sunnah. Selain daripada itu adalah ilmu daripada mak abah , para guru , ustaz, ustazah , sahabat serta beberapa perkongsian melalui majalah JOM , juga majalah SOLUSI . Cubalah beli , pasti tak rugi. Serius.

Punca Pening Kepala & Petua Merawatnya


Penyakit pening kepala sering dialami oleh setiap dari kita . Sekarang ni, Anem rasa yang muda pun ramai dah mengalami sakit pening yang serius. Korang pun mesti pernah kena,kan? Melainkan korang memang jenis menjaga pemakanan, jenis cool bila berfikir dan mempunyai persekitaran yang sangat menenangkan, bak kata orang 'kau ni macam xde masalah !' - seumur hidup (ada ke?). Wallahualam. Tapi demam, hampir semua pernah mengalaminya, dan jika makin demam, tak boleh elak, memang akan pening sedikit. Jadi melalui Majalah Solusi yang pernah anem baca, Anem titipkan sedikit perkongsian untuk kalian.

Yang selalu pening tu, elok baca tau!

Sebab atau Punca Pening:

Demam atau selesema.[ menyerang seluruh kepala]
Radang hidung.[depan kepala, selalu waktu pagi]
Radang otak.[pening terus-menerus]
Penurunan penglihatan.[Pening depan kepala, sakit sebab letih]
Hipertensi.[Rasa sakit di bahagian belakang kepala]
Gangguan saraf.[Rasa sebahagian kepala, pada waktu pagi, rasa nak muntah]

Cara atau kaedah Merawat Pening kepala:

Mengikat Serban -
 Ia boleh mengatasi pening dan migrain. Cuma cara berbeza, ada yang mampu disejukkan dengan dikepalanya diletak kain yang dibasahkan samaada dengan ais , atau ada yang sembuh dengan dikepalanya diletak kain yang dibasahkan dengan air yang dipanaskan seperti tuam. Ada yang berehat atau kurang bercakap saja sudah sembuh.

Merawat dengan Inai
Sifatnya sejuk dan mudah kering. Inai yang ditumbuk halus dan dicampur luka dan dibalut di kepala. Boleh hilangkan rasa denyutan pening. Selain itu, boleh merawat luka terbakar/. Jika dikunyah pula, sesuai juga merawat pecah-pecah pada mulut bayi. Malah jika dibalut, sesuai merawat mata bisul.

Merawat dengan Berbekam-
 Rasulullah bersabda , "berbekamlah'-tatkala ada orang mengadu sakit kepala.

__________

Dalam Kitab as-shahih sewaktu menjelang wafat, Rasullullah mengaduh katanya, "Aduh, kepalaku"
Lalu Baginda mengikat kepalanya untuk menahan sakit (Hadis ditakhrij oleh an-Nasa'i, ibn Majah dan Ahmad]
__________

Sila ikut nasihat dari doktor jika sudah mendapatkan ubat dan rawatan. Jangan sesekali 'skip' makan ubat dan jangan terlalu mendedahkan diri dengan tekanan persekitaran (belajar, kerja,keluarga) dan keadaan yang terlalu panas. Cuba berfikiran positif (cuba ok!), bersangka baik dengan orang lain dan menjaga waktu tidur, insyaallah, kesihatan korang akan bertambah baik. Ini nasihat umum dari seorang yang selalu pening macam Anem . Sekian, sila jaga diri korang baik-baik, jika korang tak jaga diri korang,siapa lagi, bukan ? Mari kita sama-sama sihat, yeah!Insyaallah..



39 yang menasihati:

  1. My hubs asik pening kepala je.
    taktau ah dia tu.
    nanti nak heret dia g hospital! Hihi.

    ReplyDelete
  2. hee..akak pun skrg byk kali da poning2..mybe byk sgt pikir smpi fikiran jammed.heee..

    ReplyDelete
  3. :) :) :)
    bagus petua
    terbaeekkk!!!!

    singgah dari mknace unlimited

    ReplyDelete
  4. interesting ar
    x sngka ikat serban pun mmbantuu kan

    |How to have a MIXED baby?|

    ReplyDelete
  5. tidur pun ok kot...huhuhu

    ReplyDelete
  6. @PinQibkan, ikat kain biasa kat dahi pun boleh redakan pening, anem pernah cuba, berkesa, alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  7. tak pernah dengar pasal ikat serban ngan inai tuh.. wah, terima kasih.. :))

    ReplyDelete
  8. @Hazari. sedikit perkongsian, sama-sama :)

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..timaksh sb kongsikan tips berguna tu ye...

    ReplyDelete
  10. @menusuk hati Alaikummussalam,sama2 berkongsi:)

    ReplyDelete
  11. terima kasih atas perkongsian ini.
    teruskan menulis.
    moga bermanfaat buat semua. (",)

    ReplyDelete
  12. thanks akak untuk tips ni seny mmg selalu skit kepala coz selalu dman n selsema..antibodi mmg teruk,huhu2....

    ReplyDelete
  13. Bismillah,,

    Berkunjung,, liat-liat,,

    Kunjungan Balik yach,,

    Mwu tambah2 teman luar nich,,

    Supaya Silaturahimnya panjang,,
    (tuliskn alamat YM mu yach kalo berkunjung di blogku)

    Syukron,,

    ReplyDelete
  14. @~MQ~ Insyaallah, harap begitu juga :)

    ReplyDelete
  15. @senydreamalolo, try ok amalkan atas ni, insyaallah :)

    ReplyDelete
  16. @As-SatrahInsyaallah,trima kasih atas knjungan nya ya:)

    ReplyDelete
  17. rendam kaki dengan air suam juga boleh meredakan...insyaAllah

    ReplyDelete
  18. @Kepala ManchissTerima kasih atas perkongsian :)

    ReplyDelete
  19. thank's ae da bgi petua...ne pon sy tengah pening...teruskan menulis

    ReplyDelete
  20. thanks for the info

    ReplyDelete
  21. thank u bb bg tanda2 penyakit tu....:D

    ReplyDelete
  22. nurshafina fauzi9:18 AM

    assalamualaikum kak..sy bingung la memikirkan knp kpala sy slalu pening..da makn ubt pon tak hilang2 gak..sakitnye tak bleh nk ckp..terlaku sakit smpai rse nk hantuk kn kpala nie kt dinding

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaikummussalam. adik cuba ikat dan minum air banyak banyak sayang :)

      Delete
  23. Anonymous3:54 PM

    kalu telinga berdengung trus sakit kepala waktu selsema ape ubatnya ye..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau telinga berdengung terutama waktu selsema terus sakit kepala mungkin ia radang, perlu beritahu doktor yang arif , untuk sementara jauhi benda yang berbulu dan pastikan keadaan diri dan persekitaran bersih. Elak selsema :)

      Delete
  24. Anonymous9:55 PM

    kak... kita asyik sakit kepala aje.. x berhenti pon... bila saya berfikir ia makin sakit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik jangan banyak fikir sangat, cuma lihat ombak dan pemandangan sambil zikir dan selawat, insyaallah tenang :)

      Delete
    2. Anonymous12:12 PM

      salam, saya ada maslah pening ni... sis.. ianya tidak sakit cuma terasa macm berat disebelah kanan belakang kepala yg menyebabkan pening diawan awangan dan susah nak imbang badan.. di ikuti dengan telinga yg tak henti bedesing.. soalan saya apakan gejala ini ada lah salah satu gejala migrain atau gastrik???

      kejadian terjadi 2 hari sebelum hingga sekarang ... berpunca dari lambat makan. Dan paling teruk pada hari pertama serangan yang mana saya terpaksa terbaring seharian akibat tak bley bangun akibat pening

      Delete
  25. sy mmg alami migrain...setelah sekian lama..kini dtg lg migrain ni

    ReplyDelete
  26. Saya pun selalu kena
    Pening kepala ini,
    Sampai 1 minggu
    Baru pening sudah tiada

    ReplyDelete
  27. Tips yang sangat berguna. Boleh di amalkan. Tima kasih :)

    Vitamin B6 atasi morning sickness

    ReplyDelete
  28. Kepala saya sering berdenyut-denyut dan pening .macam mana nak hilangkan masalah tu ye ?

    ReplyDelete
  29. slam...sy syor kan andro plus kepada penghidap darah tinggi Andro plus menurunkan selsema..demam selsema.demam panas.sakit tekak.masalah kerosakan hati dan cirit birit.kandungan utama adalah andrografolida yang banyak di temui di daun hempedu bumi.andrografolida berupaya mrncegah pegumpulan kolestrol yang pekat dalam saluran darah ke tahap yang lebih baik berbanding minyak ikan kod sebanyak 10 kali ganda berkesan Kajian d jalankan mendapati andrografolida mengurangkan kelesuan badan.sebanyak 50 %.sakit tekak berkurang sebanyak 40% sakit otot berkurang sebanyak 48% dan pening kerana resdung berkurang sebanyak 30%.resume untuk.di jangkiti selsema 2 kali menurun selepas amal kan.andro plus..sebotol ada 140 biji kapsul harga rm65 saja dengan formula buang lemak n sejukan badan...hubungi sy..mohd zuhairi 0174687570....amat amat berkesan

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.


Protected by Copyscape Plagiarism DetectionPersonal Blogs :)
Diubahsuai oleh : Anem Arnamee