Salam. Hai. Saya Anem Arnamee. Minat membaca, mengambil gambar dan menulis (terkini; 2017, menulis untuk blog iluvislam.my & terlibat dengan buku antologi puisi kemerdekaan: Bianglala Melukis Syurga)

Terima kasih sudi datang, membaca mahupun berkongsi artikel blog ini. Jika ada sebarang pendapat boleh tinggalkan di ruangan komen atau e-mel ke arnamee (at) gmail.com. Moga yang baik-baik selalu untuk kalian.

Persiapan menghadapi bulan ramadan (berpuasa)


Ahlan wasahlan ya ramadhan. Yeah! Alhamdulillah ramadan datang lagi .! Sambil membaca entri niat ramadhan atau melayan lagu nasyid rabbani [ ahlan wasahlan ya ramadhan tu] anem ingin berkongsi sedikit apa yang anem baca dalam majalah solusi tak lama dulu. 

Persediaan menghadapi ramadhan :


- Lakukan warm-up dengan berpuasa setiap Isnin  - Khamis .

-Luangkan sedikit masa bersama ahli keluarga, rakan dan sesiapa sahaja di sekitar anda dan berbincanglah tentang Ramadan yang bakal tiba, harapan, persiapan dan sebagainya

-Mulakan amalan bersedekah, sedikit demi sedikit.

- Luangkan masa mendengar bacaan al-Quran.

-Mulakan membaca al-Quran setiap hari dan tambah jumlah ayat yang dibaca berbanding sebelum ini.

-Latih diri tidur awal, seolah-olah anda sedang berada bulan Ramadan. Bukan itu sahaja, ikhtiarkan bangun awal seolah-olah anda perlu bersahur. Kemudian hiasilah tabiat bangun awal dengan solat sunat dan bacaan al-Quran.

-Tambahkan ilmu yang anda sangat perlukan semasa Ramadan. Jangan sekali-kali menyangka bahawa anda tahu segala-galanya tentang bulan yang dinanti-nanti hamba Allah yang soleh ini. Hasil bacaan juga boleh meningkatkan ghairah anda menyambut Ramadan dan beribadah semahunya.

-Sentiasa dalam keadaan berwuduk.

-Introspeksi diri anda setiap hari sebelum tidur. Mintalah keampunan Allah atas setiap dosa yang dilakukan dan Allah beri kekuatan untuk kekalkan kebaikan yang telah dilakukan.
-
-Bantulah orang lain yang memerlukan dengan ilmu, kudrat dan kebolehan yang ada.

-Dekati orang-orang yang berilmu,
orang-orang soleh dan sebagainya supaya anda dapat belajar lebih daripada mereka.

-Berilah peluang kepada diri anda bersendirian supaya dapat meluangkan masa mengingati Allah dengan berzikir.

-Luangkan masa solat sunat seperti solat sunat Rawatib, Dhuha dan Qiamullail.

- Bagi mereka yang mampu mengerjakan umrah dalam Ramadan amatlah digalakkan kerana berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w., umrah yang dikerjakan dalam bulan Ramadan sama seperti mengerjakan haji.Sekian, jom kita kuatkan semangat sempena menjelang bulan ramadhan ni . Insyaallah , boleh, lillahitaala :)


gambar : isma mesir2 yang menasihati:

  1. mudah2 an dapat diamalkan...

    makneng follow kamu
    jemput follow makneng

    ReplyDelete
  2. Wahh bestnya info ni..tq sharing ye :-)

    ReplyDelete

Untuk kesudian membaca dan memberi berkata-kata - saya berterima kasih.

Anem Arnamee © TERIMA KASIH ♥click to te top