Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian semua. Insya-Allah. Jika mahu sebarang kolaborasi (pengiklanan) atau ada sebarang pendapat boleh tinggalkan di ruangan komen, mesej di facebook atau e-melkan ke arnamee (at) gmail.com.

Apa itu Kanser Limfoma (lymphoma) & tanda-tandanya?


Baru-baru ini penyanyi Malaysia, Elyana telah mengejutkan ramai pihak dengan pengumumannya di sebuah rancangan siaran langsung tentang pengakuannya menghidap kanser limfoma tahap 4 (selama 7 tahun). Malahan kita juga sebelum ini telah dimaklumkan Ustaz Hanafiah, pendakwah yang kita sayangi menghidap sakit yang sama, tak ketinggalan anak Bazli UNIC; allahyarham adik Syahid juga penghidap sakit limfoma.

Jadi saya terpanggil untuk berkongsian pengeteahuan saudara Mohd Hanif (seorang penasihat takaful) di facebook mengenai kanser ini.
Apa itu kanser Limfoma (Lymphoma) (dikenali juga sebagai Kanser Kalenjar)?

Kanser kalenjar atau lebih dikenali sebagai Lymphoma. Ia adalah merupakan kanser kalenjar darah yang mana sel darah putih lymphocytes akan menggandakan bilangannya sehingga terlalu banyak dan tidak matang. Pesakit lymphoma juga akan mengalami bengkak pada kalenjar nodus lima di leher, ketiak dan celah kelengkang.

Kalenjar nodus limfa ini akan membengkak kerana terdapat kuman yang boleh menyebabkan jangkitan kuman di dalam tubuh. Ia juga akan menyebabkan sel-sel darah putih lymphocytes tidak normal akan berkumpul di bahagian tersebut dan membentuk bengkakkan kanser.

Sel-sel kanser ini akan merebak ke seluruh tubuh dan mengganggu bekalan oksigen dan nutrien

(Separuh daripada kejadian kanser darah adalah kanser limfoma atau kanser limfa. Limfa adalah sistem berangkai yang terdiri daripada nod limfa di leher, bawah ketiak, celah peha, dada dan perut, sistem limfa bertindak mengeluarkan cecair berlebihan dari badan dan juga membina sistem imun badan.).

Sel darah putih yang abnormal (sel kanser) akan membelah dan berkumpul dalam nod limfa, lama kelamaan kumpulan sel kanser ini akan menganggu sistem pertahanan tubuh.

Bagaimana Kanser Limfoma Terbentuk?

Kanser limfoma bermula daripada sel darah putih yang dipanggil lymphocytes. Lymphocytes adalah faktor penting kepada sistem pertahanan badan.

Ia bergerak dan mengalir dalam jaringan sistem limfa yang tersendiri dari satu bahagian nod limfa ke nod yang lain. Lymphocytes mampu bergerak ke dalam sistem peredaran darah dan tisu sel badan untuk bertindak balas dengan serangan bakteria dan virus.

Kanser limfoma (lymphoma) terbentuk apabila sel Lymphocytes membiak dan membahagi dalam kadar yang tidak terkawal sehingga membesar dan membentuk tumor.

Tumor ini akan membesar dan menjejaskan tisu dan organ badan yang masih sihat.

Golongan Yang Berisiko Mengidap Kanser Limfoma
 • Warga tua
 • Lelaki
 • Mengahadapi masalah auto-imun
 • Pengidap HIV/AIDS
 • Banyak memakan daging merah dan lemak
 • Selalu terdedah kepada bahan kimia
Tanda-Tanda / Simptom Kanser Limfoma
 • Nod limfa membengkak pada bawah ketiak, leher, atau celah paha.
 • Demam
 • Badan menjadi lemah dan keletihan
 • Hilang berat badan
 • Sentiasa berpeluh
 • Sukar benafas dan sering sakit dada
 • Gatal gatal pada kulit
 • Ruam kulit
Bagaimana Kanser Limfoma Dirawat?
 • Doktor akan mengambil sedikit sampel dari dalam nod limfa yang membengkak untuk diuji.
 • Ujian lain yang akan dilakukan adalah ujian darah, biopsi sum sum tulang, dan juga CT scan atau PER scan. Ini bagi menentukan tahap kanser yang dialami.
Jenis rawatan akan dilakukan oleh doktor dengan mengambil kira faktor usia, tahap kesihatan, tahap kanser dan jenis kanser.

Antara rawatan yang bakal dilakukan untuk penyakit ini adalah:-
 • Kimoterapi dan radioterapi ke kawasan sakit
 • Terapi biologi - contohnya suntikan antibodi terus ke kawasan sakit.
 • Rawatan Stem Cell
Adakah Kanser Limfoma Boleh Dielakkan?

Oleh sebab punca utama kanser limfoma tidak dapat dikenalpasti puncanya, maka tiada cara yang jelas yang boleh disarankan. Walaubagaimanapun, pencegahan adalah cara terbaik daripada merawat. Amalkan gaya hidup yang sihat dan jauhi sebarang perkara yang boleh menyumbang ke arah terjadinya kanser.

Jika ada didapati mempunyai tanda tanda berulang seperti yang disenaraikan sebelum ini, lakukan pemeriksaan segera dan jangan bertangguh.

- Ucapan Ustaz Hanafiah yang juga pengidap kanser limfoma - https://www.facebook.com/ustazhanafiah/posts/1675850262435077
Jika perlukan bantuan dan pendapat berhubung kanser boleh rujuk:
Untuk rawatan:

PUTRAJAYA:
Institut Kanser Negara (National Cancer Institute)
Kementerian Kesihatan Malaysia

No. 4, Jalan P7, Presint 7,
62250 Putrajaya.

Tel : 03-8892 5555
Faks: 03-8892 5588
Emel: ncipro@nci.gov.my
URL: http://nci.moh.gov.my

Pengarah: Dr. Asmayani binti Khalib

JOHOR:

KOMPLEKS ONKOLOGI YAYASAN TUNKU LAKSAMANA JOHOR (KOYTLJ)
Persiaran Hospital Permai, 81200 Johor Bahru, Johor Darul Ta’zim
Phone: 07 356500 Ext. 1104 / 1120


Sekian perkongsian, moga bermanfaat. Apapun, jaga diri baik-baik; selalu.


Bacaan tambahan;
Tanda-tanda awal: http://www.remaja.my2 yang menasihati:

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.


Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥click to te top