Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Minat membaca, mengambil gambar dan menulis (terkini; 2017, menulis untuk blog iluvislam.my & terlibat dengan buku antologi puisi kemerdekaan: Bianglala Melukis Syurga)

Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Jika ada sebarang pendapat boleh tinggalkan di ruangan komen atau e-mel ke arnamee (at) gmail.com. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian.

Kejang otot kaki [ simpul mengkarung ]


Ramai mungkin pernah alami rasa kejang atau orang panggil simpul mengkarung, kira macam kebas susah nak gerakkan kaki. Tak berasa apa. Kadangkala waktu kena itulah rasa nak bergerak, tapi sakit. Kalau mengalaminya secara berlebihan dan terlalu kerap, elok jumpa doktor untuk mengetahui alternatif yang lebih baik. Moga semua sihat-sihat saja, insyaAllah.

Pencegahan : lebihkan minum air masak , cecair lain seperti isotonic, makan makanan berkabohidrat seperti nasi, roti. Makan pisang juga boleh mencegah – sebarang makanan yang ada kalsium ,zink, magenesium, potassium .

Cara mengatasi ;
Meregang :
Luruskan kaki  tumit dahulu
Hati-hati lenturkan buku lali dan jari anda.

Mula-mula sakit lama-lama akan hilang , urut-urut otot yang kejang,  mandi air suam, atau letak botol air panas pada kawasan kejang, berjalan, mundar mandir beberapa minit.

Mencuba untuk mengelak dengan :

  •  Buat senaman regangan kaki sebelum tidur,
  • Jangan berdiri lama dan jangan duduk kaki bersilang
  •  Putarkan buku lali
  • Jarakkan jari kaki ketika dudu
  • Berehat, menonto
  • Makan makanan berkalsium
  • Elak yang bergas.
Moga semuanya akan lebih baik, selagi boleh, ikhtiarkan yang terbaik.


*Ada tambahan atau pembetulan, amat dialukan. Terima kasih.


0 yang menasihati:

Sebarang pendapat , nasihat atau soalan ?

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.

Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥click to te top