Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Maaf jika ada kekurangan & teguran amat dialu-alukan. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian semua. Insya-Allah.

- Jika anda mahu sebarang kolaborasi/pengiklanan (review/ruang iklan) di blog ini boleh rujuk page ini.
- Jika ada pertanyaan lain, boleh mesej di facebook ANEM ARNAMEE atau e-melkan ke arnamee (at) gmail.com.

Cara buat air nabeez (air rendaman kurma)

Air rendaman kurma atau juga dikenali sebagai air nabeez. Inilah minuman sunnah yang ramai tidak tahu banyak khasiat sebenarnya.

Menjelang puasa ini, mari kita cuba buat Air Nabeez ini. Selamat mencuba! 

Biasanya, sebelum ini kita hanya makan terus kurma tetapi tidak salah biasakan diri dengan amalkan air rendaman kurma pula.





Cara buat Air Nabeez:


• Ambil kurma dlm angka ganjil 3/5/7

• Rendam kurma dalam air masak & biar semalaman untuk sahur

• Simpan dekat suhu bilik. SIAP! 

• Kacau & minum!


Boleh juga:

Blend sekali dengan susu, atau letak buah pisang atau strawberi untuk lebih sedap. 


Tambahan:

Jangan menyimpan atau meninggalkan air rendaman kurma melebihi 3 hari kerana pada ketika itu, bermulanya proses penapaian.

maka, air itu dikira sebagai air nabīdh yang mengandungi alkohol yang ḥarām untuk diminum.


Antara kelebihan/kebaikan air nabeez:

i. Mengelakkan badan dihidrasi

ii. Meningkatkan tenaga

Kurma mngandungi karbohidrat dan gula yang menjadi sumber tenaga utama kepada tubuh.

Oleh itu, minuman ini sesuai diambil bagi mengatasi rasa keletihan terutama sepanjang Ramadan atau selepas melakukan aktiviti fizikal.

iii. Melancarkan pencernaan

iv. Mengawal gula dalam darah

Dinasihati supaya tidak menambah gula atau pemanis tambahan dalam air nabeez bagi mengekalkannya sebagai minuman berkhasiat.

v. Mencegah penyakit

Kurma diketahui dapat menurunkan paras lipoprotein ketumpatan rendah (LDL) yang dikategorikan kolesterol 'jahat' yang kesannya baik kepada kesihatan jantung.

Khasiat lain kurma seperti kandungan flavonoid, karotenoid dan asid fenolik yang boleh mengurangkan keradangan serta merendahkan risiko penyakit seperti kencing manis juga barah.

Elakkan daripada merendam kurma dalam tempoh panjang iaitu melebihi 24 jam bagi mengelakkan ia rosak.



Kredit video: https://vt.tiktok.com/ZSFPdqMjY/





Sumber rujukan:

https://www.astroawani.com/

https://www.hmetro.com.my/sihat/2021/05/704011/raih-kebaikan-air-nabeez

https://twitter.com/MaisarahMahmud/





1 yang menasihati

  1. dah boleh amalkan utk bulan puasa nanti hehe

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.








Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥



click to te top