Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Minat membaca, mengambil gambar dan menulis (terkini; 2017, menulis untuk blog iluvislam.my & terlibat dengan buku antologi puisi kemerdekaan: Bianglala Melukis Syurga)

Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Jika ada sebarang pendapat boleh tinggalkan di ruangan komen atau e-mel ke arnamee (at) gmail.com. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian.

Koleksi Resepi, Masakan, Kuih Raya & Juadah Berbuka / Ramadhan

Di sini saya senaraikan facebook resepi, blog masakan dan youtube channel serta instagram yang berkongsi dan mengandungi resepi. Jika ada penambahan boleh tambah di ruangan komen. Boleh merujuk link disediakan untuk tahu banyak resepi lain. Moga kita saling manfaatkan idea mereka yang baik-baik dan mahir memasak ini. Terima kasih.


  BLOG RESEPI DAN MASAKAN


  Antara yang menarik:
  YOUTUBE CHANNEL (RESEPI)


   • Koleksi Resepi Sheila Rusly: Ketuk-Ketuk Ramadhan 2016 --> (Video Playlist)

    INSTAGRAM RESEPI


     Antara resepinya: Resepi Biskut Makmur Bahan-bahan (80 biji): 🌸500g tepung gandum 🌸Minyak sapi (ikut lembut boleh kepal) 🌸80g gula halus Inti: 🌸300g kacang tanah 🌸70g gula halus 🌸Gula icing untuk hiasan (salut) Cara-cara: 1. Gaulkan semua bahan sehingga jadi Doh yang lembut dan boleh dibentuk. 2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok kacang] @ goreng tanpa minyak di atas kuali. 3. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula. 4. Ambil doh dan leperkan. 5. Masukkan inti ditengahnya & bentukkan bulat atau bujur. 6. Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 minit [sehingga nampak masak]. 7. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing (Biskut makmur mungkin agak lembut bila disentuh ketika masih panas). 8. Siap. Simpan biskut dalam kedap udara.

    FACEBOOK RESEPI DAN MASAKAN


    LAIN-LAIN:

    BOLEH RUJUK JUGA: Senarai Blog Masakan Yang Best Untuk Diterjah

    Baiklah, selamat memasak! Masak dengan hati akan turun ke hati. :)    1 yang menasihati:

    1. Sekarang ni banyak laman sesawang berkaitan dengan masakan. Nak cari info masakan apa senang aje kan. Hanya di hujung jari aje. Huhu.. Thanks Anem kongsi link ni. =)

     ReplyDelete

    Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.

    Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥    click to te top