Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian semua. Insya-Allah. Jika mahu sebarang kolaborasi (pengiklanan) atau ada sebarang pendapat boleh tinggalkan di ruangan komen, mesej di facebook atau e-melkan ke arnamee (at) gmail.com.

(Catatan) Tentang istikharah


Setiap perkataan yang baik mampu meneruskan semangat. Namun perkataan yang bebrisa mampu menjadi senjata pemusnah. Kata-kata boleh ubah perspektif dan meruntuhkan kepercayaan orang lain.

Jika mencari artikel berkaitan solat istikharah , boleh rujuk: SINI

Dalam hidup ini, berapa kali kita jauh dari rahmat Allah , hanya kerana pakej itu tidak datang seperti yang kita harapankan. Kita jarang bersyukur dan melihat hikmah. Namun jika kita sabar sedikit dan yakin dengan ketentuan-Nya, pastinya semua akan baik-baik saja.

Jika berkeinginan keras buat sesuatu, buat solat dua rakaat yang bukan fardu dan berdoa. (hadis) Doa istikharah. Selain itu solat hajat. Tak dinyatakan bukan solat istikharah saja dalam hadis.

Langit hidup tanpa warna untuk dilihat dalam pelbagai warna.

Langkah istikharah ; gunakan semua pancaindera dan akal untuk berfikir.
Langkah kedua : istikharah, cari pendapat orang lain yang pakar.
Langkah ketiga:  Barulah solat istikharah
Jika kita boleh pilih lima di dunia ini maka pilihlah agama, harta , akhlak mulia , rasa malu dan pemurah. – Lukmanul Hakim.
Kesan istikharah akan tenang dan lebih yakin. Buat jawapan dalam keadaan lebih selesa.

Gerak hati dan mimpi itu datang dari hati bersih.

Tidak boleh dilakukan untuk perkara haram, dan mungkar.
Islam tak mengajar kita sombong.

Nabi Adam pesan :
- Jika buat sesuatu tapi gelisah, janganlah buat. Syakwasangka.
- Fikirkan kesudahan buat sesuatu. Lihat kesudahanku memakan kuldi kerana tak meimkirkannya.
- Jika hendak buat sesuatu berundinglah dahulu.

Mintalah fatwa dari hati. Secara semulajadi hati tak suka perkara maksiat dan jahat.

Hidup ni macam kek, kalau kita makan semata telur mentah, serbuk penaik sahaja pasti tak lazat. Cuba buat kek, sedapkan ? Itulah analogi hikmah setiap dugaan hidup.
Baginda lalu menjelaskan satu ilmu yang sangat penting, “Mintalah fatwa dari hatimu. Kebaikan adalah apa yang mententeramkan jiwa dan hati. Dosa adalah apa-apa yang meresahkan jiwa dan meragukan hati, meskipun orang-orang memberi fatwa membenarkanmu.” (Hadis hasan riwayat Ahmad dan Ad-Darimi).
Buatlah pilihan yang terbaik, kerana kadangkala keputusan kita itu hanya mampu dilakukan sekali namun kesannya perlu ditanggung seumur hidup. Hati-hati. Jaga diri. Semoga dipermudahkan semuanya, insyaAllah. Teruskan usaha dan doa banyak-banyak.

Rujukan gambar : http://www.pixteller.com

/

0 yang menasihati:

Sebarang pendapat , nasihat atau soalan ?

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.


Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥click to te top